Termoficarea, solutia prezentului pentru un viitor cu emisii de carbon reduse

BUCURESTI - 30 mai 2013

Comunicat tip General in Constructii, Industrie, Energie

Pentru a ne indrepta inspre un viitor cu emisii de carbon reduse este nevoie sa regandim radical modul in care traiesc comunitatile si fiecare dintre noi in parte. Un exemplu de solutie simpla, eficienta si practica pentru nevoile de incalzire ale comunitatilor il reprezinta termoficarea.


Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 341

Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 343
F
Sistemele de termoficare, o solutie pentru un viitor cu nivel redus de emisii CO2

Sistemele de termoficare, o solutie pentru un viitor cu nivel redus de emisii CO2

Pentru a ne indrepta spre un viitor cu emisii reduse de carbon este nevoie o regandire radicala a modului in care traiesc comunitatile si indivizi. Nu va fi de ajuns sa tintim catre obiectivele stabilite de guverne pentru reducerea emisiile de CO2 prin re-orientarea de la combustibilii poluanti. Va trebui, de asemenea, sa transformam conceptul de comunitati durabile intr-o realitate tangibila, traita si chiar imbratisata de oamenii din intreaga lume.

Toate acestea reprezinta nici mia mult, nici mai putin decat o revolutie pentru o eficienta energetica sporita. Decarbonatarea trebuie sa inceapa prin examinarea modului in care pot fi schimbate actualele tendinte de consum de energie si redus consumul risipitor de energie. Astazi, doar aproximativ 40% din consumul de combustibil din centralele electrice conventionale este transformata in energie electrica. Analizele arata ca mai mult de jumatate din energia primara in multe tari dezvoltate se pierde sub forma caldurii, in drumul sau spre client.

La preturile actuale ale petrolului, acest lucru s-ar ridica la peste 1.000 € pierdere pe cap de locuitor in tarile dezvoltate. Trecerea de la generare de energie pe baza combustibili fosili la surse regenerabile de energie este doar o parte a solutiei. Pentru a realiza pe deplin decarbonatarea, vom fi nevoie sa deblocam potentialul de eficienta energetica in intreaga infrastructura, indiferent de tipul de resurse energetice folosite.

Din pacate, multe dintre solutiile la schimbarile climatice raman nedovedite. In cel mai bun caz, ele vor furniza rezultate la un moment dat, prea tarziu pentru a reduce efectul de incalzire globala. Deci, este nevoie sa punem in aplicare si o serie de sisteme si tehnologii testate, care sa construiasca in mod inteligent pe infrastructuri pre-existente. Numai in acest fel vom avea un impact semnificativ asupra emisiilor de carbon in viitorul apropiat.

Producerea responsabila a energiei

Un exemplu de tehnologie dovedita este Termoficarea. Acesta este un exemplu minunat al modului in care o solutie simpla, eficienta si practica pot fi gasita pentru nevoile de incalzire ale comunitatilor.

Termoficarea poate reduce emisiile si stimula simultan asimilarea surselor regenerabile de energie intr-un proces controlat, sigur si etapizat.

Tehnologia din spatele termoficarii permite centralelor sa utilizeze o varietate de surse de energie, inclusiv surse regenerabile cum ar fi energia eoliana, solara si caldura geotermala. Aceasta poate fi apoi stocata in reteaua de termoficare, pana la utilizare.

Termoficare este, de asemenea, capabila sa capteze cea mai mare parte a caldurii de surplus rezultata din generarea energie electrice, permitand centralelor electrice sa ajunga la rate de eficienta de 90%. Utilizarea mai mare a termoficarii, reciclarea energiei locale si cresterea utilizarii surselor de energie regenerabile va tempera, de asemenea, cresterea importurilor de energie, din ce in ce mai scumpe. Pentru preturi ridicate ale combustibililor fosili, perioada de recuperare a investitiei la nivelul comunitatii ar putea redusa la doi-trei ani, prin sistemele de conducte pentru distributia energiei termice amplasate in zonele urbane dezvoltate, dens populate.

Prin facilitarea inlocuirii combustibililor fosili cu surse regenerabile locale, termoficarea contribuie, de asemenea, in mod semnificativ, la reducerea emisiilor de carbon. Datorita potentialului de stocare termice si a combustibilului, termoficarea va juca un rol tot mai vital pentru sistemele de energie electrica in integrarea si echilibrarea o mare parte din sursele regenerabile variate.

Date relevante

• In prezent, in multe tari, mai mult de jumatate din energia primara se pierde prin caldura reziduala in drumul sau spre client. La preturile actuale ale de petrolului, aceasta poate fi estimata la peste 1.000 € pierdere pe persoana.• Pana in 2020, UE urmareste sa reduca consumul de energie in Europa cu 20%, crescand in acelasi timp, utilizarea energiei regenerabile la 20%.• Termoficare este are capacitatea de a capta cea mai mare parte a caldurii de surplus din generarea energie electrice, crescand eficienta centralelor energetice la 90%.

• Industria energetica din Europa exporta deja expertiza sa in intreaga lume, in special pe pietele cu crestere rapida.

 

- articol publicat de Dafydd Ab Iago, jurnalist in domeniul energie, in cadrul proiectului Ecopolis - ecopolis.danfoss.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/danfoss1/termoficarea-solutia-prezentului-pentru-un-viitor-cu-emisii-de-carbon-reduse