Ocupatia Tehnician(a) imprimare 3D oficial introdusa in COR. Primul modul international de certificare in 3D Printing poate fi accesat in Romania

BUCURESTI - 22 februarie 2023

Comunicat tip General in Afaceri, IT&C, Tehnologie

O veste buna, la initiativa Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, cu sprijinul ECDL Romania, ocupatia Tehnician(a) imprimare 3D a fost oficial introdusa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR).

Primul modul international de certificare in fabricatie aditiva , ECDL/ ICDL 3D Printing , poate fi accesat in Romania de catre orice persoana sau organizatie care doreste sa certifice la standard recunoscut european si global competente de modelare si imprimare 3D.

3d printing, imprimare 3d, imprimante 3d, tehnician imprimare 3D, tehnician(a) imprimare 3D, COR, ocupatii, certificare, fabricatie aditiva, additive manufacturing, ECDL, ICDL, digital skills

Ordinul nr. 42/8/2023, care prevede completarea COR cu noi ocupatii , a fost publicat in Monitorul Oficial luna aceasta. Astfel, ocupatia Tehnician(a) imprimare 3D exista acum si in Romania.

Fabricatia aditiva ( Additive manufacturing ) a crescut rapid in ultimii ani, fiind adoptata cu mult succes in tari precum Marea Britanie, Tarile de Jos, China si SUA, dar si in Romania. Exista posibilitatea printarii unor elemente ce adauga plusvaloare constructiilor, medicinei, electronicii, industriei auto, industriei aviatice, domeniului apararii, publicitatii sau industriei alimentare. Prototiparea 3D aduce valoare si educatiei pre sau universitare. Mai mult, in plan mondial, inclusiv pentru Romania, vor exista din ce in ce mai multe oportunitati pentru dezvoltarea unor modele de afaceri si joburi pe piata muncii, centrate pe exploatarea potentialului imprimarii 3D.

ECDL/ ICDL 3D Printing, primul modul de certificare la standard recunoscut international, raspunde unor nevoi concrete identificate la nivel national, precum decalajul major referitor la adaptarea nivelului de educatie si formare la cerintele actuale si viitoare de pe piata muncii, oferta educationala cu caracter formal ce nu corespunde evolutiei tehnologice de astazi si lipsa competentelor pentru utilizarea eficienta a tehnologiei digitale.

Piata muncii se afla intr-o continua schimbare, suntem in plin proces de digitalizare si automatizare a anumitor sisteme si domenii de activitate. Toate aceste schimbari pot genera sentimente de nesiguranta si incertitudine in ceea ce priveste profesiile actuale. De aceea, ICDL isi doreste ca romanii sa fie la curent cu toate aceste transformari si, mai ales, sa nu fie luati prin surprindere de lumea digitala.

ICDL – The Digital Skills Standard, identitatea de brand a celui mai raspandit standard de certificare a competentelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL pana recent, este folosit si recunoscut in peste 100 de tari de catre companii de renume, in administratia publica sau de institutii de invatamant de prestigiu. Mai mult, ICDL este o implementare exemplara a DigComp (The European Digital Competence Framework) si DigCompEdu (pentru cadrele didactice).

Prin training, dar mai ales prin certificarea standard ce masoara concret rezultatele formarii, se asigura o forta de munca si o populatie cu abilitatile necesare pentru a performa intr-un mediu in transformare.

Modulele ICDL testeaza si certifica international competente IT esentiale, dar si lucrul cu aplicatii avansate.

ICDL PROFIL permite candidatilor si organizatiilor sa construiasca profiluri de module ICDL in functie de propriile nevoi. In acest fel, este posibila certificarea exact pe competentele pe care un anumit job sau program de studiu le cere.

ICDL a lansat si module de certificare IT pe competente digitale pentru tehnologii actuale precum3D Printing, Computing (programare si gandire algoritmica - Python), Robotics, Digital Marketing, Online Collaboration, IT Security (Cyber) etc.

Mai mult, modulele ICDL Insights (introducere in Artificial Intelligence, Cloud, Big Data, IoT etc) sunt esentiale inclusiv pentru actualii sau viitorii antreprenori si manageri care trebuie sa constientizeze rolul digitalizarii in cresterea unei intreprinderi.

Oricine se inscrie in programul international de certificare a competentelor digitale ECDL/ ICDL in perioada februarie – mai 2023, intra automat in Tombola Clickstiga , avand sansa ca lunar sa castige o tableta.

ü  ECDL/ ICDL este cel mai raspandit standard global de certificare a aptitudinilor IT, aplicat in peste 100 de tari. Pana acum, peste 17 milioane de persoane din intreaga lume s-au inregistrat deja in program.

ü  ECDL Romania este Operatorul National al licentei, cu o retea de centre de formare si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

ü  ICDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL Romania
ECDL/ ICDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 17 milioane de persoane inregistrate in program.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/ocupatia-tehnician-a-imprimare-3d-oficial-introdusa-in-cor-primul-modul-international-de-certificare-in-3d-printing-poate-fi-accesat-in-romania