Studiu NetJobs.ro: Increderea romanilor in revenirea pietei muncii ramane scazuta chiar si in cazul alegerii unui nou presedinte

BUCURESTI - 1 decembrie 2009

Comunicat tip General in Social

Mai putin de jumatate dintre romani (47,15%) sunt optimisti in ceea ce priveste o revenire a pietei muncii in cazul schimbarii presedentiei, in urma alegerilor de pe 6 decembrie.

Sondajul a fost realizat de portalul de recrutare NetJobs.ro, la sfarsitul lunii noiembrie, pe un esantion de 482 de persoane.

Studiu NetJobs.ro: Increderea romanilor in revenirea pietei muncii ramane scazuta chiar si in cazul alegerii unui nou presedinte

In revenirea pietei muncii cred numai 47,06% din respondentii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, respectiv 39,47% din cei intre 26 si 35 ani si 47,37% din cei intre 36 si 50 de ani.

Persoanele din categoria de varsta 51-65 ani sunt ceva mai optimiste, 53,3% dintre acestea sperand intr-o crestere a numarului locurilor de munca si a veniturilor in cazul alergerii unui nou presedinte.

Angajatii din domeniile Constructii si Agricultura sunt cei mai optimisti, 80%, respectiv 71,43% dintre ei crezand in revenirea acestor domenii. La polul opus se afla domenii ca Vanzarile, Resursele Umane si Ingineria, in a caror revenire numai 22,3%, respectiv 20% si 11,15% dintre respondenti cred.

Pesimismul general referitor la piata muncii este dat nu numai de criza politica actuala dar si de cea economica; astfel, conform raportului lunar prezentat de Comisia Europeana, increderea companiilor si consumatorilor in economia Romaniei se afla la cel mai redus nivel din Uniunea Europeana, indicele increderii in economie scazand pentru Romania in noiembrie 2009 la 62,1. Dintre toate tarile membre ale UE, numai in Ungaria increderea este mai scazuta.

In Uniunea Europeana, indicele increderii in economie a urcat timp de 8 luni consecutiv, ajungand la 87,9 in noiembrie.
Rezultatele sondajului Netjobs sunt apropiate de cele ale studiului realizat de acelasi site in urma cu 3 luni (septembrie 2009), atunci cand 45,5% din vizitatori credeau in revenirea pietei muncii, sondajul din acea perioada nefiind insa conditionat de factorul politic.