Cum să construiești singur un dulap: 8 materiale și accesorii necesare

BUCURESTI - 19 ianuarie 2022

Comunicat tip General in Constructii

Dacă îți plac proiectele DIY și vrei în același timp să realizezi lucruri care să îți fie utile, atunci crearea unui dulap s-ar putea să fie exact proiectul de care ai nevoie. Află ce materiale îți sunt necesare atunci când vrei să te apuci de construirea unui dulap și care sunt micile secrete pe care ar trebui să le știi.

Cum să construiești singur un dulap: 8 materiale și accesorii necesare

Cum să construiești singur un dulap: 8 materiale și accesorii necesare

Plăci din lemn sau OSB

În funcție de tipul dulapului pe care vrei să îl realizezi, ar trebui să iei în considerare folosirea plăcilor de lemn potrivite. Pe de o parte poți opta pentru OSB, dacă vrei să creezi un dulap pentru scule sau unul de depozitare, ori poți alege plăcile PAL  pentru realizarea celor de haine. În oricare dintre cazuri, nu ar trebui să uiți că vei avea nevoie de suruburi pentru lemn care să asigure prinderea dintre elemente, astfel încât structura să fie stabilă.

Suruburile pentru lemn sunt special create pentru a pătrunde în material și pentru a asigura rezistența structurii pe care o creezi. Acestea au, în general, un vârf ascuțit cu ajutorul căruia se realizează procesul de găurire și un corp filetat, care prin învârtire va asigura aderența la lemn și prinderea în fibrele acestuia. 

Plăci pentru susținerea spatelui dulapului

Dacă ai realizat cadrul din lemn, ar trebui să știi că este necesar să întărești zona spatelui dulapului. Pentru acesta vei avea nevoie de plăci fibrolemnoase, care vor rigidiza cadrul, conferindu-i stabilitate.

Chiar dacă plăcile vor părea că flambează ca unități de sine stătătoare, odată montate pe spatele dulapului, ele se vor rigidiza perfect și vor crea un produs rezistent și durabil.

Stinghii de lemn

Stinghiile de lemn îți vor fi necesare pentru a întări zonele rafturilor, astfel încât să le asiguri o fixare calitativă și sigură. Măsoară foarte bine suprafețele și estimează necesarul de sipci de care vei avea nevoie, iar în ipoteza în care vei opta pentru lungimi mari, ar trebui să cumperi și sculele necesare pentru debitarea acestora. 

Picioare metalice

Dulapul pe care îl realizezi va avea nevoie și de picioare, iar cea mai bună opțiune este să apelezi la unele metalice. Acestea pot fi realizate și din țeavă rectangulară tăiată sau din cadre metalice pe care să le montezi sub dulap. Din nou, va fi nevoie să măsori foarte bine suprafețele, pentru a suda corect picioarele de cadru, astfel încât să obții susținerea potrivită. 

Polițe de lemn pentru rafturi

Pentru rafturi vei avea nevoie de polițe, iar acestea pot fi cumpărate din magazinele de bricolaj la dimensiuni standard sau la dimensiuni mari, potrivite pentru debitare în regie proprie. Va fi nevoie ca rafturile să coincidă în ce privește adâncimea cu dulapul, pentru că, în caz contrar, acestea nu se vor potrivi. 

Plăci pentru uși

Dacă dorești să realizezi un dulap cu închidere, atunci va trebui să ai în vedere și plăcile pentru uși. Acestea sunt elementele de închidere ale dulapului, ceea ce presupune că vor trebui să fie finisate perfect. Desigur, dacă dorești un dulap deschis, atunci acest pas nu va mai fi necesar. 

Balamale, mânere și șine

Accesoriile dulapului trebuie alese și ele cu grijă, astfel încât să se potrivească formei și dimensiunii acestuia. Alege balamale pentru uși pentru a realiza închiderea, șine pentru sertare și mânere sau butoni pentru deschidere.

Vopsea pentru finisare

Dulapul tău, realizat chiar de mâinile tale, va avea nevoie și de un aspect pe măsură. Alege o vopsea pentru lemn calitativă, cu ajutorul căreia să acoperi toate suprafețele, urmând ca mai apoi să aștepți uscarea dulapului.

În final, din câteva elemente precum materialul lemnos, vopsea și câteva accesorii, vei obține un dulap perfect pentru nevoile tale, potrivit dimensiunilor camerei și într-o culoare care să complimenteze cromatic restul elementelor din încăpere.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cum-sa-construiesti-singur-un-dulap-8-materiale-si-accesorii-necesare