Granitul: Ce este și cum poate fi utilizat

BUCURESTI - 22 decembrie 2021

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Amenajările interioare și exterioare impun folosirea celor mai rezistente și estetice produse, iar din acest motiv competiția este una acerbă. Dintre toate aceste tipuri de materiale însă, granitul iese în evidență prin frumusețe, durabilitate și versatilitate, așa că îți prezentăm în cele ce urmează caracteristicile sale definitorii și modurile în care poate fi utilizat.

Granitul: Ce este și cum poate fi utilizat

Granitul: Ce este și cum poate fi utilizat

Ce este granitul?

Granitul este o piatră naturală, o rocă magmatică, a cărei alcătuire are la bază o cantitate însemnată de cuarț, feldspat și minerale. Granitul reprezintă așadar o rocă formată prin răcirea treptată a magmei, caracteristicile de culoare ale granitului fiind influențate foarte mult de acest proces. Granitul care rezultă, astfel, poate fi folosit atât pentru amenajări interioare, pentru diferite elemente constructive, cât și pentru lucrări la exterior, cum ar fi pavajul din granit sau elementele de pardoseală pentru terase. 

Cum poți utiliza cel mai bine granitul?

Prelucrarea granitului se face la fel ca în cazul oricărui alt tip de piatră naturală. Prin excavare, în zonele denumite cariere se pot obține plăci mari de granit, numite lastre. Lastrele sunt transportate mai apoi în unități speciale de prelucrare, în fabrici, unde sunt tăiate și prelucrate: lustruite, șlefuite, periate. 

Prelucrarea include alegerea grosimii plăcii, iar acest lucru influențează adesea și modul în care sunt folosite plăcile de piatră naturală. 

Granitul poate fi folosit pentru pavaje

Granitul sub o formă finisată cât mai rudimentar poate fi folosit pentru realizarea pavajelor din granit pentru terase exterioare, pavarea străzilor sau a aleilor de trafic. De asemenea, granitul de acest tip poate fi folosit și pentru lucrări în domeniul construcțiilor sau în lucrări de cale ferată. 

În același timp granitul deservește zone de agrement, de tipul pardoselilor, din jurul fântânilor sau chiar pentru realizarea unor sculpturi, ori elemente decorative pentru parcuri sau spații libere. 

Granitul poate fi folosit pentru diferite accesorii de amenajare

Granitul este un material deosebit de versatil, acre poate fi folosit pentru structura blaturilor de bucătărie sau baie, sau pentru etajere sau mese (pe structură de piatră sau fier forjat). Granitul se folosește sub formă liniară și se poate plia pe dimensiuni deosebit de mari, în funcție de proiectarea spațiilor realizate de către arhitect. 

Unele blaturi de bucătărie pot ajunge și la dimensiunea de trei metri. Se pot folosi plăci singulare, de această dimensiune, sau se pot alipi două plăci. Este însă important ca aceste elemente să nu aibă foarte multe rosturi, mai ales dacă vorbim despre spații cu umiditate foarte mare. 

Granitul poate fi folosit pentru glafuri

Glafurile sunt, de asemenea elemente liniare, care sunt menite să protejeze zona inferioară a tâmplăriei. Poți opta pentru glafuri din granit atât pentru interiorul locuinței, cât și pentru exterior, cu specificația că acestea vor trebui prelucrate pentru a putea fi realizat un picurător.

Granitul poate fi folosit pentru trepte și contratrepte

Treptele sunt elemente care impun folosirea unui material de calitate, rezistent și durabil, prin prisma nivelului de trafic. Granitul este un material perfect, care răspunde acestor solicitări, așa că poți realiza treptele, dar și contratreptele, din diferite tipuri de granit. Te va surprinde rezistența în timp și faptul că granitul nu se zgârie, mai ales dacă optezi pentru granitul lucios. 

Granitul poate fi folosi pentru pardoseli

Placarea pardoselilor necesită instalarea unor plăci de dimensiuni mai mici, însă versatilitatea granitului îl face pe acesta să răspundă cerințelor de personalizare. Astfel, plăcile pot fi tăiate la dimensiunea dorită sau pot fi achiziționate la dimensiuni deja pregătite de către unitățile de prelucrare. 

Granitul este un material care te poate ajuta să îți transformi casa într-o oază de eleganță și de bun gust. Optează pentru granitul fiamat pentru lucrări la exterior și pentru granit lucios la interior, iar casa ta va radia cu adevărat.