Fungicide pentru pomi: cum să le alegi și să le folosești corect

BUCURESTI - 21 martie 2024

Comunicat tip Produse / Servicii in Agricultura

Alegerea și utilizarea corectă a tratamentelor potrivite pentru pomii fructiferi este vitală pentru asigurarea sănătății acestora și obținerea unor producții de calitate. În acest articol vom discuta despre diferitele tipuri de fungicide și îți vom oferi recomandări practice despre cum să alegi și să aplici cel mai potrivit tratament fungicid, în funcție de nevoile specifice ale livezii.

https://www.freepik.com/free-photo/

https://www.freepik.com/free-photo/

Tratamente fungicide: ce sunt și la ce servesc? 

Fungicidele reprezintă o clasă de substanțe chimice sau biologice folosite în agricultură cu scopul de a combate și preveni infecțiile cauzate de fungi sau ciuperci. Acestea sunt aplicate pe diverse părți ale plantelor, precum frunze, tulpini sau rădăcini, pentru a distruge fungi patogeni sau pentru a împiedica dezvoltarea acestora. 

Un rol esențial al tratamentelor pe care le găsești aici este prevenirea și combaterea bolilor fungice care pot limita creșterea pomilor. Ele acționează fie prin distrugerea fungului patogen fie prin împiedicarea dezvoltării acestuia, asigurând astfel sănătatea și productivitatea livezii. Soluțiile pot fi utilizate preventiv, înainte ca infecția să aibă loc, sau ca măsură de combatere, pentru a trata bolile deja existente. 

Fungicidele pot fi pulverizate direct pe frunze sau adăugate la apa de irigare, dar este important să ai o înțelegere clară a naturii infecției fungice înainte de a le alege și aplica, pentru o utilizare corectă. 

 Tipuri de fungicide pentru pomi 

Există trei tipuri principale de tratamente fungice:

fungicidele de contact

       rămân pe suprafața plantei și distrug fungii atunci când aceștia încearcă să pătrundă în plantă; pot fi o opțiune mai avantajoasă financiar atunci când se dorește protejarea plantelor de infecții. Cu toate acestea, tratamentele trebuie aplicate în mod repetat pentru a menține un nivel de protecție eficient. În plus, pot fi spălate de ploaie, ceea ce înseamnă că pot necesita reaplicare după un episod de precipitații. 

fungicidele sistemice

       sunt absorbite de plantă și circulă prin sistemul său, protejând-o de interior. Chiar dacă pot fi mai costisitoare, oferă o protecție mai îndelungată și nu trebuie reaplicate după ploaie, dar pot fi dăunătoare pentru anumite tipuri de plante dacă sunt utilizate necorespunzător. 

fungicide translaminare

     pot oferi protecție atât în exteriorul cât și în interiorul frunzelor, oferind astfel o dublă protecție. Ele pot fi, de asemenea, mai costisitoare și dăunătoare pentru anumite plante dacă sunt utilizate necorespunzător. 

Cum să alegi fungicidul potrivit pentru pomi? 

Fiecare tip de fungicid vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje, iar alegerea celui mai bun depinde de nevoile specifice ale pomilor, precum și de bugetul disponibil. Înainte de a face o alegere, este important să identifici ce fel de boală fungică afectează livada. 

Fiecare tip de pom poate avea o sensibilitate diferită la anumite boli și, în consecință, poate necesita un anumit tip de fungicid. De exemplu, mărul poate fi susceptibil la rugină, o boală cauzată de ciuperca Gymnosporangium juniperi-virginianae, în timp ce piersicul poate fi afectat de ciuruire, boală cauzată de ciuperca Taphrina deformans. 

În plus, anumite fungicide pot fi mai eficiente în anumite condiții climatice, cum sunt cele pe bază de cupru, mai eficiente într-un climat umed și cald. Unele fungicide pot necesita aplicare zilnică, în timp ce altele, cum ar fi cele pe bază de azot, pot necesita aplicare săptămânală sau lunară. Este întotdeauna o idee bună să consulți un specialist înainte de a lua o decizie finală. 

 Cum să aplici corect fungicide pe pomi? 

Multe tipuri de fungicide sunt aplicate în primăvară, înainte de înflorire sau imediat după înflorire. Acest lucru poate varia în funcție de tipul de ciupercă pe care încerci să o combați și de starea de dezvoltare a pomului. De exemplu, cea mai eficientă perioadă de aplicare pentru combaterea ciupercii Botrytis cinerea este înainte de formarea fructelor. 

Metoda de aplicare a fungicidelor este, de asemenea, esențială pentru eficacitatea acestora. Fungicidele pot fi pulverizate, aplicate prin imersie sau prin injectare directă în trunchiul pomului. Instrucțiunile specifice de aplicare pot varia în funcție de tipul de fungicid și de producător, așa că este important să citești întotdeauna recomandările de pe etichetă. 

Dozajul corect este esențial pentru a asigura eficacitatea și a preveni posibilele daune la plante. Supradozarea poate fi la fel de dăunătoare ca și subdozarea. După aplicarea tratamentului este importantă monitorizarea constantă a pomilor pentru a vedea dacă acesta este eficient și dacă sunt necesare aplicări suplimentare. În funcție de vreme și de tipul de fungicid utilizat, poate fi necesar ca acesta să se reaplice la intervale de timp specifice. 

Cu toate acestea, alegerea și utilizarea corectă a fungicidelor pentru pomi este esențială pentru a asigura recolte sănătoase și abundente. Sperăm că informațiile oferite au facilitat procesul de selecție și aplicare a fungicidelor, contribuind la succesul grădinii sau livezii tale de pomi fructiferi! 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/fungicide-pentru-pomi-cum-sa-le-alegi-si-sa-le-folosesti-corect