Fundatia ECDL sustine celebrarea Zilei Internationale a Societatii Informationale, pentru promovarea utilizarii extensive a TIC in randul tinerilor

BUCURESTI - 22 mai 2007

Comunicat tip General in IT&C

În ultimii zece ani, Fundatia ECDL a continuat sa lucreze pentru cresterea nivelului de cunoastere si abilitate TIC in societatea noastra, pentru a spori gradul de incredere al oamenilor in utilizarea calculatorului ca si instrument si a facilita astfel accesul la Societatea Informationala pentru toti cetatenii. Prin portofoliul sau extins de programe de certificare TIC, Fundatia ECDL a stabilit standardul international in ce priveste abilitatile de utilizare a calculatorului pentru orice persoana care foloseste un calculator in activitatile zilnice.

Ziua Internationala a Societatii Informationale, sarbatorita in fiecare an pe data de 17 mai, are ca obiectiv cresterea gradului de cunoastere cu respect la oportunitatile pe care utilizarea Internetului si a celorlalte TIC le deschide natiunilor si economiilor mondiale, dar si cu privinta la modalitati de depasire a „prapastiei digitale” (digital divide). Aceasta sarbatoare promoveaza cunoasterea puterii pe care TIC o au in construirea societatilor in care orice cetatean are acces, poate utiliza, crea si schimba informatii si cunostinte pentru a-si atinge adevaratul potential.

Tema zilei de anul acesta a fost „Tinerii si viitorul: Oportunitatile TIC”. Aceasta tema reflecta angajamentul Fundatiei ECDL pentru imbunatatirea aptitudinilor si abilitatilor IT la scara intregii societati, in special pentru grupurile marginalizate – tineret, persoane cu handicap si batrani. Anul acesta o atentie speciala s-a acordat aspectelor ce tin de tineret tocmai pentru adresa cerintele speciale ale copiilor, indeosebi ale copiilor dezavantajati si marginalizati, si pentru a garanta includerea lor completa in Societatea Informationala, ca mijloc de a le oferi tinerilor mai multe oportunitati si posibilitatea unor optiuni mai bune pe viitor.

Cu ocazia Zilei Internationale a Societatii Informationale 2007, Damien O’Sullivan, Presedintele Fundatiei ECDL a declarat: „Trebuie sa le oferim copiilor si tinerilor din toata lumea sansa de a dobandi abilitatile necesare pentru a avea acces si a folosi la maxim TIC – puterea sa fie a lor. Este un pas esential ca modalitate de invatare, de transfer al informatiei si cunostintelor si ca mod de imbunatatire a comunicarii cu ceilalti. Cu programele de certificare oferite de Fundatia ECDL, accesibile tuturor cetatenilor, indiferent de varsta, status, abilitate sau etnie, Fundatia ECDL incearca sa faca legatura intre toate grupurile sociale si sa ajute la crearea unei Societati Informationale cu adevarat deschisa, incapatoare si orientata spre dezvoltarea atat a individului, dar si ca parte a unui intreg. Programele Fundatiei ECDL sunt disponibile in foarte multe tari unde guvernele si-au facut o prioritate din educatia tinerilor, programul ECDL / ICDL* reprezentand o componenta centrala.

Programul ECDL/ ICDL cunoaste un succes remarcabil in toata lumea, bucurandu-se de recunoastere internationala in 146 de tari, operand pe un sistem de operatori nationali ce dezvolta la randul lor retele nationale de centre acreditate unde tinerii se pot certifica ca utilizatori de TIC. Cu portofoliul sau de certificari IT, programul a atras pana acum aproximativ 7 milioane de candidati.

Fundatia ECDL si operatorii sai nationali coopereaza permanent cu guvernele si organizatiile internationale pentru a se asigura ca proiectele dedicate tinerilor si dezvoltarii lor prin intermediul dobandirii abilitatilor de utilizare a noilor tehnologii.

În Romania, programul ECDL este recunoscut la scara nationala in domeniul educatiei printr-un protocol semnat cu Ministerul Educatiei, prin care s-au acreditat gratuit 200 dintre cele mai bune licee ale tarii.

ECDL ROMANIA se implica activ in programe de responsabilitate sociala dedicate persoanelor dezvantajate, persoanelor cu dizabilitati, cel mai elocvent exemplu fiind ECDL pentru persoane cu deficiente de vedere, program desfasurat in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap. În paralel, ECDL ROMANIA dezvolta si programe speciale pentru copii si tineri, de la etapa de studiu privind modul in care acestia percep calculatorul si cum il folosesc in viata lor de zi cu zi, pana la implementarea unor cluburi pentru copii si tineri unde acestia pot acumula cunostintele necesare si pot invata in mod practic cum sa foloseasca un calculator si aplicatiile cele mai cunoscute.


ECDL ROMANIA

Despre ECDL ROMANIA

Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 146 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

* În afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 400 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.com, www.equalskills.ro

Alexandra Popescu
Director Marketing
popescua@ecdl.org.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/fundatia-ecdl-sustine-celebrarea-zilei-internationale-a-societatii-informationale-pentru-promovarea-utilizarii-extensive-a-tic-in-randul-tinerilor