Piaţa imobiliară rezidenţială între ieri, astăzi şi mâine

BUCURESTI - 19 decembrie 2008

Comunicat tip General in Constructii

Anul care tocmai se încheie a fost unul de pomină, cu treceri din stări de extaz în cele de disperare. Elementele care au definit piaţa imobiliară rezidenţială autohtonă din 2008, an electoral, au fost diversificate: creşterea cursului leu-euro, reintroducerea T.V.A. în cazul tranzacţiilor imobiliare între firme, creşterea preţurilor locuinţelor noi cu circa 10% în primul semestru şi menţinerea lor în al doilea semestru când au fost derulate doar promoţii, apariţia efectelor crizei financiare internaţionale, înăsprirea condiţiilor de creditare, dispariţia investitorilor şi înmulţirea cumpărătorilor finali etc.

Ultima definiţie dată termenului de criză în Noul dicţionar explicativ al limbii române din 2002 ne spune că ea este o fază primejdioasă şi hotărâtoare în viaţa socială, constând într-o manifestare violentă a contradicţiilor economice, politice şi sociale. În Marele dicţionar de neologisme din 2000, criza economică este definită ca o fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populaţiei, ceea ce duce la scăderea producţiei, la falimente, la şomaj etc.
Tot în Marele dicţionar de neologisme din 2000 este explicat şi termenul de recesiune care, conform acestei surse, înseamnă o fază de declin a activităţii economice mai puţin gravă decât depresiunea sau criza, constând în diminuarea producţiei, reducerea investiţiilor, scăderea cursului acţiunilor la bursă etc. Am început articolul în acest fel datorită faptului că, în ultima vreme, sunt folosiţi foarte mult aceşti termeni, de cele mai multe ori greşit. Conform acestor explicaţii şi a realităţii, România se află în recesiune, nu în criză economică.
Aşadar, pentru că ne-am definit termenii şi ştim că ce ni s-a spus până acum este greşit, putem face o analiză reală şi obiectivă a pieţei imobiliare din 2008 şi putem încerca să înţelegem ce se va întâmpla anul viitor în domeniu. Începem cu cifrele: „Pe piaţa românească există circa 180 de ansambluri rezidenţiale în construcţie care oferă cel puţin 200 de apartamente şi 40 de cartiere off-plan. În România tendinţa pieţei este de a se dezvolta în majoritatea oraşelor mari, cu ansambluri care cuprind de la 150 la 1.500 de apartamente şi vile. Ritmul dezvotării marilor ansambluri se va menţine încă patru-cinci ani datorită cererii de apartamente noi”, susţin organizatorii expoziţiei Fiimm de la Milano.

Continuare aici http://www.profitimobiliar.ro/eveniment.php?id=1166202

Despre DeArt Traditional

DeArt Taditional SRL este o editura care detine si gestioneaza portalul www.profitimobiliar.ro si tot ceea ce tine de marca Profit Imobiliar.
www.profitimobiliar.ro
office@profitimobiliar.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/deart-traditional/piata-imobiliara-rezidentiala-intre-ieri-astazi-si-maine