5 simptome timpurii ale cancerului de col uterin pe care nu ar trebui să le ignori
BUCURESTI - 25 octombrie 2024
Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate
Cancerul de col uterin debutează la nivelul celulelor cervicale și este în principal cauzat de infecția cu anumite tulpini ale papilomavirusului uman (HPV). Acest agent patogen poate rămâne în stare latentă pentru foarte mulți ani în organism, înainte de a cauza producerea unor modificări celulare care pot evolua către cancer.
În multe cazuri, debutul bolii nu se manifestă prin simptome specifice, de aceea, testele de screening realizate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru o diagnosticare precoce. În cazul în care există simptome timpurii, trebuie stabilit în urma testelor dacă indică prezența cancerului de col uterin sau a altor probleme medicale.
https://www.shutterstock.com/
Simptomele timpurii ale cancerului de col uterin
Următoarele simptome, posibil asociate cu un cancer de col uterin într-un stadiu incipient, merită o atenție deosebită din partea unui medic ginecolog:
1. Sângerări vaginale anormale
În cazul în care o pacientă se confruntă cu sângerări vaginale după actul sexual, după începerea perioadei de menopauză sau între menstruații, aceste simptome pot avea legătura cu evoluția cancerului de col uterin. Celulele canceroase pot eroda vasele de sânge de la nivelul colului uterin, de aceea, chiar și o leziune de dimensiuni reduse ar putea provoca sângerări.
2. Menstruații abundente sau mai lungi
Prezenta și evoluția formațiunilor tumorale ar putea provoca astfel de sângerări menstruale anormale, prin afectarea vaselor de sânge și a mucoasei uterine.
3. Secreții vaginale anormale
Secrețiile vaginale anormale, cu miros puternic sau care conțin urme de sânge, pot indica o infecție sau o leziune a colului uterin. Tumorile specifice acestei boli oncologice pot provoca inflamație și ulcerații, favorizând astfel apariția unor astfel de secreții.
4. Durere pelvină
Pe măsură ce tumorile cervicale cresc, pot cauza un anumit nivel de presiune asupra nervilor din zona pelvină, provocând astfel dureri la acest nivel al organismului pacientei. De asemenea, infecțiile asociate cu formațiunile tumorale cervicale pot contribui, de asemenea, la apariția senzației de durere.
5. Durere în timpul actului sexual
Tumorile pot provoca durere în timpul actului sexual, prin iritarea țesuturilor din vagin și colul uterin.
Cancer de col uterin: manifestări în stadii avansate
Simptomele cancerului de col uterin într-un stadiu avansat pot include atât manifestări timpurii ale bolii, cât și:
- defecare dificilă sau dureroasă;sângerare rectală la defecare;urinare dificilă sau dureroasă;hematurie (sânge în urină);durere lombară persistentă;umflarea picioarelor;durere abdominală;oboseală cronică.
Trebuie menționat faptul că aceste simptome pot fi cauzate de multe alte afecțiuni, diferite de cancerul de col uterin. De aceea, este important să te programezi pentru o consultație la ginecologie la Spitalul Memorial Băneasa, pentru ca specialistul să poată evalua corect starea ta de sănătate, prin evaluări și teste medicale specifice.
Importanța testelor de screening pentru cancerul de col uterin
Testele de screening sunt cruciale pentru depistarea precoce a acestei afecțiuni, deoarece există posibilitatea ca boala să nu se manifeste în etapele timpurii prin simptome specifice. Detectarea la timp a celulelor anormale sau a leziunilor precanceroase permite o intervenție medicală promptă, crescând semnificativ succesul tratamentului.
Prin efectuarea cu regularitate a unor teste de screening pentru cancer de col uterin, se pot identifica modificări celulare anormale înainte ca acestea să se transforme în cancer invaziv. Leziunile precanceroase pot fi eliminate prin proceduri simple, cum ar fi crioterapia sau conizația, prevenind astfel dezvoltarea unor forme mai grave.
Datorită masurilor preventive de screening pentru cancer de col uterin, coroborate cu începerea la timp a tratamentului, rata mortalității cauzate de această afecțiune a scăzut semnificativ în ultimele decenii. În plus, depistarea precoce și tratamentul în stadiile incipiente sunt mai puțin costisitoare decât tratamentul bolii în faze avansate.
Screening-ul pentru cancerul de col uterin implică efectuarea următoarelor teste:
Testul Babeș-Papanicolau:
- analiza celulelor colectate de la nivelul colului uterin, pentru a identifica posibile anomalii;
Testul HPV:
- detectarea infecției cu virusul HPV, principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin.
Se recomandă ca femeile active din punct de vedere sexual să înceapă efectuarea testelor de screening începând cu vârsta de 21 de ani. Frecvența recomandată de medic poate varia în funcție de vârstă, istoricul medical și rezultatele testelor anterioare. Specialistul va stabili cel mai potrivit program de screening pentru fiecare caz în parte.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască expertiza ginecologului. Dacă te confrunți cu manifestări posibil asociate unei forme a cancerului de col uterin, solicită ajutor medical de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa și lasă-i pe specialiști să evalueze cazul tău, prin teste specifice și cu tehnologii de înaltă calitate!
SURSE:
https://www.cancer.gov/types/cervical/symptoms
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/cancer/cancer-types-in-adults/cervical-cancer/
-
Nicoleta Badea - HR Admin
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- DWF
-
Pagina contact: Contact DIGITAL WORKFORCE S.R.L.