Lansarea volumului "Frumoasa poveste a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt; Femeia-ţintă şi cei zece amanţi" de Matei Vişniec

Locul desfasurarii: Teatru National \"Radu Stanca\" Sibiu

Organizator: Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Editura Paralela 45 vă invită duminică, 31 mai, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, la lansarea volumului "Frumoasa poveste a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt; Femeia-ţintă şi cei zece amanţi" de Matei Vişniec.

„Piesele reunite în acest volum au fost scrise la o distanţă mare una de alta, dar fac parte, cel puţin pentru mine, din aceeaşi familie de căutări dramatice misterioase în zona unde dragostea se întâlneşte cu moartea. Iată motivul pentru care le-am alăturat şi le-am incitat oarecum să dialogheze...
În orice caz, am scris prima scenă a Urşilor panda dorind să abordez o poveste de dragoste... în stil realist, aproape în sensul teatrului de bulevard. Mă incita ideea unei poveşti de dragoste care începe aşa, cu un bărbat trezindu-se dimineaţa şi descoperind o femeie frumoasă şi necunoscută în patul său.
Femeia-ţintă este, într-un fel, un omagiu adus acestui spaţiu magic al Provenţei, precum şi saltimbancilor... În acelaşi timp însă personajele pe care le-am creat vin şi dintr-o lume pe care am cunoscut-o în copilărie într-un alt spaţiu magic, şi anume în oraşul meu natal, la Rădăuţi.”

Matei Vişniec


Tiberiu Stamate
Editura Paralela 45
Departamentul de Promovare

Despre EDITURA PARALELA 45

„Cititorii buni fac o carte bună.”

Editura Paralela 45 sărbătoreşte 15 ani împreună cu cititorii!

Editura PARALELA 45 a fost înfiinţată în noiembrie 1994 de către poetul şi eseistul Călin Vlasie, cunoscând o dezvoltare rapidă şi substanţială: în 1997 are deja tipografie proprie, în 1998 deschide filiale în Braşov şi Cluj-Napoca, în 2001 în Bucureşti, iar din 1999 funcţionează într-un nou sediu central, cu spaţii special create pentru diferitele compartimente ale fluxului editorial şi tipografic.
Dacă la început interesul editorial s-a îndreptat spre cartea didactică, editura a devenit apoi o instituţie legitimatoare a literaturii române contemporane, publicând una dintre cele mai frumoase şi aşteptate colecţii, dedicate generaţiei \'80. Din anul 2000 editura îşi extinde interesul şi spre literaturile străine, adăugând noi colecţii de proză şi poezie – bilingve, de capodopere ale literaturii clasice sau de bestseller contemporan.
PARALELA 45 este astăzi una dintre editurile lider pe piaţa naţională, consolidându-şi atât poziţia în domeniul literar, cât şi în ceea ce priveşte segmentul producţiei de auxiliare şcolare, diversificând constant titlurile publicate.
Conştientizând importanţa operelor de referinţă şi necesitatea acestora în cultura română, demersul editorial include mari dicţionare, istorii literare, cărţi de sinteză definitorii pentru diverse epoci literare şi/sau artistice. Toate acestea se subsumează credo-ului nostru: „Cărţi fundamentale ale literaturii române”.
Cărţile editate de PARALELA 45 ilustrează domenii esenţiale ale producţiei de carte:
• Literatură beletristică
• Literatură de informare
• Literatură didactică
• Literatură pentru copii
• Literatură de divertisment
PARALELA 45 participă constant la cele mai importante târguri de carte din Europa (Paris, Londra, Frankfurt, Bologna, Geneva, Tel Aviv etc.), unde a obţinut numeroase premii pentru activitatea editorială, decernate de: Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus”, Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Asociaţia Editorilor din România, Asociaţia „Prix Saint-Exupéry-Valeurs Jeunesse”, revistele Cuvântul, România literară ş.a.

Participare: Intrare libera