Cele mai importante beneficii ale kinetoterapiei

BUCURESTI - 1 martie 2022

Comunicat tip General in Sport

Kinetoterapia este o ramura importanta a medicinei de recuperare si consta in terapie bazata pe miscare si exercitii fizice. Este folosita in scop terapeutic, dar si in scop preventiv sau pentru imbunatatirea unor functii motrice, adresandu-se pacientilor de toate varstele. Pentru a intelege mai bine importanta acestei metode terapeutice, iti prezentam in cele ce urmeaza principalele beneficii ale sedintelor de kinetoterapie.

Cele mai importante beneficii ale kinetoterapiei

Cele mai importante beneficii ale kinetoterapiei

Corectarea posturii

Copiii aflati in perioada de crestere pot suferi deformari la nivelul coloanei vertebrale din cauza unei posturi incorecte, fapt care isi va pune amprenta asupra dezvoltarii lor. In astfel de situatii, kinetoterapia da rezultate foarte bune, ajutand copiii sa recapete o postura corecta si sa se dezvolte normal.

Prevenirea accidentarilor sportive

Kinetoterapia e parte importanta din programul sportivilor, indiferent daca este vorba despre profesionisti sau amatori. Exercitiile specifice ajuta la dezvoltarea musculaturii si confera mai multa elasticitate articulatiilor. In acest mod, se imbunatateste performanta sportiva si sunt prevenite accidentari precum fracturi, luxatii, entorse, rupturi sau intinderi musculare.

Restabilirea mobilitatii si a echilibrului

Persoanele care au fost imobilizate mult timp la pat in urma unei boli sau a unei interventii chirurgicale complicate isi pierd mobilitatea, pentru ca muschii si sistemul locomotor slabesc din cauza inactivitatii prelungite. Astfel, la iesirea din convalescenta, pacientul va avea serioase dificultati in a se deplasa si a-si mentine echilibrul, fiind nevoie de terapie recuperatorie. Tratamentul kinetoterapeutic de la Kino Med ii poate ajuta pe acesti pacienti sa isi recapete functia motorie si echilibrul, in urma catorva sedinte cu exercitii specifice.

Recuperarea posttraumatica

Din pacate, asistam foarte des la accidente soldate cu victime care necesita asistenta de medicala de urgenta, interventii chirurgicale si multe zile de spitalizare, in urma traumatismelor suferite. De multe ori, pacientii raman cu sechele si au nevoie sa invete din nou sa mearga sau sa isi duca singuri un pahar la gura. Fracturile si traumatismele cranio-cerebrale sunt principalele cauze care duc la astfel de situatii, astfel ca pacientii au nevoie si de kinetoterapie pentru a se putea descurca singuri.

 

Reducerea durerii

Anumite afectiuni, cum ar fi cele reumatice, se manifesta prin dureri chinuitoare care ajunga sa afecteze si mobilitatea pacientilor. Din acest motiv, kinetoterapia este inclusa in tratamentul acestor afectiuni, avand rolul de a diminua si a reduce inflamatiile care o provoaca. Cu ajutorul unor exercitii adaptate pentru fiecare pacient, kinetoterapeutii reusesc sa reduca sau chiar sa elimine durerile, ajutand astfel persoanele suferinde sa isi recapete mobilitatea.

Managementul diabetului de tip II

Diabetul zaharat de tip II a fost catalogat de pe acum drept „boala secolului”, avand ca principali factori determinanti alimentatia nesanatoasa, excesul ponderal si sedentarismul. Pacientii cu diabet au nevoie de o alimentatie bine controlata si de mentinerea unui indice de masa corporala normal, asa ca miscarea este de mare ajutor in acest sens. Exista programe de kinetoterapie destinate pacientilor cu diabet care ii ajuta pe acestia sa isi tina boala sub control si sa evite aparitia complicatiilor.

Recuperare dupa accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este determinat de infundarea unor vase de sange care alimenteaza creierul. In acest fel, zona respectiva din creier nu mai primeste suficient sange, si, in lipsa unei interventii medicale prompte, celulele nervoase incep sa moara, fiind afectate functiile controlate de acea parte a creierului. De multe ori, este afectata si functia motorie, pacientii suferind paralizii totale sau partiale. In astfel de situatii, tratamentul presupune si terapie de recuperare, care sa redea total sau partial capacitatea motorie; acest lucru este posibil si cu ajutorul kinetoterapiei.

 

Nu in ultimul rand, kinetoterapia poate avea un efect benefic si in plan psihic, mai ales in cazul persoanelor chinuite de stres, anxietate, depresie sau oboseala cronica. Exercitiile cu o oarecare intensitate induc o stare de bine datorita endorfinelor secretate de sistemul nervos, care sunt denumite si „hormonul fericirii”.    

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cele-mai-importante-beneficii-ale-kinetoterapiei