Editura All Beck/Bucureşti/„Convenţia europeană a drepturilor omului. Volumul I. Drepturi şi libertăţi”/autor - Corneliu Bîrsan/lansare de carte

BUCURESTI - 13 aprilie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Ce drepturi şi libertăţi are cetăţeanul român? Sunt acestea respectate conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului? – sunt întrebări cărora le va răspunde domnul prof. dr. Corneliu Bîrsan – judecător al Curţii Europene - cu ocazia lansării cărţii „Convenţia europeana a drepturilor omului. Volumul I. drepturi şi libertăţi”

Editura All Beck/Bucureşti/„Convenţia europeană a drepturilor omului. Volumul I. Drepturi şi libertăţi”/autor - Corneliu Bîrsan/lansare de carte

Editura All Beck alaturi de Baroul Bucuresti lanseaza cartea „Convenţia europeana a drepturilor omului. Volumul I. drepturi şi libertăţi” a domnului profesor doctor Corneliu Bîrsan – judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - in data de 14 aprilie 2005, ora 15.30, în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bd-ul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, Bucureşti.

Cartea va fi prezentată de dl. Prof. Nicolae Popa – Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dl. Prof. Dr. Valeriu Stoica – Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, d-na Roxana Rizoiu – Agent guvernamental pentru C.E.D.O şi dl. Călin Zamfirescu – Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Semnată la Roma, la 4 noiembrie 1950, Convenţia europeană a drepturilor omului a devenit unul dintre cele mai eficace instrumente de apărare a drepturilor omului, exercitând o influenţă profundă asupra legislaţiei, jurisprudenţei şi practicii statelor membre.

După aproape 11 ani de la aderarea României la sistemul european de protecţie a drepturilor omului (20 iunie 1994), Editura All Beck tipăreşte primul comentariu, articol cu articol, al Convenţiei şi al protocoalelor sale adiţionale, realizat de profesorul Corneliu Bîrsan – judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

La mai mult de zece ani de la aderarea sa la sistemul european de protecţie a drepturilor omului, şi la mai mult de şase ani de la intrarea în vigoare a celui de-al unsprezecelea protocol adiţional, România nu avea încă la dispoziţie, în propria-i limbă, o lucrare care să trateze în ansamblu despre Convenţie şi mecanismul său de garantare. Această lacună era surprinzătoare şi regretabilă în acelaşi timp. Ea nu poate să nu surprindă deopotrivă, din cauză că această ţară are un mare număr de jurişti eminenţi, şi chiar de specialişti în drepturile omului, cât şi pentru că România a devenit un actor important pe terenul Convenţiei: ea figurează la ora actuală printre cele cinci sau şase state împotriva cărora numărul de cereri introduse este cel mai ridicat.
Alăturându-se cauzei apărării instituţionale şi judiciare a drepturilor omului judecătorul Corneliu Bîrsan a fost primul membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului ales pentru România. În 1998, a fost ales judecător al „noii” Curţi Europene a Drepturilor Omului şi reales, în 2001, pentru un mandat de şase ani. A făcut parte din Prima, apoi din a Doua Secţie a Curţii, iar în prezent este membru al celei de-a Treia Secţii.
„Experienţa şi autoritatea sa, respectate de colegii săi şi de personalul Curţii, la fel ca şi de mediile juridice român şi francez, dubla sa formaţie, de profesor şi de judecător, de teoretician şi de practician, i-au permis să elaboreze acest valoros Comentariu, fundamentându-se pe hotărârile şi pe deciziile Curţii fără să treacă cu vederea notele şi articolele de doctrină” Jean-Paul Costa, vice-preşedinte al Curţii europene a Drepturilor Omului, Doctor Honoris causa al Universităţii din Bucureşti.
Pentru prima dată în peisajul literaturii juridice din România este comentată, articol cu articol, Convenţia europeană a drepturilor omului şi protocoalele sale adiţionale.

Importanţa acestei lucrări rezidă nu doar în valoarea fundamentală a acestor reglementări, dar şi în valoarea ştiinţifică a comentariului realizat chiar de către un judecător al Curţii europene a Drepturilor Omului. Examenul ştiinţific al dispoziţiilor Convenţiei semnată la Roma, în 1950, şi a celor cuprinse în protocoalele sale adiţionale este fundamentat pe soluţiile pronunţate de organele Convenţiei (Comisia şi Curtea europeană) de-a lungul timpului.

Astfel, pentru prima dată, cititorii români au posibilitatea de a consulta, în limba lor, jurisprudenţa instanţei europene de contencios al drepturilor omului, de a studia raţionamente realizate de iluştrii jurişti din statele membre ale UE, în probleme spinoase şi în dreptul nostru, dar şi în probleme de drept inedite pentru un jurist din România.

În finalul lucrării găsim o bibliografia bogată ce reuneşte operele marilor jurişti europeni, şi nu numai, ce au contribuit la consacrarea şi identificarea drepturilor omului. Aceasta vine să completeze lista indicaţiilor bibliografice pe care o regăsim sub fiecare articol comentat. Chiar şi numai această secţiune din lucrare poate fi privită ca având o valoare deosebită prin citarea unor opere foarte recente (una dintre ele a fost consultată de către autor când încă nu fusese publicată, deci în manuscris, cu permisiunea autorului său), precum şi a unor opere ce nu au mai fost consultate sau găsite la noi. Lucrarea este însoţită de o listă a cauzelor soluţionate de instanţa europeană de contencios al drepturilor omului, citate în lucrare. Indexul alfabetic, pe probleme de drept, din finalul comentariului facilitează consultarea rapidă a lucrării.

Despre Editura C.H. Beck

Aparută în 1998, ca urmare a asocierii dintre grupul românesc al Editurilor All şi casa germană de editură C.H. Beck, Editura All Beck a câştigat încrederea unui segment în creştere de cititori de literatură juridică şi economică de specialitate. All Beck este în prezent cea mai mare editură de carte juridică şi economică din România. În 5 ani de funcţionare Editura All Beck a reuşit să publice aproximativ 800 de titluri într-un tiraj de peste 1.000.000 de exemplare. Obiectivul editurii pentru anul 2005 este să păstreze prima poziţie pe piaţa de literatură juridică, oferind clienţilor informaţii din cele mai variate domenii ale dreptului, prezentate simplu si elegant.
Editura All Beck
Adresa: Str. Serg. Nutu Ion, nr. 2, sector 5
Bucuresti
Tel: 021.335.32.12
Fax: 021.335.32.18
dianam@beck.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-c-h-beck/editura-all-beckbucuresticonventia-europeana-a-drepturilor-omului-volumul-i-drepturi-si-libertatiautor-corneliu-birsanlansare-de-carte