DokStation pop-up event la Cluj: concert Michael Gira & Norman Westberg si proiectie ‘Swans: Where Does A Body End?’

BUCURESTI - 8 octombrie 2019

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle

DokStation Music Documentary Film Festival vine la Cluj! Sambata, 26 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Arta din Cluj-Napoca, DokStation prezinta un concert extraordinar cu membrii Swans, Michael Gira & Norman Westberg, in varianta solo. Concertul va fi precedat de proiectia documentarului Swans: Where Does A Body End? (regia: Marco Porsia, 2019), vineri, 25 octombrie, de la ora 20.30.

Biletele s-au pus in vanzare prin Eventbook.ro.

poster concert Michael Gira si Norman Westberg

poster concert Michael Gira si Norman Westberg

Muzician, multi-instrumentist, compozitor si scriitor, Michael Gira este cunoscut drept geniul creator al formatiei Swans si fondator al label-ului Young God Records. Aflat in prezent intr-un turneu solo in Europa de Est, alaturi de prietenul si colaboratorul sau, Norman Westberg (membru Swans), Gira va interpreta la chitara fragmente din repertoriul Swans, printre care si piese noi de pe mult-asteptatul disc Leaving Meaning – al cincisprezecelea album de studio al trupei, ce va fi lansat pe 25 octombrie.

„Sunt mereu impresionat sa aflu ca muzica mea a avut un efect salutar asupra cuiva, imediat dupa un concert sau de-a lungul anilor. Muzica are acelasi efect si asupra mea – este unul din motivele pentru care sunt muzician. Sa stau singur pe scena, inarmat doar cu o bucata de lemn, cateva corzi si vocea mea, este o provocare pe care singur mi-am propus-o acum cativa ani, in incercarea de a recrea muzica Swans cu cele mai simple mijloace. Cant la chitara in felul meu, n-am luat niciodata lectii si nu ma intereseaza stilul conventional. E ca si cum as lovi doua pietre una de alta, creand un context pentru vocea si versurile mele. La fel ca in piesele Swans, cand toate elementele se combina in ceva mai presus de muzica, transportandu-ne in alta parte – un loc unde sper sa ne intalnim.” – Michael Gira (Swans)

Facebook event

 

Portret intim al unei trupe cult, documentarul Swans: Where Does A Body End? (regia: Marco Porsia, 2019) urmareste evolutia formatiei de la inceputurile sale, in cel mai autentic stil post-punk agresiv, pe scena muzicala newyorkeza de la debutul anilor ’80, acelasi mediu din care au aparut Sonic Youth, dar si Madonna

Dupa o incercare nereusita de a patrunde in sfera mainstream, in epoca de glorie indie-rock din anii ’90, dupa mai multe despartiri si haos atat pe scena cat si in afara ei, Swans sunt, in prezent, una din cele mai realizate si ambitioase formatii, concertele lor fiind considerate adevarate ritualuri extatice.

Definita ca o alaturare de performeri unici, Swans a avut, inca de la infiintarea sa, in 1982, un membru constant: artistul si compozitorul Michael Gira. Beneficiind de acces exclusiv si nelimitat la sute de ore de filmari, inregistrari si fotografii din arhivele lui Gira si Swans, acest documentar conduce privitorul de-a lungul drumului pe care trupa si l-a croit cu de la sine putere, pentru a reusi.

Astfel, filmul, in care isi fac aparitia si Amanda Palmer, Thurston Moore, Blixa Bargeld sau Devendra Banhart, poate fi considerat o istorie muzicala, capsula a timpului, jurnal de turneu sau concert film, fiind, mai intai de toate, o poveste intinsa pe mai multe decade despre o viata, adesea dificila, dedicata artei, caci, asa cum spune insusi Gira: „Ce altceva as putea face?”.

 

Biletele pentru concertul Michael Gira & Norman Westberg de la Cinema Arta (Strada Universitatii, nr. 3) din Cluj-Napoca sunt in valoare de 40 de lei, iar biletele la proiectia documentarului Swans: Where Does A Body End? sunt in valoare de 15 lei. Biletele pot fi achizitionate online, pe Eventbook.ro si din reteaua partenerilor Eventbook (http://eventbook.ro/partners).

 

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din Romania, este conceput sa atraga comunitati largi, combinand doua dintre cele mai populare arte - filmul si muzica - , prin proiectii de filme documentare muzicale si concerte live, in cladiri cu istorie si traditie, dar si in spatii neconventionale.

A patra editie DokStation Music Documentary Film Festival a avut loc in perioada 12-15 septembrie 2019, la Bucuresti, si a fost organizata de Wearebasca si Asociatia DokStation.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dokstation/dokstation-pop-up-event-la-cluj-concert-michael-gira-norman-westberg-si-proiectie-swans-where-does-a-body-end