Bibliotecarii publici devin e-Bibliotecari

BUCURESTI - 23 ianuarie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

10 Biblioteci Publice din Romania sunt incluse in proiectul “e- Bibliotecar . Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern” derulat de ANBPR in parteneriat cu ECDL ROMANIA. Bibliotecarii publici pot aplica la Profilul ECDL destinat lor si pot sa isi certifice competentele digitale la standard international, reusind astfel sa se inscrie in directia fireasca de redefinire a bibliotecilor ca spatii active, ce beneficiaza din plin de tehnologiile digitale.

ANBPR - Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania impreuna cu ECDL ROMANIA au agreat derularea proiectului e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern orientat catre dezvoltarea competentelor digitale pentru 1000 de bibliotecari si personal auxiliar din cadrul bibliotecilor din reteaua ANBPR. Colaborarea a venit in urma necesitatii de a promova extinderea serviciilor de acces public la cunostinte, dezvoltare si certificare a competentelor digitale la nivelul bibliotecilor publice.

 

Bibliotecarii publici pot obtine certificarea ECDL PROFIL prin intermediul Bibliotecilor Judetene din Bihor, Braila, Cluj, Dambovita, Dolj, Ialomita, Salaj, Sibiu, Bibliotecii Metropolitana Bucuresti si Centrului Operational ANBPR. In urma unei analize interne ANBPR, s-au agreat trei niveluri de competenta IT accesibile atat bibliotecarilor, cat si personalului auxiliar angajat in biblioteci publice.

 

Nevoia actuala de informatie si cresterea gradului de utilizare a tehnologiei schimba substantial modelul traditional al serviciilor bibliotecii publice. In prezent, bibliotecile lucreaza pentru a deveni centre informationale complexe, centre de educatie permanente. Prin cresterea competentelor personalului de biblioteca in utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR si ECDL ROMANIA doresc sa contribuie astfel la actualizarea si modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg si la repozitionarea bibliotecarilor in relatia cu utilizatorii.

 

Prin dobandirea de noi cunostinte si aptitudini in domeniul IT, biblioteca publica isi va putea creste numarul de utilizatori, iar functia de informare, documentare si cercetare a bibliotecilor va putea fi completata de  o paleta intreaga de servicii aditionale moderne. Beneficiind de un profil al competentelor ECDL personalizat, dintr-un simplu gestionar de informatii, bibliotecarul modern va deveni un mediator calificat intre informatie si categorii vaste de utilizatori in interesul direct al publicului larg si al intregii societati, in ansamblul ei.  In plus, pe baza parteneriatului ANBPR – ECDL ROMANIA, bibliotecile publice vor avea acces si la alte forme de colaborare in domeniul educatiei si certificarilor, cu beneficii pe termen lung.

 

Evolutia si integrarea rapida a tehnologiei digitale isi lasa amprenta si pe nevoile actuale ale comunitatii in interactiunea cu spatiul bibliotecii publice, iar aceasta, prin diversificarea serviciilor disponibile la nivelul institutiei, poate veni in intampinarea cerintelor actuale de informatie si comunicare.

 

Competentele digitale la standard certificat international, pot fi instrumentul real pentru mijlocirea unei activitati eficiente a bibliotecarului public la nivel intern, dar in special in relatie cu publicul pe care biblioteca il poate deservi. Certificarea ECDL ofera detinatorului sau o baza standard de cunostinte IT necesara in noua societate informationala ce se afla in continua dezvoltare. 

 

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent 13 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.
Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.