Avocat Dr. Daniel MOREANU: 2.500 lei suportati de catre stat pentru persoanele angajate in perioada ianuarie – septembrie 2021

BUCURESTI - 5 ianuarie 2021

Comunicat tip General in Juridic

A fost introdus un alineat ce permite in mod expres angajatorului suspendarea contractului
individual de munca pe durata suspendarii si/sau reducerii activitatii ca urmare a starii de
asediu sau de urgenta.

Daniel MOREANU

Daniel MOREANU

 „Statul va suporta pana la maximum 2.500 lei din salariul persoanelor angajate in perioada ianuarie – septembrie 2021. Alte masuri de protectie sociala au fost prelungite pana la 30 iunie 2021.” 

DR. AVOCAT DANIEL MOREANU

In ultimele zile ale anului 2020 au fost publicate mai multe acte normative cu impact asuprarelatiilor dintre angajati si angajatori, dintre care mentionam cateva dintre cele maiimportante masuri:A fost introdus un alineat ce permite in mod expres angajatorului suspendarea contractuluiindividual de munca pe durata suspendarii si/sau reducerii activitatii ca urmare a starii deasediu sau de urgenta. In acest caz salariatii beneficiaza de o indemnizatie impozabilaachitata din bugetul asigurarilor de somaj in cuantum de 75% din salariul de baza, insamaximum 75% din salariul mediu brut. Daca salariatul detine mai multe contracte de muncasi toate sunt suspendate, indemnizatia se va aplica celui mai avantajos dintre acestea.In cazul suspendarii contractului de munca din initiativa angajatorului din motivetehnologice, economice, structurale sau similare, respectiv ca urmare a starii de asediu sau de urgenta, angajatorului ii este interzis sa desfiinteze locul de munca pentru o perioda cel putin egala cu durata pentru care a beneficiat de indemnizatia achitata din bugetul asigurarilor sociala pentru somaj. In caz contrar, sumele primite cu titlu de indemnizatie se vor restitui.

Masurile de sprijin constand in acordarea unor indemnizatii in ipoteza suspendarii

contractelor individuale de munca din initiativa angajatorilor in cazul intreruperii saureducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sausimilare acordate imediat dupa declansarea starii de urgenta au fost prelungite pana la 30iunie 2021.Se acorda o suma de 50% din salariul angajatului, limitata la maximum 2.500 lei pentru12 luni pentru angajatorii care incadreaza cu contract individual de munca pe duratanedeterminata in perioada 01 ianuarie – 01 septembrie 2021: (i) persoane de peste 50 de anisau cetateni romani carora le-au incetat din motive neimputbile contractele de munca in anul2020 pe teritoriul altor state sau (ii) someri cu varsta intre 16 ani si 29 de ani. Acestecontracte de munca nu vor putea fi incetate mai devreme de 12 luni de la expirareatermenului de 12 luni pentru care se acorda ajutorul din partea statului din bugetulasigurarilor pentru somaj.Beneficiarii lucrarilor executate de zilieri beneficiaza de o suma de 35% din remuneratiacuvenita pentru o perioada de 3 luni, insa nu mai tarziu de 30 iunie 2021.In cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata de maximum 3luni, pentru maximum 3 luni pana cel mai tarziu la data de 30 iunie 2021 se suporta dinbugetul asigurarilor pentru somaj o suma de 41,5% din salariu.Prevederile privind acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor se prelungescpana la 30 iunie 2021 in ipoteza in care se dispune prin ordin suspendarea activitatilor carepresupun prezenta fizica si continuarea activitatilor in sistem online.

Despre Dr Daniel MOREANU - CABINET DE AVOCAT

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law, o firmă de avocatură dinamică din București, cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Corporativ & Insolvență, Fuziuni & Achiziţii, Litigii, Drept Bancar & Finanţări, Fiducii & Trust-uri, Drept Imobiliar & REITs, Dreptul Muncii, Contracte comerciale şi Protecția datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dr-daniel-moreanu-cabinet-de-avocat/avocat-dr-daniel-moreanu-2-500-lei-suportati-de-catre-stat-pentru-persoanele-angajate-in-perioada-ianuarie-septembrie-2021