Cum funcționează panourile solare: accesorii necesare

BUCURESTI - 5 mai 2022

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Panourile solare reprezintă soluții alternative pentru obținerea energiei electrice din ce în ce mai populare. Persoanele, fie ele fizice sau juridice, aleg să își doteze imobilele cu panouri fotovoltaice atât pentru a diminua costurile facturilor de energie, cât și pentru a proteja mediul înconjurător.

Cum funcționează panourile solare: accesorii necesare

Cum funcționează panourile solare: accesorii necesare

Deși piața acestora se dezvoltă într-un ritm alert, principiile de bază după care funcționează panourile solare nu sunt cunoscute pe deplin. Mai jos, vei găsi regulile pe care se bazează fotovoltaicele, accesoriile recomandate, dar și principalele beneficii pe care instalarea lor le oferă. 

Cum funcționează panourile solare?

Toate panourile solare sunt prevăzute cu mai multe celule solare care au rolul de a absorbi fotonii din lumina naturală. La rândul lor, celulele conțin elemente chimice necesare acestui proces, printre care se numără: fosfor, care ghidează încărcătura negativă, dar și bor pentru cea pozitivă.

 

Panourile solare sunt de cele mai multe ori asemănate cu un sandwich. Ele sunt alcătuite din două straturi de celule solare care sunt unite de un element semiconductor. Celulele realizate din siliciu facilitează desprinderea electronului de atom. Acest proces facilitează desprinderea și deplasarea  sa, moment în care este lovit de fasciculii de lumină. 

 

La rândul său, lumina urmează să fie absorbită de către unul dintre electronii care gravitează în jurul atomului, stimulând astfel energia electronului.

 

Straturile sunt contaminate cu substanțe chimice, substanțe care joacă roluri diferite într-un proces numit „dopaj”. Unul dintre ele conține un exces de electroni, iar cel de al doilea are capacitatea de a-i absorbi.

 

Accesorii necesare

 

Pentru a putea funcționa în parametri optimi, panourile solare au nevoie de anumite accesorii precum:

baterii pentru panouri fotovoltaice–ajută la livrarea energiei în lipsa luminii solare; 

regulator de tensiune menit să prevină supraîncărcarea bateriei; 

dispozitiv de deconectare–foarte util pentru momentele în care acumulatoarele se pot descărca sub limită;

dispozitiv de măsurare care indică direcția de alimentare, dar și cantitatea de energie produsă sau consumată.

Beneficiile panourilor solare

Instalarea unui sistem de panouri solare reprezintă o investiție sustenabilă, care se va amortiza rapid în timp. Printre cele mai importante beneficii ale acestora se enumeră:

 

economiile considerabile la facturile de energie și gaze;

faptul că reprezintă o sursă de energie regenerabilă și inepuizabilă – lumina soarelui nu presupune costuri adiacente;

reducerea amprentei de dioxid de carbon.

 

În funcție de nevoi, ai posibilitatea de a opta pentru panouri fotovoltaice menite să genereze electricitate sau pentru panouri solare termice, generatoare de căldură.

Pași de urmat pentru instalarea panourilor solare

În primul rând, una dintre cele mai importante etape este determinarea consumului de energie electrică al casei sau clădirii pe care urmează să fie montate. Este recomandat să ceri ajutorul unui specialist care te va ajuta să eviți posibilele erori sau accidente.

 

De asemenea, este esențial să faci o analiză a documentelor care reglementează instalarea panourilor solare. Acestea sunt disponibile pe site-urile Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sau al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). 

 

Un al treilea pas este efectuarea unui calcul complet care să cuprindă toate costurile aferente acestei investiții. În anumite situații, poate fi rentabil să instalezi mai puține sau mai multe panouri decât aveai în plan.

 

Mai mult, este recomandat să acorzi o atenție deosebită spațiului în care vrei să amplasezi panourile. Un motiv este să te asiguri că zona este mereu expusă la lumina directă a soarelui. De asemenea, nu uita să verifici și compatibilitatea suprafeței cu panoul solar pe care îl dorești, deoarece există posibilitatea ca acesta să nu se potrivească. 

 

Dacă te-ai decis să îți instalezi propriile panouri solare, este foarte important să înțelegi care sunt principiile de bază pe care acestea funcționează. Nu neglija nici accesoriile recomandate, fiindcă te vor ajuta să te bucuri de investiția ta timp îndelungat.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cum-functioneaza-panourile-solare-accesorii-necesare