Scriitorul portughez Rui Zink isi lanseaza romanul „Destinatie turistica“ la Bucuresti

BUCURESTI - 26 octombrie 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Editura Humanitas si Institutul Camoes din Bucuresti va invita miercuri, 2 noiembrie, ora 18.30, la Libraria Humanitas Kretzulescu, la lansarea in prezenta autorului a volumului „Destinatie turistica“ de Rui Zink. Aparut in colectia „Cartea de pe noptiera“, in traducerea Micaelei Ghitescu, „Destinatie turistica“ se alatura celorlalte doua romane publicate la Humanitas, in aceeasi colectie: „Cititorul din pestera“ si „Asteptarea“.
Vor vorbi: Rui Zink, Ioana Parvulescu, Micaela Ghitescu, Daniel Perdigao, director al Institutului Camoes din Bucuresti, si Radu Paraschivescu.
Lansarea va fi urmata de o sesiune de autografe.

Scriitorul portughez Rui Zink isi lanseaza romanul „Destinatie turistica“ la Bucuresti

„Dumnezeu exista? Intrebare prosteasca. La inceput este cuvantul, nu? Or, noi Il cuprindem in cuvinte, deci exista. Fiinta omeneasca e sin­gura vietuitoare care transforma in realitate tot ce atinge – chiar daca atingerea asta s-ar produce doar cu gandul. Dumnezeu exista, asa cum exista martienii, amorul, libertatea, democratia, fericirea, drepturile omului, mustele. Iar Dumnezeu nu apare decat atunci cand vrea. Intr-o lume fara destinatie, Dumnezeu este turistul suprem. Apare cand vrea. Si pe urma o sterge. Este si nu este pretutindeni, adica mereu in tranzit. Nu-si asuma responsabilitati, gratie escrocheriei cu liberul arbitru. Iar noi am fost facuti dupa chipul si asemanarea sa..." (Rui ZinkDestinatie turistica)

RUI BARREIRA ZINK (nascut la Lisabona, la 16 iunie 1961) este profesor de literatura la Universidade Nova da Lisboa (Universitatea Noua din Lisabona). Dascal cu vocatie de scriitor si scriitor cu har de dascal, R. Zink propune in relatia cu studentii sai o pedagogie speciala, edificata pe rolul major al feedbackului, din care au de castigat tinerii si profesorul deopotriva: studentii invata cum trebuie receptata opera unui scriitor indragit, iar literatura semnata de profesor beneficiaza de pe urma dialogului privilegiat cu tinerii (este cazul romanului O Anibaleitor [Cititorul din pestera] bunaoara). R. Zink (a carui creatie sta, cum afirma el insusi, sub semnul „imitatiei, parodiei si sintezei") este autor de romane, nuvele, eseuri, piese de teatru si carti pentru copii. A realizat prima carte electronica (e-book) portugheza (Os Surfistas, 2001). Se ocupa de teatrul stradal si de happening-uri. Are centura neagra la karate. R. Zink a fost distins cu Premiul PEN-Clubului Portughez pentru romanul Davida Divina (2005). Referindu-se la arta scriitoriceasca a lui R. Zink, o importanta revista literara portugheza a afirmat ca, „Daca mai multi dintre noi ar scrie asa, ar exista si mai multi care sa ne citeasca". Este un remarcabil traducator (dintre autorii tradusi de el il amintim pe Saul Bellow).

Scrieri principale: Hotel Lusitano (1987), A Realidade Agora a Cores (1988), Homens-Aranhas (1994), Apocalipse Nau (1996), O Suplente (1999), Os Surfistas (2001), Davida Divina (2005), O Anibaleitor (2006) [Cititorul din pestera, Humanitas, „Cartea de pe noptiera", 2008; Humanitas Multimedia, Colectia „Audiofiction“, 2009], A Espera (2007) [Asteptarea, Humanitas, „Cartea de pe noptiera", 2010].

Despre Editura HUMANITAS

HUMANITAS - considerată editura culturală numarul unu din România. Asociată cu nume de autori români cu faimă internaţională, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugene Ionesco, şi bine cunoscută marelui public autohton prin reţeaua de librării numite Humanitas. Numeroase premii de excelenţa. Publică literatură (peste o treime din producţie), ştiinţe umaniste, memorii, carţi de referinţă, cărţi practice, cărţi pentru copii.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-humanitas/scriitorul-portughez-rui-zink-isi-lanseaza-romanul-destinatie-turistica-la-bucuresti