Prima listare a unui fond inchis de investitii la Bursa de Valori Bucuresti

Cluj-Napoca - 11 februarie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Fondul inchis de investitii STK Emergent administrat de STK Financial SAI Cluj-Napoca va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO) in valoare de 49,9 milioane lei. Perioada de derulare a ofertei va fi 19 februarie -10 martie 2008.

Prima listare a unui fond inchis de investitii la Bursa de Valori Bucuresti

La finalul anului 2007 STK Emergent avea active administrate de 121,5 milioane de lei si aproximativ 300 de investitori. De la infiintare (2006) si pana la sfarsitul anului trecut, performanta STK Emergent s-a ridicat la 82%, in timp ce indicele BET a crescut cu 31,5%, BET-FI s-a apreciat cu 69,5%, iar BET-C a urcat cu 47%.

Fondul STK Emergent detine 66,7% din piata fondurilor inchise, 22% din piata fondurilor de actiuni si 10,7% din totalul pietei fondurilor din Romania.

Performantele superioare indicilor obtinute de STK Emergent se datoreaza administrarii active bazate pe investitii in actiuni subevaluate si in actiuni cu rata de crestere a profitului peste media pietei.

Pe langa faptul ca este primul fond care se listeaza, STK Emergent aduce si cateva elemente de noutate pentru industria fondurilor: dreptul de preemtiune pentru investitori, acordarea de dividende, acordarea de unitati de fond gratuite, politica investitionala diversificata in actiuni si imobiliare. Aceste caracteristici confera unitatii de fond toate avantajele prezente la actiuni, pastrand in acelasi timp si principalul atu al fondurilor, respectiv scutirea de la impozitul pe profit.

Fondul isi propune sa directioneze 60% din resursele atrase in urma ofertei publice spre actiunile subevaluate si cu potential de crestere, in timp ce restul de 40% din resurse vor fi alocate investitiilor imobiliare.

“Intentionam sa capitalizam profitul cel putin in primii trei ani si sa alocam titluri gratuite, dupa care vom incepe sa distribuim si dividende. Estimam ca in urmatorii trei ani vor mai fi suficiente oportunitati pentru a ne concentra pe investitii, pe creşterea capitalizarii si pe atragerea de resurse suplimentare. Ulterior, intentia este ca din profitul realizat cel putin 40% sa fie distribuit sub forma de dividende astfel incat sa asiguram o remunerare peste nivelul dobanzii bancare ai, in acelasi timp, sa reinvestim o parte din profit pentru a asigura o rata de crestere constantă a dividendelor”, Nicolae Pascu preşedinte STK Financial SAI.

Profitul net al fondului STK Emergent a fost de 14,8 milioane lei in 2007. Pentru 2008 societatea de administrare a estimat un profit de 27 milioane lei, iar pentru 2009 de 55 milioane lei, in crestere cu 271% fata de 2007.

Pretul unei unitati de fond in oferta de listare este de 281 lei, iar societatea de administrare are in vedere splitarea unitatii de fond in viitor.

Despre De KLAUSEN

Fondul STK Emergent detine 66,7% din piata fondurilor inchise, 22% din piata fondurilor de actiuni si 10,7% din totalul pietei fondurilor din Romania.


Cristina Pascu

cristina.pascu@stk.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/de-klausen/prima-listare-a-unui-fond-inchis-de-investitii-la-bursa-de-valori-bucuresti