Cele mai avantajoase metode de economisire - dobânzi care se apropie de 10%

BUCURESTI - 24 august 2022

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

De mai multe luni, inflația este unul dintre cele mai puternice subiecte în spațiul public. Scăderea valorii banilor în viața reală este în mod evident un subiect de maxim interes pentru orice român. Nu este un motiv de panică, pentru că inflația - chiar și la valori ceva mai mari decât cele obișnuite în anii precedenți - este normală în cele mai multe economii. Acum, există un context global special care favorizează un astfel de proces.

Card credit online

Totuși, fiecare persoană trebuie să analizeze cum poate să se protejeze măcar parțial de inflație, adică să protejeze banii economiți la o valoare cât mai bună. Dacă banii pe care îi ai nu produc alți bani, atunci cu aceștia vei constata că poți cumpăra mai puține bunuri / servicii, fără a lua în calcul curs de schimb valutar sau alte variabile.

Care sunt cele mai avantajoase metode de economisire în momentul actual? Iată mai jos cele 3 variante principale:

Depozitele bancare în lei - creștere accelerată

Banca Națională a României a mărit în mai multe etape dobânda de politică monetară. La cea mai recentă ședință, s-a dau un nou imbold băncilor comerciale, încurajate astfel să mărească la rândul lor dobânzile la depozite (și conturi de economii) pentru populație și companii. În august, BNR a majorat astfel dobânda de referinţă la 5,50%, de la 4,75%. Băncile comerciale au crescut și probabil vor mai crește dobânzile la depozite, mai ales la cele pe termen mai scurt, de câteva luni. Acestea au depășit deja 5-6% la cele mai multe bănci. Pentru depozitele pe termen de 1 an sau mai mulți ani, unele bănci comerciale din România oferă dobânzi chiar și pe până la 10%.

Titluri de stat - același trend de creștere

Statul are nevoie permanent de bani împrumut și, de ceva timp, se împrumută chiar de la populație! Marele avantaj: dobânzile acordate sunt neimpozabile, adică sumele pe care le primești, le păstrezi 100%, fără a mai plăti impozit sau orice contribuții sociale. Unele titluri de stat în lei sau euro sunt chiar tranzacționabile la Bursa de Valori București, adică le poți vinde înainte de scadență, dacă există cerere. În luna august 2022 a fost lansată cea mai recentă ofertă de titluri de stat Tezaur (netranzacționabile pe bursă), în lei, cu maturitate de 1 an şi dobândã anualã de 8,25%. Dobânzile la titluri de stat au urmat același trend de creștere precum dobânzile la depozitele bancare. Statul garantează aceste instrumente.

Obligațiuni corporative - ofertă limitată și riscuri mai mari

Rămân la dispoziția celor interesați variantele de obligațiuni corporative listate la Bursa de Valori București. Acestea sunt în lei sau euro și oferă dobânzi chiar mai mari decât cele la depozitele bancare. Totuși, în condițiile actuale, riscurile sunt destul de mari, iar câștigurile sunt doar puțin peste cele ale instrumentelor garantate. Astfel, pentru cei mai mulți români, o astfel de variantă ar putea fi în prezent de evitat, din cauza raportului nefavorabil dintre risc și câștiguri promise, într-un mediu economic destul de nesigur.

Când ai nevoie de bani pe termen scurt...

Economisirea este ideală pentru fiecare dintre noi. În unele momente, poate fi nevoie însă de a face achiziții dincolo de posibilitățile de moment. Adesea nu merită să renunți la unele produse de economisire pe termen lung și să pierzi astfel dobânda acumulată. Poți folosi mai degrabă microcredite, credite rapide online, cu rate fixe lunare, care te ajută să îți păstrezi un buget disciplinat și nu își afectează în mod direct planurile de economisire. Folosește un calculator credit online pentru a vedea exact condițiile de creditare, înainte de a aplica pe internet pentru un împrumut de nevoi personale la o bancă sau un IFN.

Taguri: credius
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/danco-vision/cele-mai-avantajoase-metode-de-economisire-dobanzi-care-se-apropie-de-10