Proiectul „Rădăcini perene – colinda în zone etnografice ale Transilvaniei”, la final
Alba Iulia - 14 noiembrie 2022
Comunicat tip General in Educatie / Cultura
Proiectul „Rădăcini perene – colinda tradițională în Transilvania” a ajuns la final. Prin acest proiect, Fundația Culturală Terrarmonia, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, și-a propus să contribuie la promovarea și reactivarea colindei transilvane ca element de patrimoniu cultural imaterial (inclus în patrimoniul UNESCO) în județele Bihor , Timiș, Arad , Brașov și Mureș.
Grup al Ansamblului de Muzică Tradițională Românească Icoane. Colindă din Albești, jud. Mureș
– prof. univ. dr. Ioan Bocșa
Demersul Fundației a avut ca prim obiectiv crearea unui nucleu de cinci colinde tradiționale, reprezentative pentru zonele selectate în proiect. Pentru fiecare dintre aceste colinde s-au realizat:
- un moment documentar video conținând: imagini reprezentative, de promovare a localității de unde provine colinda; date referitoare la culegător; date referitoare la persoanele-resursă, păstrătoare de informații; textul literar al colindei; suportul sonor – colinda originală, culeasă din teren.
- un videoclip cu interpretarea colindei de către Ansamblul de Muzică Tradițională Românească Icoane al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, realizat într-un cadru adecvat, oferit de Muzeul de Etnografie al Transilvaniei – secția în aer liber din Hoia.
Colecția de material video realizată este prefațată de un comentariu prin care prof. univ. dr. Ioan Bocșa prezintă obiceiurile, credințele, funcțiile rituale evocate de colindele respective.
Toate aceste materiale, în format digital, au fost încărcate pe o platformă informatică dedicată proiectului, sub forma unei hărți interactive. Platforma reprezintă un instrument eficient, accesibil și scalabil pentru prezentarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial.
Al doilea obiectiv major, acela de a iniția un dialog cu publicul-țintă care să conducă la promovarea și reactivarea colindei tradiționale, a fost atins prin intermediul celor două concursuri organizate în cadrul proiectului: unul de interpretare colinde după modelul oferit de Ansamblul Icoane, iar al doilea de interpretare a unor colinde tradiționale inedite – culese și propuse de participanți. Implicarea publicului în proiect a fost asigurată de o campanie de promovare amplă, derulată printr-un mix de canale online și offline.
Rezultatele obținute au depășit așteptările organizatorilor, atât în ceea ce privește interesul publicului și numărul de participanți înscriși, cât și în privința calității materialelor primite. Astfel, la concursul de interpretare colinde după model s-au înscris 7 grupuri, au fost selectate 6 înregistrări pentru publicare pe platformă și s-au acordat 7 premii. Pentru concursul de interpretare colinde inedite, culese și propuse de către participanți, s-au înscris 15 grupuri, s-au acordat 10 premii, iar 8 colinde au fost selectate și publicate pe platformă. Înregistrările selectate pot fi vizualizate la acest link: https://terrarmonia.ro/rezultate-concurs-rp/.
„Colinda tradițională românească este un gen folcloric muzical cu o pondere deosebită în cadrul patrimoniului tradițional imaterial. Abordarea ei nu este facilă, presupunând atât calități muzicale-artistice, cât și valențe sufletești, emoționale. Provocarea lansată prin acest proiect s-a adresat în primul rând publicului larg. Pentru Fundația Terrarmonia , ca organizator, a fost o provocare, având în vedere noutatea abordării, lipsa unei preselecții, varietatea mare de videoclipuri înregistrate în concurs – de la numărul, pregătirea și vârsta participanților și până la calitatea interpretării și autenticitatea colindelor alese.
Urmărind înregistrările primite, juriul celor două concursuri a fost profund emoționat și impresionat de seriozitatea cu care s-au implicat participanții, de calitatea materialelor trimise și de munca depusă atât de interpreți, cât și de îndrumători.
Faptul că, în majoritatea cazurilor, tinerii au fost cei care s-au implicat în aceste concursuri este un semn deosebit de bun: legătura între generații nu s-a rupt definitiv, iar colinda tradițională românească este încă un fenomen viu.” – prof. univ. dr. Ioan Bocșa
Puteți afla mai multe informații despre activitatea Fundației Terrarmonia și activitățile proiectului pe site-ul: www.terrarmonia.ro și pe pagina de socializare: https://www.facebook.com/Radacini.perene/.
-
MONICA HRISCU
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- EDITURA CURS
-
Pagina contact: Contact SC EDITURA CURS SRL