„Convenţia europeană a drepturilor omului. Volumul II. Procedura în faţa Curţii. Executarea hotărârilor”, Corneliu Bîrsan/lansare de carte

BUCURESTI - 22 februarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Ce drepturi şi libertăţi are cetăţeanul român? Sunt acestea respectate conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului? – sunt întrebări cărora le va răspunde domnul prof. dr. Corneliu Bîrsan – judecător al Curţii Europene cu ocazia lansării cărţii - „Convenţia europeană a drepturilor omului. Volumul II. Procedura în faţa Curţii. Executarea hotărârilor”

Institutul Naţional al Magistraturii şi Editura C.H. Beck au plăcerea de a vă invita să participaţi la lansarea cărţii „Convenţia europeană a drepturilor omului. Volumul II. Procedura în faţa Curţii. Executarea hotărârilor” a domnului Profesor Doctor Corneliu Bîrsan – judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Lansarea va avea loc în data de 22 februarie 2006, ora 14.00, în Aula Institutului Naţional al Magistraturii din B-dul Regina Elisabeta, nr. 53.

Volumul va fi prezentat de doamna judecător dr. Lavinia Lefterache – director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, de doamna Beatrice Ramaşcanu - Agent guvernamental pentru C.E.D.O, de domnul Profesor Dr. Valeriu Stoica - Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi de domnul Profesor Dr. Ion Deleanu – Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai.

Pentru prima dată în peisajul literaturii juridice din România este comentată, articol cu articol, Convenţia europeană a drepturilor omului şi protocoalele sale adiţionale. Importanţa acestei lucrări rezidă nu doar în valoarea fundamentală a acestor reglementări, dar şi în valoarea ştiinţifică a comentariului realizat chiar de către un judecător al Curţii europene a Drepturilor Omului.


Lucrarea “Convenţia europeană a drepturilor omului. Comentariu pe articole” conţine 2 volume care, pentru prima dată oferă cititorilor români posibilitatea de a consulta, în limba lor, jurisprudenţa instanţei europene de contencios al drepturilor omului, de a studia raţionamente realizate de iluştrii jurişti din statele membre ale UE, în probleme spinoase şi în dreptul nostru, dar şi în probleme de drept inedite pentru un jurist din România.

Dacă substanţa primului volum este dată de analiza drepturilor şi a libertăţilor fundamentale garantate de Convenţie si de protocoalele sale adiţionale, în acest volum sunt cercetate reglementările cuprinse în Titlurile II şi III ale Convenţiei. Volumul prezintă o analiză riguroasă a organizării şi funcţionării Curţii Europene a Drepturilor Omului, a procedurii de examinare a cererilor ce-i sunt adresate, atât în privinţa admisibilităţii lor, cât şi sub aspectul fondului celor declarate admisibile: numai în urma examinării unei cereri pe fond instanţa europeană este în măsură să decidă dacă s-a produs sau nu încălcarea de către autorităţile statului în cauză a dreptului apărat de Convenţie ori de protocoalele adiţionale, încălcare pe care reclamantul o invocă în cererea sa.

De asemenea, sunt analizate problemele privitoare la regimul hotărârilor Curţii şi la obligaţia statelor contractante de a asigura executarea lor, atât prin adoptarea de măsuri individuale, privitoare la situaţia reclamantului, cât şi prin adoptarea de măsuri de ordin general, menite a asigura conformitatea normelor din sistemul naţional de drept cu dispoziţiile Convenţiei.
Volumul este însoţit de o serie de anexe utile persoanelor ce doresc să se adreseze cu cereri jurisdicţiei europene; menţionăm, în special, traducerea în limba română a Regulamentului Curţii şi a Instrucţiunilor practice elaborate pe baza dispoziţiilor acestuia.

Despre Editura C.H. Beck

Începând din ianuarie 2006, Editura All Beck a preluat din numele partenerului german, devenind Editura C.H. Beck. Ca şi celelalte edituri membre ale grupului C.H. Beck, din Polonia, Cehia şi Elveţia, editura C.H. Beck România are ca obiectiv crearea unor standarde editoriale în domeniul juridic apreciate de către profesionişti şi consolidarea poziţiei de lider al publicaţiilor cu profil juridic.
În ultimii 5 ani, Editura C.H. Beck a avut o cifră de afaceri care o poziţionează în primele 10 edituri din România, publicând peste 650 de titluri cu tematică juridică şi economică, într-un tiraj total ce depăşeşte 1.300.000 de exemplare. Editează carte universitară (cursuri, seminare şi teste, studii) şi carte pentru practicieni (comentarii, legislaţie, jurisprudenţă), produse electronice – Buletinul Jurisprudenţei şi reviste - Buletinul Casaţiei, Curierul Fiscal, Curierul judiciar, Revista de drept public, Analele Universităţii din Bucureşti şi Noua Revistă de Drepturile Omului.

Teodorescu Florentina
Specialist relatii publice
florentina@beck.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-c-h-beck/conventia-europeana-a-drepturilor-omului-volumul-ii-procedura-in-fata-curtii-executarea-hotararilor-corneliu-birsanlansare-de-carte