Cele mai recente studii confirma avertizarile ECDL despre Mitul Nativilor Digital

BUCURESTI - 31 mai 2022

Comunicat tip General in IT&C, Media / Publicitate, Social

Peste 80% dintre cei cu varste intre 15 si 24 de ani sunt online in intreaga lume.
Acest fapt lasa impresia ca, avand acces la tehnologiile digitale, oamenii, in special tinerii, invata automat si cum sa le foloseasca eficient.
Totusi:
daca stii sa joci FIFA nu inseamna ca esti un jucator profesionist de fotbal!
daca esti bun la Minecraft nu inseamna ca te califici drept arhitect!
daca esti performant la Need for Speed nu este cert ca vei face cariera ca sofer de curse

nativ digital, competente digitale, literatie digitala, ECDL, Eurostat, DESI, UiPath, Romania, tineri

nativ digital, competente digitale, literatie digitala, ECDL, Eurostat, DESI, UiPath, Romania, tineri

In Romaniadoar 50% dintre tineri aveau competente digitale de baza sau mai inalte, conform  Eurostat

Ultimul raport  DESI  plaseaza din nou Romania pe ultimul loc in UE la indicele economiei si societatii digitale. 

Cel mai recent raport despre literatia digitala a elevilor romani, sustinut de UiPath Foundation, arata ca doar un sfert dintre elevii de scoala primara, gimnaziala si liceu au un nivel functional al competentelor digitale.

Luarea de pozitie ECDL / ICDL, Eroarea Nativ Digital , atragea atentia asupra perceptiei si descrierii gresite a nativilor digital, conform carora acestia isi insusesc intuitiv competente de utilizare a tehnologiile digitale, doar prin accesarea unei tablete sau a unui laptop. 

 

Alfabetizarea digitala, la fel ca alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat si validat.

 

Exista o diferenta majora intre cum ne autoevaluam nivelul de abilitati IT si rezultatele obtinute dupa teste practice, diferenta care se regaseste inclusiv in tari cu economii mai dezvoltate si un nivel crescut al competentelor digitale, conform studiilor ECDL.

 

Oamenii risca sa fie victime ale extinderii decalajului competentelor digitale, din cauza slabei constientizari a aptitudinilor digitale reale.

Programe internationale de certificare, precum ECDL, sunt esentiale in procesul inevitabil de transformare tehnologica. ECDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale. Modulele ECDL testeaza competente IT esentiale, dar si lucrul cu aplicatii avansate.

In plus, ECDL/ ICDL este standardul international de certificare IT care se mapeaza cel mai complet pe cadrele de referinta europene DigComp si DigCompEdu.

 

Dovedirea competentelor digitale, increderea in propriile abilitati si aplicarea acestora in practica pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari la standard recunoscut international.

ECDL ROMANIA reafirma importanta competentelor digitale validate, certificarea acestora reprezentand o solutie pentru eliminarea decalajului digital din Romania. Dezvoltarea aptitudinilor IT reale si certificate joaca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei.

 

ü  ECDL/ ICDL este cel mai raspandit standard global de certificare a aptitudinilor TIC, aplicat in peste 100 de tari. Pana acum, peste 16 milioane de persoane din intreaga lume s-au inregistrat deja in program. 

ü  ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei, cu o retea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul certificarii ECDL.

ü  ICDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea si reputatia ECDL/ ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL/ ICDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele ECDL/ ICDL de asigurare a calitatii.

 

Contact: marketing@ecdl.ro, 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania   

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
ECDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/cele-mai-recente-studii-confirma-avertizarile-ecdl-despre-mitul-nativilor-digital