Peste 80% din functionarii publici au obtinut calificativul „Excelent”, iar Administratia Publica nu prea functioneaza!

BUCURESTI - 21 septembrie 2006

Comunicat tip General in Administratie Publica

Seminarul ECDL ROMANIA: „Standarde europene in utilizarea Tehnologiei Informatiei in Administratia Publica” - In cadrul seminarului organizat de ECDL ROMANIA impreuna cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (ANFP), cu tema “Standarde Europene in Utilizarea Tehnologiei Informatiei in Administratia Publica”, dl. Jozsef Birtalan – Presedinte ANFP a evidentiat faptul ca desi peste 80% din functionarii publici au obtinut calificativul „Excelent” la evaluarea profesionala anuala, totusi „Administratia publica din Romania nu prea functioneaza“.

Incepand cu anul acesta, aceste calificative vor incepe sa aiba insa consecinte practice in grila de promovare, si nu doar o valoare formala, devenind o motivatie reala in randul functionarilor publici – urmand exemplul pozitiv al implementarii standardului ECDL (Permisul European de Conducere a Computerului) pentru pregatirea profesionala a anagajatilor din administratia publica. „O guvernare eficienta”, in opinia domniei sale, „se bazeaza pe anumite standarde comune care trebuie sa existe in administratie”.

Excelenta Sa, domnul Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a tinut sa sublinieze cum Comisia Europeana a sprijinit si continua sa sprijine Guvernul Romaniei in initiativele de tipul aplicarii standardului ECDL in Administratia publica. Domnia sa a accentuat faptul ca informatizarea Administratiei publice duce inclusiv la eliminarea coruptiei.

In continuare, dl. Ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy a confirmat inca o data necesitatea de a avea functionari publici care sa nu se teama de calculator. Trei din cele patru stegulete rosii „castigate” de Romania in Raportul de monitorizare 2005 al Comisiei Europene se datoreaza faptului ca in sectoarele respective nu s-au implementat standarde europene, de genul ECDL, pentru modernizarea si alinierea la standardele europene.

In plus, ECDL creeaza reflexul de refuz fata de activitati ineficiente, consumatoare de resurse si timp si inlatura complexele in utilizarea calculatorului pentru toti functionarii publici, a adaugat dl. Varujan Pambuccian – Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Dna. Sevil Sumanariu – Presedinta Asociatiei Nationale a Informaticienilor din Administratia Publica a evidentiat faptul ca introducerea certificarii ECDL asigura eliminarea pierderilor generate de slaba utilizare a calculatorului. Intr-un studiu recent, ECDL ROMANIA a aratat cum in sectorul privat pierderile la nivel national se ridica anual la peste 600 milioane Euro – acestea sunt cu mult mai mari in administratia publica datorita lipsei de pregatire certificate la standarde recunoscute international, cum este ECDL-Permisul European de Conducere a Computerului.

Informatizarea administratiei publice si pregatirea functionarilor publici la nivel european este o prioritate, efectele acestora fiind vizibile in toate ariile de activitate, in primul rand in relatia cu cetateanul.

ECDL ROMANIA

Despre ECDL ROMANIA

Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in peste 140 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving License).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii. Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.com.


Alexandra Popescu
Director
popescua@ecdl.org.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/peste-80-din-functionarii-publici-au-obtinut-calificativul-excelent-iar-administratia-publica-nu-prea-functioneaza