4 cauze ale apariției pruritului și ce poți face

BUCURESTI - 14 noiembrie 2022

Comunicat tip General in Sanatate

Pruritul este senzația iritantă și inconfortabilă care te face să te scarpini. Aceasta poate avea numeroase cauze, însă cea mai comună este pielea uscată, care este des întâlnită în rândul vârstnicilor.

4 cauze ale aparitiei priuritului si ce poti face

4 cauze ale aparitiei priuritului si ce poti face

Pruritul este senzația iritantă și inconfortabilă care te face să te scarpini. Aceasta poate avea numeroase cauze, însă cea mai comună este pielea uscată, care este des întâlnită în rândul vârstnicilor.

Senzația de mâncărime poate afecta anumite zone ale corpului cum ar fi scalpul, mâinile, picioarele etc sau poate afecta întregul corp, în funcție de cauză.

Chiar dacă pruritul poate fi gestionat de cele mai multe ori fără atenție medicală specializată este recomandată o consultație, dacă acesta persistă mai mult de două săptămâni sau dacă afectează viața de zi cu zi [1].

Află din acest articol câteva dintre cele mai comune cauze ale pruritului și ce poți face în general, pentru a fi mai bine informat despre sănătatea ta și despre opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție!

Pielea uscată

Așa cum am menționat mai sus, pielea uscată reprezintă cauza cea mai frecventă de prurit și chiar dacă este des întâlnită în rândul vârstnicilor, aceasta poate afecta persoanele de orice vârstă.

Pielea uscată poate avea numeroase cauze, cum ar fi temperaturile scăzute sau ridicate, expunerea la razele solare, săpunuri care lasă pielea uscată sau chiar spălatul prea des, ceea ce duce la înlăturarea uleiurilor naturale de pe piele.

Atunci când pielea uscată nu are cauze mai severe, poți ameliora problema prin folosirea cremelor hidratante recomandate de către medic sau farmacist [2].

Dermatita

Dermatita sau eczema este un termen general care se referă la inflamarea pielii. Această problemă poate fi de mai multe tipuri, unele dintre ele neavând tratament curativ.

Simptomele tind să varieze în funcție de tipul dermatitei și pot include:

prurit în regiuni specifice, unde pielea poate fi uscată și aspră, atunci când este vorba de dermatită atopică;

erupții cutanate, prurit, senzație de arsură și bășici (vezicule), în cazul dermatitei de contact;

piele uscată apărută de obicei la nivelul mâinilor și picioarelor, prurit și bășici de mici dimensiuni, atunci când este vorba de dishidroză;

mătreață, prurit, piele solzoasă și decolorată, acestea fiind asociate cu dermatita seboreică.

Tratamentul depinde de cauza și de tipul dermatitei. Cu toate acestea, medicul poate recomanda medicamente pentru ameliorarea simptomelor și pentru reducerea reacțiilor alergice, atunci când este cazul [3].

Afecțiuni interne

Atunci când senzația de prurit este prezentă pe întregul corp, aceasta poate reprezenta un simptom al unei afecțiuni mult mai severe cum ar fi:

anemia;

diabetul;

afecțiuni renale;

probleme legate de glanda tiroidă;

boli hepatice;

limfom etc.

În aceste situații, ameliorarea sau înlăturarea senzației de prurit se va realiza cel mai eficient prin tratarea cauzei principale. Discută cu un medic specialist dacă senzația de prurit persistă sau dacă este acompaniată și de alte simptome, pentru a obține diagnosticul exact și tratamentul corespunzător [1]!

Iritație și reacții alergice

Există numeroși alergeni care pot duce la apariția pruritului, mai ales atunci când pielea este expusă în mod direct. Aceștia pot include materiale textile (lână), plante (ambrozia) sau diferite chimicale prezente fie în săpunuri, fie în produse cosmetice.

Adițional, pot exista reacții alergice și la diferite droguri sau medicamente, care se pot manifesta prin iritație și senzație de mâncărime.

Axarea pe produse cât mai naturale, fără compuși adiționali cum ar fi parfumuri sau coloranți, ar putea reduce episoadele de prurit. Simptomele prezentate pot fi ameliorate prin creme și unguente topice, recomandate de către medicul dermatolog [1].

Toate aceste cauze și multe altele, cum ar fi depresia, anxietatea și anumite tulburări nervoase, pot duce la apariția pruritului. Din cauza numărului mare de potențiali factori declanșatori este recomandată o consultație medicală specializată, pentru a determina cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Nu ezita să discuți cu un medic dermatolog, dacă senzația de prurit persistă mai mult de două săptămâni sau dacă este acompaniata și de alte simptome!

Referințe:

“Itchy Skin (Pruritus).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006. Data accesării: 09.11.2022

“Dry Skin.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885. Data accesării: 09.11.2022

Pietro, MaryAnn De. “What Is Dermatitis?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/dermatitis. Data accesării: 09.11.2022

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/4-cauze-ale-aparitiei-pruritului-si-ce-poti-face