Importanța abilităților pentru a fi în siguranță online este mai mare decât oricând!

BUCURESTI - 8 februarie 2022

Comunicat tip General in IT&C, Media / Publicitate, Internet

#SaferInternetDay 2022
Să începem cu o întrebare simplă: Care dintre următoarele nu ar putea fi spart?
- un avion
- un stimulator cardiac
- conducta de gaz
- aplicaţia mobilă Linkedin
Stiți probabil răspunsul de o inevitabilitate sumbră. Da, nici unul dintre cele de mai sus nu sunt în siguranță.
Securitatea cibernetică nu mai reprezintă ceva cu care nepotul se confruntă pe PC-ul tău o dată la fiecare trei luni, sau teritoriul tipului de la IT de la tine din birou. În zilele noastre fiecare al doilea titlu de ziar este o versiune a sintagmei "O nouă amenințare la adresa securității cibernetice preocupă în mare măsură guvernele / IMM-urile / universitățile / utilizatorii IT".
Competenţele IT Security sunt un modul de pregătire obligatoriu pentru toţi, pentru a combate riscurile online.

Astăzi este marcat evenimentul european anual Safer Internet Day (Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet). ECDL sprijină cu fermitate inițiativele de crestere a nivelului de competențe digitale si pledează în favoarea unei abordări integrate a educației IT.

Ziua Sigurantei pe Internet, IT Security, Cyber Security, ECDL, ICDL, Safer Internet Day

Ziua Sigurantei pe Internet, IT Security, Cyber Security, ECDL, ICDL, Safer Internet Day

În timp ce, din ce în ce mai mulţi dintre noi descoperă beneficiile mediului virtual, riscul de a cădea victimele unei pierderi sau unei scurgeri de informaţii personale si private, de a fi înselaţi financiar sau chiar de a fi abuzaţi de către alte persoane, rămâne din păcate foarte prezent. Oricine poate cădea victima unor astfel de atacuri, chiar si jurnalisti sau profesori specializaţi în tehnologie.

   Desi există multe soluții tehnologice pentru riscurile de securitate cibernetică, documentul de poziţie ECDL- IT security skills: protecting your children, your private life, and your business susține că acestea sunt, în cel mai bun caz, doar un răspuns parțial. Abilitățile de securitate IT slabe pot anula multe dintre beneficiile tehnologiei, chiar si prin utilizarea nesigură a reţelelor publice Wi-Fi pentru activităţi sensibile, cum ar fi servicii bancare on-line, care distribuie informații personale online.

Pierderile companiilor în urma încălcărilor de securitate IT pot fi semnificative, în special în cazul celor mai mici, potrivit unei cercetări PWC prezentate în documentul de poziție, care a constatat că preţul mediu al unei astfel de încălcări de securitate ar putea fi cu mult peste 100.000 € pentru întreprinderi mici si de peste 2 milioane € pentru companii mari din Marea Britanie. Pentru a se evita pierderi potenţiale, companiile ar trebui să se asigure că angajaţii sunt corect instruiţi si sunt constienţi de riscurile on-line.

În cele din urmă, acțiunile utilizatorului uman sunt cele care cresc nivelul de expunere la încălcări ale securității IT. Instalarea celor mai performante măsuri automate de securitate si adoptarea politicilor de prevenire reprezintă o soluţie parţială. Majoritatea încălcărilor de securitate cibernetică ar putea fi prevenite si s-ar putea evita costurile aferente ridicate, dacă oamenii ar urma principii simple de securitate IT.

 

Copiii si tinerii sunt extrem de vulnerabili online. Încă de la vârste fragede, acestia ar trebui să fie capabili să se protejeze,  astfel încât să se poată bucura de beneficiile vieţii digitale. Ideal, toţi elevii de gimnaziu si liceu ar trebui să fie instruiţi cu privire la riscurile si utilizarea în siguranţă a Internetului.

O barieră o reprezintă si conceptul de “nativ digital”, care presupune că tinerii ce au crescut înconjuraţi de tehnologii digitale au dobândit intuitiv competenţele de alfabetizare digitală si, de aceea, ei nu mai necesită educaţie sau training digital. De fapt, cercetările extinse arată că nu aceasta este situaţia.

 

Pentru a îmbunătăţi si a menţine securitatea IT, atât la nivel individual, cât si la nivel organizaţional trebuie accesate programe de instruire si certificare recunoscute, care stabilesc nivelurile de referinţă pentru competenţele si cunostinţele utilizatorului, pe baza unui standard aplicat internaţional. Modulul ECDL IT Security reprezintă o astfel de soluţie, fiind menit să se concentreze pe cele mai importante si actuale ameninţări de securitate IT.

 

 

ü     ECDL/ ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a aptitudinilor TIC, aplicat în peste 100 de ţări. Până acum, peste 16 milioane de persoane din întreaga lume s-au înregistrat deja în program. 

 

Oricine se înscrie în programul internaţional de certificare a competenţelor digitale ECDL în perioada februarie – mai 2022, intră automat în Tombola Clickstigă cu ECDL, având sansa ca lunar să câstige o tabletă.

Înscrierea se poate face la oricare dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL din România. Regulamentul oficial al Tombolei ECDL Clickstigă poate fi accesat online pe pagina web ECDL Romania.

 

ü     ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe întreg teritoriul ţării. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine si de a-si certifica la standard internaţional si pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii îsi pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificării ECDL.

 

ü     ICDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie si la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor si organizaţiilor să evalueze, să dezvolte si să certifice competenţe de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea si reputaţia ECDL/ ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL/ ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventă la standardele ECDL/ ICDL de asigurare a calității.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
ECDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/importanta-abilitatilor-pentru-a-fi-in-siguranta-online-este-mai-mare-decat-oricand