Durerile de coloană vertebrală: Diagnostic și tratament

BUCURESTI - 22 noiembrie 2021

Comunicat tip General in Sanatate

Durerile de spate sunt o problemă cu care se confruntă multe persoane, mai ales la finalul unei zile lungi de muncă. Deși din când în când suprasolicitarea fizică duce la apariția durerilor de spate, acestea devin o problemă atunci când se cronicizează. O durere de coloană vertebrală care nu mai trece sau care apare recurent necesită o examinare efectuată de un medic. Poate fi vorba atât de un sindrom dureros (lombalgie, cervicalgie), cât și de o afecțiune spinală care are ca simptom durerea.

Durerile de coloană vertebrală: Diagnostic și tratament

Durerile de coloană vertebrală: Diagnostic și tratament

Durerile de coloană vertebrală diferă de la un pacient la altul. Aceasta poate fi resimțită ca un junghi sau ca o senzație de arsură și poate iradia spre membre, agravându-se la anumite mișcări. Iată care sunt cauzele durerilor de coloană vertebrală, cum se diagnostichează și cum se tratează acestea.

Cauzele durerii de coloană vertebrală

Durerea de coloană vertebrală poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi:

Tensiune musculară – suprasolicitarea fizică prin ridicarea de greutăți și mișcări repetitive poate tensiona mușchii și ligamentele spinale, ceea ce provoacă un sindrom dureros. 

Hernie de disc – discurile intervertebrale sunt cartilaje situate între oasele vertebrale și asigură mobilitatea coloanei vertebrale. Hernia de disc apare atunci când un disc intervertebral se rupe, iar conținutul acestuia iese în exterior, punând presiune pe rădăcinile nervoase.

Artrită – la nivel spinal, artrita apare atunci când discurile și articulațiile  intervertebrale se deteriorează și devin inflamate. Osteoartrita spinală este o cauză comună a durerii cronice de spate.

Osteoporoza – apare atunci când oasele se demineralizează, fiind predispuse fracturilor. 

Diagnosticul afecțiunilor spinale

Diagnosticul afecțiunilor spinale presupune o anamneză, examen clinic și efectuarea de investigații. 

În cadrul anamnezei, medicul iți va pune întrebări cu privire la caracterul și intensitatea durerii, precum și despre modul în care durerea îți afectează activitățile de zi cu zi. Apoi, acesta va examina modul în care mergi, stai în șezut și modul în care îți ridici picioarele. Dacă medicul consideră că este necesar, îți va recomanda câteva investigații, cum ar fi:

Radiografie – este o investigație imagistică care utilizează raze X pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Se utilizează în special pentru determinarea afecțiunilor oaselor vertebrale.

Tomografie computerizată și RMN – tomografia computerizată presupune utilizarea razelor X pentru obținerea de imagini ale structurilor interne. Examenul RMN (rezonanța magnetică nucleară) utilizează, în schimb, câmpul magnetic. Cele două se realizează în mod similar, prin introducerea pacientului într-un aparat tip gogoașă sau într-un tub cilindric gol. Aceste investigații aduc informații privind discurile intervertebrale, nervii, mușchii, tendoanele, ligamentele și oasele vertebrale. Poți realiza RMN-ul coloană vertebrală la Donna-Medical Center.

Electromiografie – aceasta investighează impulsurile electrice și răspunsul mușchilor la aceste impulsuri. Metoda poate stabili dacă nervii de la nivelul coloanei vertebrale sunt comprimați. 

Medicul îți poate recomanda, de asemenea, și alte investigații, cum ar fi analize de sânge. 

Tratamentul durerilor de coloană vertebrală

Durerile de coloană vertebrală se pot ameliora prin mai multe metode:

Tratament medicamentos

Medicul îți poate recomanda medicamente pentru ameliorarea durerilor, cum ar fi:

Antiinflamatoare nesteroidiene

Opioide

Relaxante musculare

Unguente, creme sau plasturi

Acestea trebuie utilizate doar la recomandarea medicului.

Fizioterapie

Fizioterapia are ca scop principal ameliorarea durerilor de orice tip. Acesta presupune mai multe tehnici care utilizează agenți fizici, cum ar fi terapia cu căldură (termoterapia), terapia prin masaj (masoterapia), terapia prin curent electric (electroterapia) și multe altele. Fizioterapeutul te va ajuta și să îți îmbunătățești postura.

Intervenție chirurgicală

Dacă durerea este cauzată de comprimarea rădăcinilor nervoase, cum ar fi în cazul stenozei spinale sau herniei de disc, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru tratarea afecțiunii. Aceasta poate fi realizată minim invaziv sau clasic. Totuși, se optează pentru chirurgie abia după ce celelalte metode nu au avut rezultatele dorite.

Injecții cu cortizon

Cortizonul este un antiinflamator puternic. Acesta se administrează prin injecții la nivelul coloanei vertebrale și se recomandă în cazul anumitor afecțiuni spinale. 

Neurotomie cu radiofrecvență

Neurotomia cu radiofrecvență presupune inserarea unui ac fin la nivelul coloanei vertebrale, prin care se transmit apoi unde radio. Acestea distrug nervii care cauzează durerea, modificând astfel semnalele de durere de la nivelul creierului.

Prin urmare, durerile de coloană vertebrală pot avea mai multe cauze. De aceea, este important să te adresezi medicului pentru un diagnostic corect și pentru stabilirea tratamentului potrivit în cazul tău. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/durerile-de-coloana-vertebrala-diagnostic-si-tratament