Cum să stimulezi imaginația copiilor? 5 soluții eficiente

BUCURESTI - 8 noiembrie 2021

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Joaca imaginativă este foarte importantă în dezvoltarea copiilor. Poate că cel mic face o fotografie sau se preface că vorbește la telefon folosindu-se de o scândurică pe post de receptor. Acestea sunt momente importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. Copiii cu o imaginație bogată pot vedea lumea din jurul lor cu o curiozitate autentică și vie, găsind mereu soluții creative la diverse provocări pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Descoperă 5 soluții eficiente pentru a le stimula imaginația!

Cum să stimulezi imaginația copiilor? 5 soluții eficiente

Cum să stimulezi imaginația copiilor? 5 soluții eficiente

Lectura

Atunci când îi citești copilului tău, îl ajuți de fapt să dezvolte o afinitate pentru cărți care poate dura și o viață întreagă. Pentru copiii mici, cărțile ilustrate sunt un început excelent. Acestea le alimentează curiozitatea și îi ajută să-și dezvolte vocabularul. Atunci când un copil aude o poveste, creează imagini vii care-i stimulează imaginația. 

Poți găsi nenumărate povești pentru copii scrise de autori români aici. Lumea fantastică a cărților nu trebuie să se oprească la lectură, însă! Poți interpreta alături de cel mic diverse roluri, poți inventa povești alături de el, ba chiar îl poți ruga să se gândească la un final diferit sau la ce s-ar întâmpla cu personajele după sfârșitul lecturii.

Pictura și desenul

Pictura și desenul îi încurajează pe copii să-și reprezinte lumea din jur așa cum o văd ei. Nu doar atât, dar pot opta să deseneze sau să picteze chiar și o lume de basm. Desenele lor naive sunt nu doar fermecătoare, ci le și dezvoltă imaginația. Fie că cel mic desenează un tigru cu 4 picioare aliniate de-a lungul corpului sau un chip din profil cu ambii ochi vizibili, acestea vor reprezenta nu doar amintiri neprețuite dacă alegi să le păstrezi, dar vor fi și o piatră de temelie în dezvoltarea lor.

Jocurile de rol

Jocurile de rol dezvoltă imaginația copilului, având în același timp și un impact asupra felului în care se va integra în grupul său de prieteni și, mai departe, în societate. Prin intermediul acestora, cel mic se va putea pune în pielea altor personaje, își va putea exprima emoțiile și va învăța inclusiv cum să-și gestioneze nemulțumirile sau frustrările într-un mod armonios: prin comunicare, ajustarea regulilor jocului, negociere și compromis. Dezvoltarea imaginației în ceea ce privește relațiile sociale va fi foarte importantă mai departe în maturizarea sa.

Dansul

Atunci când ne gândim la creativitate, ne imaginăm mai ales activități cerebrale creative. Dar nu e neapărat să fie așa! Dansul este o formă de exprimare care solicită dezvoltarea imaginației copiilor prin orientarea în spațiu și prin transformarea ritmului muzical în mișcare. Pe lângă faptul că poate fi practicat aproape oriunde și oricând, dansul ajută la conștientizarea propriului corp, la dezvoltarea echilibrului, la percepția spațio-temporală și la exprimarea emoțiilor.

Educația muzicală

Muzica este o formă de expresie care stimulează foarte mult imaginația copiilor. Poți alege pentru cel mic câteva instrumente muzicale de jucărie, cum ar fi o orgă, un xilofon sau niște tobe. Păstrarea ritmului și introducerea treptată a elementelor muzicale diferite sunt o dovadă clară a unei imaginații bogate. Dacă se îndrăgostește de instrumentul muzical pe care i-l oferi, atunci când mai crește, copilul poate lua chiar și lecții de vioară, de pian, de chitară sau orice instrument care-i este pe plac.

Imaginația copiilor se poate manifesta în diverse forme, fie că e vorba de jocuri de rol, crearea unor lumi fantastice pe baza unor povești pe care i le citești, pictură, desen, dans sau muzică. Așadar, în cazul în care observi că cel mic este preocupat sau pasionat de ceva anume, folosește-te de acel lucru pentru a-i stimula imaginația.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cum-sa-stimulezi-imaginatia-copiilor-5-solutii-eficiente