Competentele digitale sunt obligatorii pentru elevi si profesori. Incepe scoala cu ECDL si esti premiat!

BUCURESTI - 5 septembrie 2022

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

Pentru invatamantul de astazi, este esential ca elevii si profesorii sa isi dezvolte abilitati IT solide. Numai asa scolile pot beneficia de toate oportunitatile si facilitatile pe care le aduce tehnologia online in invatare si predare.
Programele internationale de certificare ofera o metoda clara de dezvoltare si probare a competentelor digitale, fiind esentiale in procesul de digitalizare reala a educatiei.

Toti elevii care se inscriu si sustin cel putin un examen ECDL in perioada 05 septembrie - 16 decembrie, pot castiga una dintre tabletele oferite de ECDL Romania prin Concursul Incepe scoala cu ECDL.
Liceenii pot echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

scoala, ECDL, ICDL, concurs, elevi, competente digitale, IT

Tehnologiile si aptitudinile digitale au acum un rol critic pentru educație si societate în general. Este evident ca orice investiţie în tehnologie pentru scoli poate fi eficienta doar daca este dublata de programe relevante de dezvoltare a competenţelor digitale pentru elevi si profesori . Altfel, nu vom putea avea un proces real de transformare tehnologica. Concentrându-ne mai bine pe abilitaţile IT, putem scadea pretul platit pentru ignoranta digitala.

In Romania, doar 50% dintre tineri aveau competente digitale de baza sau mai inalte, conform Eurostat.  Ultimul raport DESI plaseaza din nou Romania pe ultimul loc in UE la indicele economiei si societaţii digitale.  Alfabetizarea digitala, la fel ca alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat si validat.

Dovedirea competenţelor digitale, increderea in propriile abilitati si aplicarea pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari la standard recunoscut international, ca unica confirmare a oricarui program de formare.

Programe internationale de certificare, precum ECDL/ ICDLcare este deja implementat in scoli din intreaga lume, sunt esentiale in procesul inevitabil de transformare tehnologica.

ECDL/ ICDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale. Modulele ECDL testeaza competente IT esentiale, dar si lucrul cu aplicatii avansate. In plus, ECDL/ ICDL este standardul international de certificare IT care se mapeaza cel mai complet pe cadrele de referinta europene DigComp si DigCompEdu.

ECDL in educatie:

ü  Liceenii pot echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

Toţi elevii care se inscriu si susţin cel puţin un examen ECDL in perioada 05 septembrie - 16 decembrie 2022, pot castiga una dintre tabletele oferite de ECDL Romania prin Concursul Incepe scoala cu ECDL.

ü  Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile daca obtin una dintre certificarile ECDL PROFIL DIDACTIC, inclusiv pentru ECDL Pedagogie digitala, Computing si 3D Printing.

Campania nationala de educatie digitala a profesorilor Teach Smart continua. 10.000 de cadre didactice din preuniversitar isi pot evalua gratuit la standard international aptitudinile de predare digitala prin simulari ECDL Pedagogie Digitala.

ü  ECDL include si module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum RoboticsComputing (programare in Python si gandire algoritmica), 3DPrinting (modelare si imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D este aprobata de Ministerul Educatiei ca disciplina optionala in liceu.

ECDL Romania reafirma importanta competentelor digitale validate, ca solutie pentru eliminarea decalajului digital din Romania. Dezvoltarea aptitudinilor IT reale si certificate joaca un rol critic in revigorarea educatiei, societatii si economiei.

ECDL / ICDL – The Digital Skills Standard

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
ECDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/competentele-digitale-sunt-obligatorii-pentru-elevi-si-profesori-incepe-scoala-cu-ecdl-si-esti-premiat