Avantajele utilizării lentilelor de contact terapeutice

BUCURESTI - 29 ianuarie 2024

Comunicat tip General in Sanatate

Lentilele de contact terapeutice sunt preferate, în favoarea ochelarilor, de tot mai mulți dintre cei care prezintă diverse defecte de vedere. Notorietatea acestei variante corective se datorează numeroaselor avantaje pe care le oferă și care vizează nu doar criteriile de eficiență, ci și de confort sau de estetică.

Avantajele utilizării lentilelor de contact terapeutice

Avantajele utilizării lentilelor de contact terapeutice

Lentilele de contact terapeutice sunt preferate, în favoarea ochelarilor, de tot mai mulți dintre cei care prezintă diverse defecte de vedere. Notorietatea acestei variante corective se datorează numeroaselor avantaje pe care le oferă și care vizează nu doar criteriile de eficiență, ci și de confort sau de estetică. 

Lentilele de contact curative trebuie purtate doar la recomandarea specialistului, în urma unui consult optometric complex. Este, însă, important să cunoști beneficiile acestora, pentru a face o alegere informată. 

Eficiența în tratarea afecțiunilor oftalmologice

Eficiența este unul dintre plusurile pe care nu le putem trece cu vederea în ceea ce privește lentilele de contact terapeutice. Aceste dispozitive medicale sunt utilizate pentru a trata anumite traumatisme sau afecțiuni ale corneei, precum keratoconus sau anizometropia, care se pot vindeca uneori chiar mai rapid decât prin purtarea ochelarilor de vedere [1]. 

Lentilele de contact cu rol curativ sunt utilizate în special ca metodă de refacere a corneei în urma unor leziuni sau intervenții chirurgicale, fiind lentile moi cu un conținut ridicat de hidrogen, care oferă protecție și mențin un mediu umed [2]. Asigurând un nivel optim de lubrifiere și hidratare, ele sunt prescrise deseori pacienților care se confruntă cu ochi uscați. 

Cel mai important pas în alegerea lentilelor de contact este să consulți un specialist înainte. Poți beneficia de un test de vedere gratuit în cadrul căruia un optometrist îți poate oferi sfaturi personalizate legat de selectarea lentilelor de contact potrivite nevoilor tale. 

Confortul oferit, comparativ cu ochelarii de vedere 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării lentilelor de contact terapeutice este confortul pe care îl oferă, comparativ cu ochelarii de vedere. Datorită modului de utilizare, purtarea lor elimină disconfortul cauzat de rama ochelarilor și de presiunea pe care o exercită aceștia în zona nasului și a tâmplelor. În plus, spre deosebire de ochelari, lentilele de contact nu se aburesc în timpul iernii sau în spații calde și umede, menținând o vedere clară în orice situație, dacă sunt utilizate conform instrucțiunilor.

Un alt avantaj pe care îl oferă purtarea de lentile de contact terapeutice este claritatea pe care o conferă vederii, în comparație cu anumite tipuri de rame. Odată ce lentilele se mișcă simultan cu privirea, utilizatorul beneficiază de un câmp vizual complet, fără a fi întrerupt de marginea ramei ochelarilor[3]. Astfel, lentilele de contact terapeutice îmbunătățesc semnificativ percepția spațială și focalizarea, contribuind la o mai bună performanță în unele activități, cum ar fi cititul sau condusul.

De asemenea, lentilele de contact terapeutice oferă o libertate sporită în desfășurarea unei game mai largi de activități. Fie că vorbim despre sporturi, activități în aer liber sau orice altă activitate care implică mișcare, utilizatorii nu trebuie să se mai teamă de pierderea sau deteriorarea ochelarilor.

Estetica, un atu incontestabil al lentilelor de contact 

Lentilele de contact terapeutice au beneficii estetice semnificative. Sunt practic invizibile, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra încrederii în sine a persoanei care le poartă. Totodată, permit purtarea oricăror tipuri de ochelari de soare sau de protecție. Mai mult decât atât, pentru că nu modifică aspectul feței și permit un aspect natural, nu restricționează purtarea machiajului sau a accesoriilor.

Îmbunătățirea acuității vizuale, confortul și estetica sunt doar câteva dintre capitolele la care lentilele de contact terapeutice excelează. Ele oferă o serie de avantaje incontestabile purtătorilor, comparativ cu ochelarii de vedere. Totuși, alegerea acestora se face doar în urma unui consult optometric și doar la recomandarea specialistului.

Surse:

“The Ins and Outs of Therapeutic Contact Lenses.” CRSTEurope, crstodayeurope.com/articles/2017-jun/the-ins-and-outs-of-therapeutic-contact-lenses/, accesat la 10.01.2024

Hâncu Andreea, Stănilă Adriana, Mihai Elena, A. Teodoru ”Noțiuni de sănătate publică, epidemiologie și informatică” www.ccso.ro, https://www.ccso.ro/index_htm_files/Supliment%20nr%204-ro.pdf accesat la 10.01.2024

Pittsburgh, Gary N. Foulks, MD, FACS. “Therapeutic Contact Lenses:The Armamentarium.” Www.reviewofophthalmology.com, www.reviewofophthalmology.com/article/therapeutic-contact-lensesthe-armamentarium , accesat la 10.01.2024 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/avantajele-utilizarii-lentilelor-de-contact-terapeutice