Biserica şi imaginea României - Identitate religioasă şi identitate naţională în contextul integrării europene -

BUCURESTI - 27 septembrie 2005

Comunicat tip General in Religie

Grupul de Iniţiativă pentru Promovarea Imaginii României, va organiza, sub egida Bisericii Ortodoxe Române, dezbaterea „Biserica şi imaginea României – identitate religioasă şi identitate naţională în contextul integrării europene”. Evenimentul, ce înscrie în seria de manifestări dedicate imaginii Românei şi brand-ului de ţară, va avea loc în data de vineri 30 septembrie 2005, orele 10.30, la Palatul Patriarhiei Române.

Manifestarea va avea un caracter interconfesional şi va reuni lideri şi reprezentanţi ai bisericii ortodoxe române, ai organizaţiilor nonguvernamentale, ai instituţiilor mass-media. Deschiderea lucrărilor va fi facută de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cu prilejul acestei reuniuni, subiectele ce vor fi dezbătute vor viza două teme importante:

● Ortodoxismul şi imaginea României:
- Biserica, factor important de stabilitate socială;
- Valori creştin-ortodoxe în societatea română contemporană;
- Locul reperelor religioase în identitatea religioasă a românilor;
- Imaginea României, oportunităţile şi obstacolele unui proiect identitar;
- Ortodoxia, element de continuitate şi coeziune al diasporei române;
- Educaţia religioasă a tinerilor, necestate sau imperativ în promovarea imaginii de ţară;
- Identitate naţională, identitate religioasă, identitate europeană – continuităţi şi disjuncţii.

● Internet şi credinţă:
- Rolul credinţei religioase în structurarea personalităţii tinerilor;
- Transmiterea mesajului spritual prin internet - publicuri ţintă;
- Limitări şi avantaje ale comunicării sprituale virtuale;
- Identitatea religioasă, factor de izolare sau de integrare;
- Permeabilitatea utilizatorului de internet la comunicarea unor conţinuturi de natură sprituală;
- Abordarea conţinuturilor sacre ce se pretează la comunicare prin internet.Proiectul “Imagine România” a fost iniţiat de mai multe organizaţii nonguvernamentale de tineret reunite sub numele de „Grupul de Iniţiativă pentru Promovarea Imaginii României” şi vizează organizarea de seminarii şi workshop-uri care să aibă ca scop dezbateri pe tema imaginii României, a căror finalitate să fie iniţierea unor proiecte în scopul promovării imaginii de ţară. Obiectivele noastre sunt reprezentate de dorinţa de a sensibiliza formatorii de opinie privind necesitatea realizării unei strategii de promovare a imaginii României şi ulterior de implementare a acesteia, prin implicarea reprezentanţilor mass – media, a societăţii civile şi a personalităţilor din mediul politic şi cultural.

În contextul integrării în Uniunea Europeană, în care diversitatea este un cumul de valori naţionale, România încearcă să îşi contureze identitatea şi să îşi promoveze simbolurile. În acest sens, este esenţial să recunoaştem cât mai exact elementele de identitate care să transmită lumii un mesaj pozitiv despre ţara noastră şi despre spiritul românesc. Este nevoie ca tinerii să comunice un mesaj pozitiv şi coerent pe toate canalele disponibile. Mai mult decât atât, imaginea negativă pe care mulţi români o au despre România este sursa unor atitudini neconstructive pentru societatea noastră. Neîncrederea în potenţialul societăţii româneşti de a evolua duce la resemnare şi neimplicare şi îi determină pe mulţi români să îşi dorească să trăiască în altă parte a lumii.

Despre DIRECT ADVERTISING

Grupul de Iniţiativă pentru Promovarea Imaginii României, cuprinde: Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Limbi Străine (A.S.L.S.), Organizaţia Studenţilor la Electrotehnică (O.S.E.), Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (A.S.P.S.E.), Asociaţia Studenţilor Europeni (A.E.G.E.E.), Grupul de Atitudine Civică (G.D.a.C.), Liga Absolvenţilor şi Studenţilor Filierei Anglofone (L.A.S.F.A.), Liga Studenţilor la Automatică şi Calculatoare (L.S.A.C.), Junior Chamber International - Romania, sprijinite de Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Agenţia Socială a Studenţilor.
Iniţiativa este susţinută de Asociaţia Absolvenţilor Colegiului Superior de Siguranţă Naţională “Paideia”, Asociaţia pentru Cooperare Internaţională „Pontus Euxinus”.
Bogdan GAVRILA
+40 745 166 200

eveniment@imagine-romania.com