Avocat Dr. Daniel MOREANU: Noul salariu minim brut, “munca la gri”, „salariul în plic” şi alte modificări legislative pentru salariaţi şi angajatori!

BUCURESTI - 8 octombrie 2021

Comunicat tip General in Juridic

„Începând cu data de 01 ianuarie 2022 salariul minim brut pe ţară garantat în plată va avea
un cuantum de 2.550 lei. Cresc sancţiunile pentru “munca la gri” şi este sancţionată
practica “salariului în plic”.”

Avocat Dr. Daniel MOREANU

Avocat Dr. Daniel MOREANU

Începând cu data de 01 ianuarie 2022 salariul minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 2.300 lei la 2.550 lei în baza unei Hotărâri de Guvern adoptată la începutul acestei săptămâni. Totodată, în Codul muncii se introduce un nou concept, şi anume acela de “muncă subdeclarată”, aşa-zisul “salariu în plic”, respectiv situaţia din practică în care angajatorul achită doar o parte din salariul lunar în mod oficial, iar o parte în mod neoficial. Astfel defapte se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei per persoană limitată la 100.000 lei.Creşte durata de timp în care munca suplimentară poate fi compensată prin ore libere plătitede la 60 de zile la 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În privinţa aşa-zisei “munci la gri”, respectiv fenomenul în care există încheiat un contract de muncă cu timp parţial, însă în realitate salariatul desfăşoară o activitate cu normă întreagă, sunt majorate sancţiunile care pot fi aplicate până la 15.000 lei per persoană, şi maximum 200.000 lei.

Având în vedere situaţia epidemiologică şi starea de alertă a fost adoptată o nouă Ordonanţăde Urgenţă a Guvernului prin care se acordă zile libere pentru supravegherea copiilor învârstă de până la 12 ani pe durata anului şcolar 2021 – 2022 în ipoteza limitării saususpendării activităţilor şcolare. Totodată, a fost adoptată şi o nouă Ordonanţa de Urgenţă prin care acordă o indemnizaţie de 75% din salariul de bază suportat din bugetul asigurărilor de şomaj, însă nu mai mult de 4.035 lei / lună, în ipoteza suspendării contractului de muncă din iniţiativa angajatorului. Aceste dispoziţii sunt aplicabile până la data de 31 decembrie 2021.

Despre Dr Daniel MOREANU - CABINET DE AVOCAT

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law, o firmă de avocatură dinamică din București, cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Corporativ & Insolvență, Fuziuni & Achiziţii, Litigii, Drept Bancar & Finanţări, Fiducii & Trust-uri, Drept Imobiliar & REITs, Dreptul Muncii, Contracte comerciale şi Protecția datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R.

Taguri: moreanulaw
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dr-daniel-moreanu-cabinet-de-avocat/avocat-dr-daniel-moreanu-noul-salariu-minim-brut-munca-la-gri-salariul-in-plic-si-alte-modificari-legislative-pentru-salariati-si-angajatori