Site-urile de stiri trase la raspundere pentru comentariile cititorilor

BUCURESTI - 18 iunie 2015

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Site-urile de stiri vor fi obligate sa plateasca despagubiri pentru comentariile userilor.
Marea Camera a CEDO a hotarat in data de 16.06.2015 in cauza Delfi AS contra Estoniei ca un portal de stiri este responsabil pentru comentariile defaimatoare postate de cititori.

Site-urile de stiri trase la raspundere pentru comentariile cititorilor

In cazul Delfi  AS contra Estoniei compania ce detine un portal de stiri online s-a plans Curtii  ca i-a fost incalcat dreptul la libera exprimare intrucat instantele nationale au gasit-o raspunzatoare de comentariile cititorilor la unul dintre articolele publicate de portalul de stiri online desi compania ce detine site-ul de stiri a sustinut ca a facut tot posibilul pentru a cenzura comentariile instigatoare la ura si violenta.

Pe scurt site-ul de stiri online publica in jur de 330 de stiri pe zi si la fiecare articol cititorul are posibilitatea sa isi exprime parerea lasand un comentariu ( aspura caruia nu poate reveni sa il modifice). Portalul de stiri avea implementat un algoritm care putea sa detecteze si sa stearga comentariile ce contin un limbaj vulgar, insa acesta nu era capabil sa detecteze comentariile care desi nu contineau un astfel de limbaj transmiteau un mesaj violent.

Pentru a stabili daca suntem in prezenta unei ingerinte Curtea a definiti criteriile ce vor fi utilizate pentru a determina incalcarea dreptului la libera exprimare . Aceste criterii vizeaza atat articolele instigatoare cat si articole echilibrate si obiective dar care dau nastere unor ample discutii.  De asemenea se va tine cont de interesul economic, de beneficiul pe care il are un portal de stiri ce traieste din publicitatea online si pentru care, fiecare comentariu reprezinta un utilizator in plus in graficul de trafic.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat ca in cazul in care responsabilii site-urilor de stiri online nu reusesc sa ia masuri pentru a elimina, fara intarziere comentariile  ilegale ce au caracterul unui discurs de ura sau au forma unor amenintari directe la integritatea fizica a persoanelor, la drepturile si interesele altora si ale societatii in ansamblu, chiar si fara preaviz de presupusa victima sau de la terți, permite instantelor nationale sa atraga raspunderea portalurilor de stiri online, fara a fi considerate o incalcare a dreptului la libera exprimare.

 

“Decizia are un impact major in sectorul IT si nu numai. Portalurile de stiri on-line vor fi obligate sa isi modifice politica de utilizare a site-ului, si vor trebui sa acorde o atentie sporita  programelor ce filtreaza comentariile” – Cristian Deca consultant juridic.

Despre Decalex Legal Solutions

Servicii juridice dedicate antreprenorilor.

Viziunea noastra are la baza ideea ca orice conflict poate fi rezolvat pe cale amiabila, proces de negociere ce ne permite sa construim relatii de durata intre antreprenori. Suntem orientati spre rezolvarea pasnica a diferendelor, pornind de la premisa ca orice speta ajunsa in fata instantei are marele dezavantaj de a crea goluri in relatiile economice dintre comercianti. Desigur ca echipa noastra de litiganti are capacitatea de a prelua si gestiona orice disputa aflata in fata instantelor de judecata.

Misiunea noastra este minimalizarea riscurilor juridice la care este supusa societatea dumneavoastra. Implementam la nivel de companie un program de management a riscurilor juridice creat sa previna orice potential litigiu sau conflict cu partenerii de business ori autoritati.