Unitatea centrala veche si cum ne afecteaza viata un astfel de deseu

BUCURESTI - 14 mai 2014

Comunicat tip General in ONG, Sanatate, Tehnologie

Suntem in era dinamicii in care utilizam gadgeturile, iar folosirea unor configurari ce includ o unitate centrala si diverse dispozitive perificeri este din ce in ce mai rar intalnita. Intregul sistem al unei unitati centrale a fost inlocuit de componente de dimensiuni mici pe care azi le regasim in diverse gadgeturi, de la laptopuri pana la tablete performante ce sunt din ce in ce mai utilizate. Intrebarea care se iveste odata toate acestea sunt cunoscute, este: Ce se intampla cu unitatea centrala odata ce s-a uzat? Suntem cetateni europeni si cunoastem obligatia legala de a colecta selectiv deseurile, si de aceea vom preda unitatea centrala catre un punct de colectare special destinat (aici gasiti toate punctele de colectare din sistemul ECOTIC ).

De ce reciclam unitatile centrale? Unitatile centrale ale calculatoarelor personale fac parte din categoria deseurilor de echipamente electronice care se caracterizeaza in principal prin continutul ridicat de elemente si compusi chimici cu valoare economica ridicata. In paralel cu aceasta caracteristica deloc neglijabila, recuperarea elementelor si compusilor chimici din componentele unitatilor centrale presupune procese tehnologice complexe, cu potential poluant.

Procesele de reciclare ale deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) sunt guvernate de urmatoarele elemente distincte:

Accesand acest link veti gasi enumerate elementele chimice cu potential periculos care se pot regasi in interiorul unei unitati centrale: http://www.ecotic.ro/arhiva-stiri/ep.2_unitatea

Sub aspectul impactului economic pe care o are reciclarea echipamentelor electronice uzate, se poate considera ca aceste tipuri de deseuri , prin complexitatea elementelor pe care le contin, sunt unele dintre cele mai valoroase categorii de deseuri.

In anul 2013, in sistemul ECOTIC au fost procesate 641,04 tone de unitati centrale, reprezentand 79.590 bucati de astfel de echipamente.

Estimativ, din 10 tone de unitati centrale colectate selectiv, in urma proceselor de dezmembrare, rezulta urmatoarele tipuri si cantitati de fractii: 5.959,7 kg fier, 1.860 kg componente electrice, 910,9 kg plastic nesortat, 749,2 kg circuite imprimate (placi de baza), 258,8 kg aluminiu, 182,3 kg de cabluri, 53,5 kg de baterii, 14,2 kg cupru, 11,4 kg condensatori electrici >25mm.

Din cantitatea de 749,2 kg placi de baza rezultata sunt extrase 160 kg Cupru, 121 gr. Argint, 56,6 gr. Aur, 30 gr. Paladiu, 13 kg Zinc, 10,8 gr. Platina, 4 kg Aluminiu (aceste date au fost identificate plecand de la studiul efectuat de GREEN ELECTRONICS in 2011, "Overview of hydrometallurgical process for the recovery of copper from waste printed circuit boards").

Etapele prin care trece o unitate centrala in procesul de reciclare sunt:

DEPOLUARE - sunt extrase elementele cu continut periculos:Condensatorii electroliticiBateriilePlacile cu circuite imprimateMaterialele plastice cu compusi brominatiCabluri externe

2. TRATARE - sunt indepartate elementele si subansamblele fara continut periculos:Carcasa metalicaCabluriMateriale plasticeEtc,

3. VALORIFICARE - componentele si materialele extrase sunt supuse unor operatiuni de valorificare si reciclare finala, in vederea integrarii in circuitul economic a acestor elemente.Aici puteti vedea in ce se pot transforma elementele supuse acestui proces de valorificare.

Recuperarea materialelor si componentelor prezente in echipamentele electronice, in special a celor prezente in echipamentele IT&C, reprezinta o prioritate la nivelul UE, in vederea reducerii dependentei de importurile de materiile prime care stau la baza sectoarelor de productie din domeniul echipamentelor electronice si nu numai. Pozele din material au fost realizate cu suportul GreenWeee International.Explicatiile ilustrate ale etapelor mai sus explicate gasiti aici: http://www.ecotic.ro/arhiva-stiri/ep.2_unitatea

Despre ECOTIC

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 390 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 51.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 8 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC.

Taguri: IT&Cechipamentereciclaredeseuriecoticpoluare
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecotic/unitatea-centrala-veche-si-cum-ne-afecteaza-viata-un-astfel-de-deseu