Oferta de succes pentru fondul STK Emergent

Cluj-Napoca - 6 martie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Fondul de investitii STK Emergent a inceput din 19 februarie oferta de listare la Bursa de Valori Bucuresti. STK Emergent este primul fond inchis de investitii care deruleaza o oferta publica initiala in vederea listarii. Subscrierile de pana acum depasesc pragul de succes al ofertei.

Oferta de succes pentru fondul STK Emergent

STK Emergent are un mod de functionare ingenios imbinand caracteristici specifice unei societati pe actiuni cu avantajul fiscal aferent fondurilor. La fel ca in cazul societatilor pe actiuni, la emisiunile ulterioare de unitati de fond va functiona dreptul de preemtiune al investitorilor inregistrati la data de referinta. Din punct de vedere fiscal, STK Emergent are avantajul de a nu plati impozit pe profitul obtinut.

Fondurile inchise de investitii tranzactionate pe bursa au un capital fix astfel ca permit realizarea de strategii de plasament pe termen mediu si lung. Aceasta strategie le face mai atractive pentru investitori intrucat permit obtinerea unor randamente superioare. In acelasi timp, investitorii au la indemana mecanismul bursei pentru lichidizarea investitiei lor.

Prin administrarea activa STK Emergent a obtinut de la lansare pana la finalul anului 2007 o rentabilitate anualizată de 2,41 ori mai mare decat cea a indicelui BET (indicele blue-chipsurilor de la BVB). Astfel, daca in perioada de referinta indicele BET a crescut cu 31%, fondul STK Emergent a avut o rentabilitate de 82%. Strategia de investitii in actiuni subevaluate practicata de STK Emergent are rezultate remarcabile si pe alte piete, aducand in SUA intre 1968-2002 un castig anual mediu cu 4,5% mai mare decât cel oferit de piata americana in ansamblu.

Pe viitor managementul fondului isi propune trecerea de la managementul pasiv al afacerilor in care sunt plasate resursele fondului la managementul activ al acestora. Prin implicarea in procesul decizional din cadrul companiilor sunt protejate interesele investitorilor fondului STK Emergent.

Diversificarea plasamentelor fondului in actiuni si imobiliare urmareste obţinerea unui activ financiar care sa aiba un raport rentabilitate-risc superior. Structura de portofoliu tinta-60% investitii pe piata de capital si 40% investitii in imobiliare - are ca efect o crestere a valorii de piata a fondului.

Piata fondurilor de investitii are un potential de crestere urias: in Romania activele fondurilor sunt de doar 0,3% din PIB comparativ cu media europeana de peste 62%. STK Emergent isi propune valorificarea acestei oportunitati si vizeaza pentru urmatorii trei ani majorarea activelor prin emisiuni de noi unităati de fond intr-un ritm anual de minimum 20%.

Ultima zi de subscriere in cadrul ofertei STK Emergent este 10 martie 2008.

Despre De KLAUSEN

Fondul STK Emergent detine 66,7% din piata fondurilor inchise, 22% din piata fondurilor de actiuni si 10,7% din totalul pietei fondurilor din Romania.

Cristina Pascu
cristina.pascu@stk.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/de-klausen/oferta-de-succes-pentru-fondul-stk-emergent