Inovaţie Doka – Sistemul TLS pentru manevrarea fără macara a meselor cofrante

BUCURESTI - 28 ianuarie 2008

Comunicat tip General in Constructii

Mizând pe faptul că succesul de durată este rezultatul satisfacţiei clientului, motorul planului de expansiune Doka îl constituie inovaţiile, perfecţionarea continuă pentru a îndeplini cele mai ridicate cerinţe vis-a-vis de produse şi servicii.

Inovaţie

Experţii companiei doresc să reducă cât mai mult posibil munca pe şantier şi prin urmare costurile şi durata de realizare a proiectului de construcţie – toate acestea în condiţii de maximă securitate. Astfel la ediţia Bauma, 2004, Doka a prezentat inovaţii ce au revoluţionat tehnica de cofrare: grinda H20 top, singura cu tampon încorporat, sistemul Framax Xlife dotat cu o foaie cofrantă cu durată de viaţă foarte ridicată. De asemenea în 2007 standul Doka la Bauma a concentrat întreaga putere inovatoare a organizaţiei Doka: cofrajul căţărător Xclimb 60, Staxo 100, sistemul ascensor TLS, rama de susţinere Universal F, sistemul XS, cofrajul căţărător automat SKE 50 plus, sistemul de platforme Xsafe.companiile de construcţii din toată lumea se bazează pe competenţa, experienţa şi know-how-ul Doka.



Sistemul TLS

Noul sistem ascensor TLS (table lifting sistem) de la Doka impune noi standarde pentru manevrarea verticală a meselor Dokamatic, fiind folosit pentru manevrarea fără macara a componentelor complexe de cofrare la nivelul de înălţime dorit – cu o viteză de 10 m/min. Timpul valoros economisit, în care ar fi fost necesară utilizarea macaralei, poate fi utilizat pentru alte operaţiuni pe şantier, accelerând întregul proces de construcţie. Poziţionarea orizontală poate fi de asemenea realizată fără macara, folosindu-se un cărucior de transfer telescopic sau un cărucior motor.

Mesa Dokamatic este concepută pentru cofrarea foarte rapidă a planşeelor, fiind un modul premontat din cadrul sistemului Dokaflex 1-2-4. Serviciul de prefabricare Doka livrează orice model de execuţie „la gata” direct pe şantier, economisind astfel timpul şi costurile de manoperă ale firmei de construcţii. Datorită riglelor metalice cu care este prevăzut, sistemului i se pot ataşa elemente auxiliare pentru securitatea muncii: elemente de compensare, adaptări de margine de planşeu, platforme de lucru de până la 1,50 m lăţime. Sistemul utilizează popi Eco şi Eurex cu o portanţă de 30 kN, omologaţi conform EN 1065. Construcţia compactă a meselor permite un transport eficient, până la 6 niveluri de stivuire pe verticală şi până la 18 mese pe un camion – deci costuri reduse de transport.

Sistemul TLS permite manevrarea pe verticală printr-o simplă apăsare de buton a meselor cofrante, fiind aplicat cu succes în numeroase ţări iar pentru România reprezintă o premieră absolută – neexistând nimic similar pe şantierele din ţara noastră.

Material, timp şi costuri economisite

Sistemului TLS prezentat în cadrul Bauma i-a convins repede pe şeful de şantier şi inginerii de la compania Hochtief AG, care l-au aplicat pentru proiectul MIRA München.

MIRA este un nou centru comercial în Nordul oraşului München cu legătură directă la metrou, totalizând 16.000 de mp suprafaţă utilă. S-au utilizat circa 8.000 mp de mese Dokamatic şi peste 1.000 mp de cofraje Dokaflex pentru suprafeţele de egalizare. Pentru nivelurile cu o înălţimi cuprinse între 3 m şi 5,50 m cu grosimi ale planşeului între 30 şi 50 cm, marginile de planşeu având sau nu grinzi de coronament, mesele Dokamatic de 5 m lungime şi 2,50 m lăţime s-au dovedit a fi optime.

Mesele de format mare au fost rapid amplasate şi înglobate, securitatea fiind garantată şi la marginile de planşeu, deoarece mesele integrate se pot foarte uşor ataşa datorită riglelor metalice longitudinale. În acest fel s-au economisit cel puţin 200 metrii liniari de platforme. Sistemul ascensor TLS, ce permite repoziţionarea fără macara a meselor, a fost utilizat de Hochtief AG pentru a compensa macaralele în zonele critice cu o capacităţi de macara reduse. În afară de aceasta este foarte dificilă mutarea unei macarale, contrar sistemului TLS, ce poate fi montat în funcţie de necesităţi şi în alte sectoare ale şantierului. Prinderea se realizează pe marginea planşeului: amplasarea ulterioară se realizează fără eforturi sau planificare preliminară. Datorită sistemului de prindere prin suspendare, suprafaţa de amplasare rămâne liberă.
Mesele cofrante se deplasează în sus sau în jos printr-o simplă apăsare de buton, putând fi manevrate foarte uşor şi în siguranţă.

Imediat după primele experienţe, firma Hochtief s-a decis să închirieze un al doilea TLS. Acesta a facilitat prin suprafaţa sa de 2,70 x 5 m şi capacitatea portantă de 2,5 t, transportul rapid al materialelor la fiecare dintre etaje.

„Colaborarea foarte bună şi manevrarea uşoară a meselor m-au impresionat. Datorită coordonării perfecte între sistemele de cofrare şi manevrarea verticală a meselor Doka fără macara, am reuşit să respectăm termenul convenit de predare a construcţiei la roşu”, mărturiseşte emoţionat şeful de echipă Dierk Hill.


Informaţii suplimentare www.doka.ro/ www.doka.com

Despre Doka Romania

Prin responsabilitate şi competenţă, suntem partenerul dumneavoastră de încredere pentru a construi mai eficient, mai bine şi mai economic.

Doka, una dintre companiile de top în tehnica de cofrare, oferă întotdeauna soluţia
optimă pentru orice proiect de construcţie pentru care se utilizează beton monolit.

Noi îi sprijinim pe clienţii noştri încă din faza de planificare prin concepte economice şi consiliere profesională, fie că este vorba despre cea mai înaltă clădire din lume, cel mai adânc tunel subteran sau cel mai întins pod suspendat

Doka România
Şoseaua de Centură 34
077180 Tunari, Ilfov
ROMÂNIA
Tel. + 40 (0) 21 206 49 50
Fax + 40 (0) 21 206 49 99
Bogdana.Dumitru@doka.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/doka-romania/inovatie-doka-sistemul-tls-pentru-manevrarea-fara-macara-a-meselor-cofrante