Liceenii nu vor sustine toate probele la Bacalaureat

BUCURESTI - 16 martie 2022

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

Peste 110 000 de elevi si-au echivalat proba de Competente Digitale de la Bacalaureat cu ECDL , pana in 2021. Liceenii care obtin ECDL PROFIL BAC nu mai sustin aceasta proba. La fel, elevii care detin certificari internationale de limbi straine au posibilitatea sa nu mai dea proba de Competente lingvistice.
Astfel, competentele lor sunt recunoscute la standarde internationale. Mai mult, oricine se inscrie in programul international ECDL in perioada urmatoare are sansa de a castiga o tableta.

Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care doresc sa echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu certificarea internationala ECDL/ ICDL .
ECDL/ ICDL este cel mai raspandit standard global de certificare a competentelor digitale, recunoscut in peste 100 de tari de pe toate continentele lumii.

competente digitale, Bacalaureat, BAC, liceeni, ECDL, ICDL

competente digitale, Bacalaureat, BAC, liceeni, ECDL, ICDL

Peste 80% dintre cei cu varste intre 15 si 24 de ani sunt online in intreaga lume. Acest fapt lasa impresia falsa cum ca, avand acces la tehnologiile digitale, oamenii, in special tinerii, invata automat si cum sa le foloseasca eficient. In Romania, doar 50% dintre tineri aveau competente digitale de baza sau mai inalte, conform Eurostat. Ultimul raport DESI plaseaza din nou Romania pe ultimul loc in UE la indicele economiei si societatii digitale. Oamenii risca sa fie victime ale extinderii decalajului competentelor digitale, din cauza slabei constientizari a aptitudinilor digitale reale.

Exista o diferenta majora intre cum ne autoevaluam nivelul de abilitati IT si rezultatele obtinute dupa teste practice, diferenta care se regaseste inclusiv in tari cu economii mai dezvoltate si un nivel crescut al competentelor digitale, conform studiilor ECDL.

  Alfabetizarea digitala, la fel ca alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat si validat, iar absolventii de liceu trebuie sa isi dovedeasca aptitudinile de literatie digitala, pentru a putea face fata cerintelor actuale ale societatii si economiei digitale.

Este evident acum ca orice investitie in tehnologie pentru scoli poate fi eficienta doar daca este dublata de programe relevante de dezvoltare a competentelor digitale pentru profesori si elevi.

Programele internationale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat in scoli din intreaga lume, sunt esentiale pentru constientizarea si validarea propriilor aptitudini digitale reale, pentru obtinerea sau pastrarea unui loc de munca, a unui venit mai mare sau accesul la un program de studiu performant.

 

ECDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale.

Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care, pe langa dezvoltarea portofoliului personal, doresc sa isi echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului. Pana la Bacalaureatul trecut, peste 110 000 de liceeni au beneficiat de aceasta oportunitate, sustinand un BAC mai relaxat, cu mai mult timp de pregatire pentru alte materii.

Dovedirea competentelor digitale, increderea in propriile abilitati si aplicarea acestora in practica pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari la standard recunoscut international.

 

ECDL ROMANIA reafirma importanta competentelor digitale validate, certificarea acestora reprezentand o solutie pentru eliminarea decalajului digital din Romania.

Dezvoltarea aptitudinilor IT reale si certificate joaca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forte de munca inovatoare si minimizarea diviziunii digitale, fiind parte integranta din succesul inregistrat prin promovarea unei cresteri inteligente, sustinute si inclusive.

 

Toate persoanele din Romania care se vor inscrie in programul de certificare IT ECDL incepand cu 1 februarie  pana la finalul lunii mai, vor intra automat in Tombola ECDL Clickstiga, avand sansa ca, lunar, sa castige o tableta. Inscrierea se poate face la oricare dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL din Romania.

 

 

 

 

 

 

ECDL in educatie:

ü  Liceenii pot echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

ü  Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile daca obtin una dintre certificarile ECDL PROFIL DIDACTIC.

ü  ECDL include si module de certificare IT pe competente digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare in Python si gandire algoritmica), 3D Printing (modelare si imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

ü  Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D a fost aprobata de Ministerul Educatiei ca disciplina optionala in liceu

 

 

ECDL / ICDL – standardul international pentru competente digitale

 

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.

 

ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele ECDL de asigurare a calitatii.

 

 

Contact: marketing@ecdl.ro, 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania   

 

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
ECDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/liceenii-nu-vor-sustine-toate-probele-la-bacalaureat