Electroterapia: Ce este și 5 beneficii principale

BUCURESTI - 28 februarie 2022

Comunicat tip General in Sanatate

Electroterapia se mai numește și electrostimulare neuromusculară. Este vorba despre o formă de terapie fizică ce utilizează stimularea electrică (curent galvanic, curent de joasă frecvență, curent de medie frecvență, sau forme de energie care sunt derivate din curentul de înaltă frecvență, sau de joasă frecvență), cu scopul de a ajuta organismul să se vindece și să recupereze anumite funcții pierdute în urma diverselor vătămări.

Electroterapia: Ce este și 5 beneficii principale

Electroterapia: Ce este și 5 beneficii principale

De asemenea, un alt beneficiu foarte important al electroterapiei este faptul că electroterapia poate ține sub control durerea, ajutând în acest fel la accelerarea procesului de vindecare. Acest lucru se întâmplă pentru că electricitatea stimulează eliberarea de endorfine, acestea fiind calmante naturale produse de organism. Electroterapia este frecvent utilizată pentru controlul durerilor de spate, dar nu numai. 

 

Electroterapia este des întâlnită în tratamentele prin fizioterapie și este considerată o formă de terapie fizică, recomandată în diverse patologii, mai ales în cea lombară.

 

În ce constă electroterapia

Această terapie presupune o stimulare electrică, cu un curent de joasă intensitate. Acesta este perceput de pacient sub forma unor pulsații care se resimt la nivelul mușchilor și terminațiilor nervoase. Curentul electric ajută la contractarea și relaxarea mușchilor, iar acest lucru poiate duce la diminuarea durerii. 

 

Sunt două tipuri de stimulări:

stimularea cu frecvență înaltă: aceasta stimulează anumite fibre nervoase, fără a cauza vreo durere. În schimb, sunt blocate alte semnale nervoase care provoacă durerea. Efectele se resimt pe perioade scurte de timp.

stimularea cu frecvențe joase: ajută la producerea de endorfine, substanțe care sunt produse de corpul nostru tocmai pentru a combate senzația de durere. Acest tip de stimulare este considerată de unii pacienți mai puțin confortabilă, nu se aplică mai mult de 20-30 de minute, dar efectele se resimt pe perioade mai lungi de timp.

 

Este important de știut că există mai multe tipuri de electroterapie care se folosesc în cabinetele medicale, dar de departe este preferată varianta transcutanată, pentru că are avantajul de a putea fi utilizată inclusiv la domiciliul pacienților, fie pentru durerile de spate, fie pentru alte tipuri de dureri musculare. 

 

Pentru a evita eventualele reacții adverse, frecvența semnalului electric se poate regla, se alege intensitatea care poate fi tolerată cel mai bine de pacient. Nu se poate vorbi despre disconfort, doar de senzații care pot fi percepute mai mult sau mai puțin, în funcție de intensitatea folosită. Terapeutul trebuie să explice pacientului ceea ce va simți și să stabilească intensitatea de comun acord cu acesta.

 

Există și un alt tip de electroterapie, numită stimulare galvanică. Această terapie se folosește mai ales în tratarea leziunilor considerate acute, sau care sunt însoțite de sângerări și umflături. Fluxul de curent electric se aplică direct pe zona cu probleme, cu scopul de a opri inflamația și de a grăbi recuperarea.   

 

Aparatul are mai multe perechi de electrozi care se lipesc de piele. Prin intermediul lor se transmite un impuls care are rolul de a stimula neuronii și de a transmite semnale către un anumit mușchi. 

 

Efectele electroterapiei

În principal, electroterapia are următoarele efecte:

stimulează mușchii și întărește musculatura slăbită;

relaxează mușchii;

stimulează circulația, proces care facilitează vindecarea.

 

Care sunt afecțiunile în care se recomandă electroterapia

Sunt mai multe afecțiuni în care se recomandă electroterapia:

atrofie;

hipotrofie;

diverse tipuri de pareză (parapareză, hemipareză);

nevralgie;

mialgie;

tendinită;

torticolis;

bursită;

contuzie;

entorsă;

luxație;

întindere musculară;

fractură.

 

În ce cazuri nu este recomandată electroterapia

Electroterapia nu este recomandată în cazul următoarelor tipuri de pacienți:

pacienți diagnosticați cu epilepsie;

pacienți care au montate aparate de tip pace maker (persoane care suferă de diverse afecțiuni cardiovasculare);

pacienții în cazul cărora nu s-a identificat sursa durerii;

pacienți cu anumite afecțiuni dermatologice (sângerări ale pielii);

pacienți cu afecțiuni oncologice;

femei însărcinate.

 

Procedura electroterapiei trebuie să fie recomandată de un medic, acesta fiind și cel care stabilește numărul de ședințe necesare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/electroterapia-ce-este-si-5-beneficii-principale