Preturile terenurilor din Bucuresti au scazut cu 15-20%

BUCURESTI - 2 martie 2009

Comunicat tip General in Constructii

Anul trecut, pe piata terenurilor s-a produs o schimbare majora. Dintr-o piata a vânzatorului a devenit una a cumparatorului. Aceasta tendinta noua s-a manifestat mai vizibil începând cu a doua jumatate a anului, când, în ciuda evolutiei descendente a preturilor, numarul tranzactiilor cu terenuri a scazut foarte mult, cele importante fiind aproape inexistente. Declinul pietelor financiare, coroborat cu diminuarea activitatii de pe celelalte segmente ale pietei imobiliare si cu efectele psihologice negative ale contextului actual, au contribuit la scaderea dinamicii sectorului terenurilor.

Din punct de vedere al ofertei, aceasta piata a fost mai diversificata, cu mai multe tipuri de proprietati de vânzare, în comparatie cu ultimii doi ani. În principal, sursa ofertei a fost reprezentata de doua categorii de vânzatori: investitorii oportunisti care au fost constrânsi sa vânda de conditiile economice actuale si proprietarii speriati de o scadere si mai mare a preturilor, spun specialistii Atisreal.
Caracteristicile cererii potentiale au ramas relativ neschimbate fata de 2007, dezvoltatorii fiind interesati tot de proprietati cu risc scazut (de exemplu: terenurile din zonele centrale si cu anumiti indicatori urbanistici aprobati). Totusi, dezvoltatorii nu sunt dispusi sa încheie tranzactii si prefera sa amâne achizitia, sperând într-o scadere mai mare a preturilor si într-o revitalizare a pietei.

Proprietarii si cumparatorii asteapta în continuare
Reprezentantii Atisreal considera ca „La sfârsitul lui 2008 a aparut un nou profil al investitorilor oportunisti, care încearca sa profite de o piata lipsita de lichiditati. Investitorii speculativi care îsi obtineau finantarea prin credite au lasat locul celor care dispun de fonduri proprii si care se afla în cautarea de oportunitati create de contextul economic actual, cum ar fi terenurile ai caror proprietari sunt constrânsi sa vânda sau cele cu indicatori urbanistici aprobati si amplasate în zone atractive si cu un potential mare al dezvoltarii.”
În ciuda unei usoare cresteri a preturilor de vânzare înregistrata în primele luni din 2008 (o medie de 10-15%), în semestrul al doilea tendinta s-a modificat, pretul solicitat scazând cu 15-20%, în special în ultimul trimestru. Scaderea nu s-a manifestat omogen în toate zonele Bucurestiului, preturile solicitate fluctuând semnificativ în functie de amplasare si potential. În zonele unde a fost înregistrata o crestere exponentiala a pretului în ultimii ani, scaderea a fost mai mare de 15-20%.
Deteriorarea conditiilor de pe piata imobiliara si diminuarea cererii din partea dezvoltatorilor au determinat scaderea continua a preturilor, posibilitatile de finantare pe termen scurt fiind foarte limitate. Proprietarii si cumparatorii au în continuare o atitudine de expectativa, ceea ce limiteaza numarul tranzactiilor, asteptarile lor în privinta nivelului preturilor fiind înca ireconciliabile, conchid specialistii de la Atisreal.

Despre DeArt Traditional

Singurul portal complet despre piata imobiliara si domeniile conexe
www.profitimobiliar.ro
office@profitimobiliar.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/deart-traditional/preturile-terenurilor-din-bucuresti-au-scazut-cu-15-20