DCnews, interviu cu presedintele CNAS: Ne dorim scoaterea medicilor din randul bugetarilor

BUCURESTI - 27 iunie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Administratie Publica, Sanatate, Social

Dr. Cristian Busoi, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a acordat site-ului de stiri, DCnews .ro, un prim interviu de la preluarea functiei, in care a declarat ca Romania ar trebui sa se compare cu tarile din centrul si sud-estul Europei, in ceea ce priveste bugetul pentru sanatate. De asemenea, acesta a precizat ca scoaterea medicilor din randul bugetarilor va duce la o marire a salariilor.

Cristian Bușoi - Interviu DCnews

Cristian Bușoi - Interviu DCnews

 De Ce News va prezinta stirile dintr-o noua perspectiva! 

www.dcnews.ro

Cristian Busoi, in varsta de 35 de ani, a preluat de curand conducerea CNAS, institutia care administreaza fonduri de aproape 5 miliarde de euro, devenind astfel cel mai puternic om din sistemul sanitar. De profesie medic, dar si notar, cu o experienta de 3 ani in Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor si de 6 ani in Comisia de Piata interna si in Comisia de sanatate si mediu a Parlamentului European, Busoi a devenit al saptelea presedinte al CNAS.

Intr-un prin interviu, acordat pentru site-ul www.dcnews.ro, Cristian Busoi a declarat ca s-a simtit onorat atunci cand premierul Victor Ponta i-a propus sa preia aceasta functie, „dificila, dar si extrem de importanta pentru sistemul de sanatate din Romania.”

Dr. Cristian Busoi a vorbit despre obiectivul sau ambitios de a aloca pentru sanatate un procent din PIB, ca si in tarile dezvoltate. Totodata acesta a subliniat ca Romania ar trebui sa incerce sa atinga un nivel de finantare similar cu cel din tarile care au aderat la UE, in anul 2004.

„Ca procent din buget, sanatatea a primit din fonduri publice aproximativ 10%, ceea ce ne apropie putin mai mult de experienta europeana. Foarte relevant ar fi insa sa ne comparam cu tarile UE din centrul si sud-estul Europei, mai ales cu cele din grupul care a aderat in 2004, si daca ne asumam obiectivul ca in cativa ani sa ajungem la nivelul lor de finantare ca procent din PIB si din buget, pacientii si personalul medical din Romania vor simti schimbari foarte pozitive.”

Noul presedinte al CNAS a vorbit si despre necesitatea schimbarii legislatiei privind statului spitalelor, dar si a salarizarii personalului medical.

„Intelegem situatia in care se afla medicii si nemultumirea lor in ce priveste salariile din sistemul sanitar. Stiu ca Ministrul Sanatatii are consultari cu Colegiul Medicilor si exista grupuri de lucru care au ca scop modificarea legislatiei in ceea ce priveste statutul spitalelor si salarizarea personalului sanitar, astfel incat medicii sa nu mai fie considerati bugetari, iar salarizarea sa ia in considerare criterii de performanta, identificand modalitati de crestere a veniturilor.”

Intregul interviu il puteti citi aici: http://www.dcnews.ro/2013/06/presedintele-cnas-vrem-ca-in-cativa-ani-sa-ajungem-la-nivelul-ungariei-medicii-nu-vor-mai-fi-bugetari-blitz-interviu/