Competenţele digitale sunt esenţiale în educaţie. Începe şcoala cu ECDL şi poţi câştiga o tabletă!

BUCURESTI - 14 septembrie 2021

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Cursuri

Astăzi, este obligatoriu ca elevii şi profesorii să îşi dezvolte abilităţi ITC solide. Numai aşa şcolile pot beneficia de tehnologia online şi de toate oportunităţile şi facilităţile digitale de învăţare şi predare.

Programele internaţionale de certificare, precum ECDL , care este deja implementat în şcoli din întreaga lume, oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale, fiind esențiale în procesul de digitalizare a educaţiei, societăţii şi economiei.

Toţi elevii care se înscriu şi susţin cel puţin un examen ECDL în perioada 13 septembrie - 10 decembrie, pot câştiga una dintre tabletele oferite de ECDL ROMANIA prin concursul Începe şcoala cu ECDL.
Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

ECDL, competente digitale, elevi, profesori, scoala, educatie, concurs, tableta

ECDL, competente digitale, elevi, profesori, scoala, educatie, concurs, tableta

Contextul crizei sanitare a demonstrat rolul critic pe care îl au tehnologiile şi aptitudinile digitale, care ne permit să învăţăm şi să lucrăm în continuare. Este evident acum că orice investiţie în tehnologie pentru şcoli poate fi eficientă doar dacă este dublată de programe relevante de dezvoltare a competenţelor digitale pentru elevi şi profesori .

 

Faptul că peste 80% dintre tineri sunt online lasă impresia falsă că, având acces la tehnologiile digitale, aceştia învaţă automat şi cum să le folosească eficient. Există o diferenţă majoră între percepţie şi realitate, între cum ne autoevaluăm nivelul de abilităţi IT şi rezultatele obţinute după teste practice, diferență care se regăsește inclusiv în țări cu economii mai dezvoltate și un nivel crescut al competențelor digitale, conform studiilor ECDL.

 

Alfabetizarea digitală, la fel ca alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat şi validat. Elevii şi profesorii sunt încurajaţi să opteze pentru instruire şi certificare IT la standard internaţional în Noul An Şcolar, mai ales în situaţia în care acum aptitudinile IT sunt o condiţie obligatorie pentru învăţare.

Dovedirea competenţelor digitale, încrederea în propriile abilităţi şi aplicarea acestora în practică pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut internaţional.

 

 

ECDL în educaţie:

 

ü  Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

 

Toţi elevii care se înscriu şi susţin cel puţin un examen ECDL în perioada 13 septembrie - 10 decembrie 2021, pot câştiga una dintre tabletele oferite de ECDL ROMANIA prin concursul Începe şcoala cu ECDL.

 

ü  Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile dacă obţin una dintre certificările ECDL PROFIL DIDACTIC, inclusiv pentru ECDL Pedagogie digitală, Computing şi 3D Printing.

 

ü  ECDL include şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare în Python şi gândire algoritmică), 3D Printing (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D este aprobată de Ministerul Educaţiei ca disciplină opţională în liceu. 

 

ECDL / ICDL – standardul internaţional pentru competenţe digitale

 

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
ECDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.