O ZAHIR, CEL MAI AŞTEPTAT ROMAN AL LUI PAULO COELHO, A FOST LANSAT ÎN BRAZILIA ŞI EUROPA

BUCURESTI - 25 aprilie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fiecare călătorie este o poveste de dragoste. O Zahir, romanul unei pasiuni obsedante

Cel mai recent roman al lui Paulo Coelho, O Zahir, va fi lansat în România de Editura HUMANITAS, la data de 15 septembrie 2005.

Apărut în Brazilia la 2 aprilie 2005, O Zahir a cunoscut un succes rapid în ţara natală a lui Coelho, unde s-au vândut 320 000 de exemplare în numai trei săptămâni. Romanul a suscitat un mare interes şi în alte ţări: în Germania s-au vândut 144 000 de exemplare (lansare pe 9 aprilie), în Portugalia numărul exemplarelor vândute a ajuns la 110 000 (lansare pe 12 aprilie), iar în Rusia s-au vândut 220 000 de exemplare prin precomenzi (lansare pe 23 aprilie). Până la sfârşitul anului, cartea va fi tradusă în 42 de limbi şi va ajunge în librăriile din 83 de ţări.

Titlul romanului este inspirat de o povestire din volumul Aleph de Jorge Luis Borges. În arabă, zahir înseamnă „vizibil, prezent, imposibil de trecut cu vederea“, cu alte cuvinte ceva sau cineva care ne acaparează treptat gândurile, transformându-se într-o obsesie.

O Zahir este povestea unui romancier de succes care trăieşte în Franţa, bucurându-se de faimă, premii şi privilegii. Zahir-ul este chiar soţia lui, corespondent de război într-o fostă republică sovietică, care dispare împreună cu un prieten, lăsând în urmă o lungă serie de întrebări. Ca s-o găsească, romancierul renunţă la strălucirea Parisului şi se îndreaptă spre austeritatea tragică a Kazahstanului, loc al unei spectaculoase moşteniri spirituale. Combinând aventura cu fiorul iniţiatic, calatoria protagonistului este de fapt o formă de înţelegere a valorilor definitorii ale fiinţei umane şi de regăsire a echilibrului într-o lume schimbătoare şi imprevizibilă.

Paulo Coelho (n. 1947, Rio de Janeiro) se numără printre cei mai fascinanti scriitori din intreaga lume. Carismatic şi inspirat, el este citit şi comentat de oameni din toate colţurile lumii. Cărţile lui au fost traduse în 59 de limbi şi au fost publicate în 150 de ţări. I s-au decernat mai multe distincţii, printre care cea de Cavaler a Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare în Franţa, şi a fost primit în Academia Braziliană de Litere în 2002.

În România cărţile lui Paulo Coelho sunt publicate de Editura HUMANITAS. Cele şapte titluri apărute până acum sunt Veronika se hotărăşte să moară, Alchimistul, Al cincilea munte, Diavolul şi domnişoara Prym, Manualul războinicului luminii, La râul Piedra am şezut şi am plâns şi Unsprezece minute. Împreună, aceste cărţi au atins un tiraj de peste 540 000 exemplare.

Despre Editura HUMANITAS

HUMANITAS - considerata editura culturala numarul unu din Romania.
Asociata cu nume de autori romani cu faima internationala, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugene Ionesco, si bine cunoscuta marelui public autohton prin reteaua de librarii numite Humanitas. Numeroase premii de excelenta.
Publica literatura (peste o treime din productie), stiinte umaniste, memorii, carti de referinta, carti practice, carti pentru copii.
Luiza Dragomir
Responsabil PR
+40.21.222.90.61

luiza.dragomir@humanitas.ro