O PREMIERĂ MONDIALĂ: HOŢIE PRIN CONTRAFACEREA BESTSELLER-URILOR

BUCURESTI - 16 septembrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Ne aflăm din nou — cu operaţiunea contrafacerii (falsificării, piratării) volumului De ce iubim femeile al lui Mircea Cărtărescu — în faţa remarcabilei creativităţi în spaţiul hoţiei, de care compatrioţi ai noştri au dat dovadă în ultimii ani. Ne putem aştepta ca pe o piaţă cu adevărat liberă, ceea ce înseamnă una în care hoţia proliferează nestingherit, România să continuie să se evidenţieze pe plan mondial în originalitate negativă căci, se pare, ne aflăm cu adevărat în faţa unei premiere internaţionale la nivelul domeniului, inventivităţii şi tehnicii furtului calificat.

Cum s-au petrecut lucrurile?
La începutul lunii iulie, agenţii de vânzări Humanitas, mergând pe litoral pentru a aproviziona distribuitorii de carte locali, au descoperit pe câteva tarabe zeci de exemplare contrafăcute din cartea lui Mircea Cărtărescu, De ce iubim femeile. Pentru un ochi neexperimentat, exact ca în cazul unei bancnote falsificate, diferenţele dintre original şi exemplarul falsificat nu puteau fi lesne descoperite: nici faptul că de pe coperă lipsea titlul colecţiei “Cartea de pe noptieră”, nici faptul că pe fiecare pagină a cărţii cuvintele cursive dispăruseră odată cu scanarea originalului, nici faptul că î-urile se transformaseră în ş-uri etc., nici faptul că numerotarea cărţii începea de pe pagina de gardă şi se încheia pe ultima filă a cărţii. Exemplarele falsificate printr-o tehnică de scanare primitivă (dar a căror copertă părea identică cu cea a originalului) ascundea în fapt zeci de erori tipografice pe fiecare pagină, devenind astfel adevărate subproduse culturale. Munca autorului, munca editorului şi deopotrivă prestigiul lor erau călcate în picioare
La câteva zile după această descoperire, agenţii de vânzări Humanitas au fost confruntaţi cu acelaşi fenomen pe tarabele de cărţi instalate pe bulevardul Magheru. Având în vedere faptul că pe litoral sezonul vânzării era în plin şi deopotrivă de faptul că era vorba de una dintre cele mai cerute cărţi de pe piaţa românească de carte actuală, evaluarea pagubelor se ridica pesemne la mii şi mii de exemplare. Ce vor fi gândit despre Editura Humanitas cititorii care îl întâlneau pe Cărtărescu în paginile unei ediţii mutilate?
Adresându-se deîndată Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Humanitas a obţinut, în urma unei expertize, atestul falsului amintit, după care ORDA a semnalat în scris Inspectoratului General al Poliţiei. Direcţia de investigare a fraudelor esenţa fraudei constatate, iar Humanitas a depus deîndată, la data de 21.07.2005, o plângere penală. O plângere penală asemănătoare a fost adresată Inspectoratului General al Poliţiei din Constanţa.
În urma acestor plângeri, poliţia a realizat o acţiune de control la tarabele de carte şi la firmele de en-gros cărora acestea le aparţineau, soldată cu ridicarea unor cărţi presupuse a fi contrafăcute. Pe litoral, cărţile contrafăcute au reapărut la câteva zile după confiscare, iar în Bucureşti ele continuă să se vândă până în ziua de astăzi. Editura nu a primit de atunci nici un răspuns la plângerea penală făcută şi nici o persoană din cadrul inspectoratelor amintite nu a mai putut fi contactată telefonic.
Se poate foarte bine imagina că operaţiunea de contrafacere a cărţii nu s-a limitat la cartea lui Mircea Cărtărescu, ci că suntem confruntaţi cu o hoţie gândită şi organizată la scară naţională, cu filiale în principalele oraşe ale ţării. Aşadar, cu o fraudă pusă la cale sistematic şi cu sânge rece, care vizează toate bestseller-urile actuale de pe piaţa românească. Pagubele morale aduse editurilor sunt pesemne imense, aşa cum imense sunt şi sumele sustrase pe această cale din beneficiul editurilor, al autorilor şi, nu în ultimul rând prin încălcarea fiscalităţii, din beneficiul statului.

Despre Editura HUMANITAS

EDITURA HUMANITAS
Luiza Dragomir
Responsabil PR
+40.21.317.18.23

luiza.dragomir@humanitas.ro