12 State Membre UE cer indicatori si o definitie comuna referitoare la alfabetizarea digitala

BUCURESTI - 22 decembrie 2011

Comunicat tip General in IT&C, Media / Publicitate, Social

Fundatia ECDL a reunit sub patronajul Vicepresedintelui Comisiei Europene, Neelie Kroes, actori cheie ai Comisiei Europene, Parlamentului European, 12 guverne nationale si alti stakeholderi pentru a discuta progresul si prioritatile in implementarea ariilor de actiune referitoare la “ Alfabetizare digitala , competente si e-Incluziune” din cadrul Agendei Digitale pentru Europa.

Reprezentanti ai Statelor Europene Membre au discutat despre realitatile aplicarii Agendei Digitale pentru Europa in cadrul unei mese rotunde gazduita de dl. Seán Kelly, membru al Parlamentului European. Acestia au subliniat necesitatea unei definitii europene si indicatori comuni pentru alfabetizarea digitala. Acest eveniment a consitutit un forum ideal pentru ca reprezentantii nationali sa informeze Comisia Europeana si pe ceilalti factori de decizie politica din cadrul UE cu privire la provocarile reale pe care le intampina implementarea Agendei Digitale pentru Europa in context national.

In discursul din cadrul mesei rotunde, Vicepresedintele Kroes a subliniat necesitatea ca schimbarea sa se intample astfel incat dezvoltarea digitala sa se regaseasca in centrul agendei politice. Reprezentantii Statelor Membre au rezonat la acest punct de vedere, mentinand opinia conform careia alfabetizarea digitala, ca principiu fundamental al Agendei Digitale pentru Europa, trebuie sa fie un element inclus in cadrul tuturor politicilor nationale, de la educatie pana la infrastructura. Acestia au evidentiat nevoia pentru definitii si indicatori standard comuni in ceea ce priveste competentele digitale in Europa. In plus, Vicepresedintele Kroes a  accentuat: “...alfabetizarea digitala este un aspect de echitate si acces la oportunitati, un aspect socio-econimic...”, adaugand ca vocile stakeholderilor participanti la Masa Rotunda Europeana vor fi auzite. Dna. Kroes a notat si a comentat si suportul Fundatiei ECDL pentru Agenda Digitala, care s-a angajat ca 5 milioane de oameni sa dobandeasca competente digitale .

Dl.  Seán Kelly, membru al Parlamentului European, a accentuat importanta aptitudinilor digitale pentru locurile de munca si dezvoltare in general: “…pe viitor, 18 milioane de locuri de munca din Europa vor depinde de aptitudinile digitale ale europenilor; este vorba de depasirea barierelor prin intermediul milioanelor de oameni care in prezent nu detin competentele necesare pentru a fi integrati economic”.

Reprezentantii Statelor Membre au ca obiectiv dezvoltarea de politici pe termen lung de alfabetizare digitala, insa au ridicat cateva elemente cheie care vor grabi progresul, incluzand necesitatea de a sublinia rolul important pe care e-aptitudinile il au in promovarea refacerii economice si de o abordare mai coordonata in ceea ce priveste dezvoltarea politicilor nationale si europene.

Potrivit dlui. Damien O’Sullivan, CEO al Fundatiei ECDL, “viitorul Europei este digital, iar dezvoltarea viitorului digital sta foarte mult in mainile reprezentantilor Statelor Membre, pe care i-am reunit la Masa Rotunda. In cadrul Fundatiei ECDL, noi am ridicat acest aspect de peste un deceniu deja; noi lucram prin intermediul partenerilor nostri nationali cu guvernele la nivel regional si cu factorii de decizie la Bruxelles. Suntem angajati sa sustinem guvernele pentru a ajuta la dezvoltarea politicilor de alfabetizare digitala si facilitam o conduita pentru dialog, pentru a contribui la aplicarea Agendei Digitale pentru Europa in anii care urmeaza”.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 148 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 600 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/12-state-membre-ue-cer-indicatori-si-o-definitie-comuna-referitoare-la-alfabetizarea-digitala