Avocat Dr. Daniel MOREANU: Modificări importante în privința obligației societăților de a declara beneficiarii reali!

BUCURESTI - 9 iulie 2020

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Politic, Social, Juridic

Live site

La începutul acestei săptămâni a fost publicată Legea prin care se aduc modificări în privința legislației publicată în luna iulie 2019, privind obligația societăților comerciale de a declara care sunt beneficiarii reali ai acestora. Legea va intra în vigoare astazi, 09 iulie 2020.

Avocat Dr. Daniel MOREANU

Avocat Dr. Daniel MOREANU

Pentru a implementa anumite Directive U.E. în materia spălării banilor și finanțării terorismului, a fost publicată în luna iulie 2019 a noua Lege prin care societățile nou înmatriculate, dar și toate societățile existente aveau obligația de a depune o Declarație pe proprie răspundere privind identitatea beneficiarilor reali ai acestora.

Pentru societățile deja înmatriculate această declarație trebuia depusă în termen de maximum 12 luni, termen care înițial expira în luna iulie 2020, fiind prelungit, ca urmare a pandemiei, până la 01 noiembrie 2020.

Aceste declarații trebuiau depuse anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situației financiare, prevedere care a fost criticată, întrucat aducea o birocrație suplimentară excesivă, în condițiile în care identitatea beneficiarilor reali nu se schimba.

Din fericire, prin Legea publicată în această săptămână această obligație a fost eliminată, Declarația fiind depusă doar la înmatriculare sau atunci cand beneficiarii reali se schimbă, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit schimbarea. Așadar, Declarația nu mai trebuie depusă anual în condițiile în care beneficiarii reali nu se schimbă.

Totodată, a fost eliminată și obligația de a depune Declarația de către societățile deja înmatriculate, care sunt constituite doar din asociați persoane fizice, care sunt singurii beneficiari reali (spre exemplu, un S.R.L. cu asociat unic nu este obligat să depună această Declarație). În acest caz, O.N.R.C. va completa din oficiu Registrul Beneficiarilor Reali.

Despre Dr Daniel MOREANU - CABINET DE AVOCAT

Daniel MOREANU este avocat si doctor in drept.
Pentru mai multe detalii, accesați: www.moreanulaw.com.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dr-daniel-moreanu-cabinet-de-avocat/avocat-dr-daniel-moreanu-modificari-importante-in-privinta-obligatiei-societatilor-de-a-declara-beneficiarii-reali