Elevii romani si programarea creativa la cel mai mare eveniment de gandire computationala

BUCURESTI - 9 decembrie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

La prima etapa a Concursului Bebras Romania 2016 au participat 11.222 de elevi si 470 de profesori din 266 de unitati scolare. ECDL este organizatorul national al concursului de gandire computationala Bebras, desfasurat in 41 de tari din intreaga lume. Bebras Challenge isi propune sa introduca elevii de toate varstele in domeniul gandirii algoritmice si sa ii atraga spre domeniul informatic.

Bebras, Bebras Challenge, Bebras Romania, gandire computationala, programare creativa, elevi, profesori, scoli, concurs, programare, informatica, Uniunea Europeana, alfabetizare digitala, competente digitale, ECDL, ECDL ROMANIA, ECDL PROFIL BAC, BAC, competitie, European Computer Driving Licence, Ministerul Educatiei, ATIC

Bebras, Bebras Challenge, Bebras Romania, gandire computationala, programare creativa, elevi, profesori, scoli, concurs, programare, informatica, Uniunea Europeana, alfabetizare digitala, competente digitale, ECDL, ECDL ROMANIA, ECDL PROFIL BAC, BAC, competitie, European Computer Driving Licence, Ministerul Educatiei, ATIC

Saptamana mondiala Bebras a fost declarata anul acesta in perioada 7-11 Noiembrie 2016. Pentru prima data, in Romania s-a  organizat acest eveniment prin ECDL ROMANIA, cu sprijinul Ministerului Educatiei si ATIC.

Participarea la aceasta competitie le-a oferit elevilor oportunitatea de a-si testa abilitatile logice si de calcul, prin intermediul diferitelor tipuri de probleme amuzante si provocatoare in acelasi timp. Competitia s-a desfasurat exclusiv online in cadrul fiecarei unitati scolare, sub supravegherea unui profesor, conform unui orar flexibil. Testele  s-au putut sustine in limba romana sau engleza. Participarea la acest concurs a fost gratuita pentru toti elevii. Competitia se desfasoara pe 4 categorii: Benjamin (clasele V si VI), Cadet (clasele VII si VIII), Junior (clasele IX si X), Senior (clasele XI si XII).  

 

221 de licee si 44 de scoli gimnaziale din 49 de judete din Romania s-au inscris la startul Bebras. Bucurestiul, Bacaul si Suceava au fost fruntase la numarul de participanti. Surpriza a venit de la Liceul Mihai Eminescu Carapciu, regiunea Cernauti, care a intrat in competitie cu 19 elevi. Din cei 11.222 de elevi participanti la prima etapa, 365 de elevi s-au calificat pentru a doua runda Bebras Romania din perioada 20-24 februarie 2017, cu un scor minim de 135 de puncte din maximul de 180 posibile. Judetele cu cei mai multi elevi calificati in cea de a doua runda Bebras Romania sunt Galati si Valcea. Rezultatele Bebras Romania sunt disponibile pe www.bebras.ro.

 

ECDL sprijina cu fermitate initiativele de crestere a nivelului de competente digitale si pledeaza in favoarea unei abordari integrate a educatiei IT, care sa ii ofere fiecarui elev posibilitatea de a invata elementele fundamentale ale informaticii,  in acelasi timp cu alfabetizarea digitala.

Dobandirea competentelor digitale trebuie sa se intample in scoala, oferindu-se posibilitatea elevilor de a avea o intelegere mai profunda a tehnologiilor digitale. Competentele de alfabetizare digitala sunt relevante si sustin toate celelalte materii. Ca urmare, aceste competente ar trebui dezvoltate simultan si complementar cu Informatica . In Romania pana in prezent, aprox. 70 000 de liceeni si-au echivalat proba de competente digitale de la Bacalaureat cu ECDL PROFIL BAC.

 

In calitate de autoritate de certificare a competentelor digitale, ECDL ROMANIA se implica activ in ghidarea tinerilor spre accesul la competente digitale reale si ofera instrumentele utile pentru provocarile ce decurg din transformarile tehnologice.

Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si va fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, sustinute si inclusive.

Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  din companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.

 

European Computer Driving Licence a aparut in anul 1997 prin finantarea primita de la Uniunea Europeana prin programul de cercetare ESPRIT. De atunci, ECDL s-a extins, fiind oferit de peste 100 de tari in 40 de limbi vorbite la nivel global. Este recunoscut in sistemele de calificare din mai multe tari, inclusiv in Marea Britanie, Irlanda, Franta, Romania si Italia si este folosit de un numar mare de ministere si agentii guvernamentale. Detalii pe www.ecdl.ro si www.ecdl.org. 

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent peste 14 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/elevii-romani-si-programarea-creativa-la-cel-mai-mare-eveniment-de-gandire-computationala