Gânduri de final, la încheierea proiectului cultural ” Repere identitare, atunci și acum. Colinda tradițională în 7 județe din sud-estul țării”
Cluj - Napoca - 13 noiembrie 2024
Comunicat tip General in Educatie / Cultura
Proiectul cultural „Repere identitare: atunci și acum,” inițiat de Fundația Culturală Terrarmonia cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), s-a încheiat după luni de activitate intensă, având ca obiectiv promovarea și revitalizarea colindei tradiționale din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Buzău și Ialomița. Acest demers ambițios a adus la lumină o bogăție de tradiții unice, legate de obiceiurile colindatului, și a evidențiat rolul lor esențial în patrimoniul cultural imaterial al României.
În cadrul proiectului, echipa Terrarmonia, în colaborare cu Ansamblul Icoane Moldave și numeroși păstrători de tradiții locale, a documentat și filmat colinde reprezentative din fiecare județ. Aceste materiale oferă o perspectivă autentică asupra colindelor tradiționale, surprinzând nu doar frumusețea acestora, ci și atmosfera specială a locurilor în care au fost păstrate de generații. Videoclipurile debutează cu câte un episod documentar, care are ca suport acustic colinda originală, așa cum e interpretată de localnici, imagini reprezentative pentru localitatea din care provine colinda, textul colindei și câte un episod artistic, care prezintă colinda tradițională în haina de sărbătoare oferită prin interpretarea Ansamblului Icoane Moldave.
Toate materialele realizate au fost încărcate pe o platformă digitală interactivă, concepută ca o hartă online a colindelor din cele șapte județe implicate. Platforma reprezintă o resursă accesibilă și captivantă pentru oricine dorește să exploreze aceste tradiții în zona de sud-est a țării.
Un aspect central al proiectului a fost implicarea activă a comunităților locale și a publicului prin organizarea a două concursuri speciale: unul de interpretare a colindelor-model și altul de interpretare a unor colinde inedite, propuse de participanți.
Peste 150 de participanți s-au înscris în concursuri, iar publicul a fost invitat să își exprime aprecierea prin vot online. Dintre colindele participante, 17 au fost premiate, iar două distincții speciale – Premiul Special al juriului a fost acordat pentru o colindă ucraineană și Premiul Publicului –acordat înregistrării cu cel mai mare număr de aprecieri oferite de public pe pagina de socializare a Fundației Terrarmonia. Lista câștigătorilor și înregistrările selectate pentru a fi prezentate pe platformă sunt disponobile pe site-ul Fundației.
Fundația Terrarmonia adresează mulțumiri Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru sprijinul acordat și partenerilor care au făcut posibil acest proiect: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Galați, Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Liceul de Arte „Haricleea Darclee”, Brăila, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu”, Brăila, Palatul Copiilor, Brăila, Liceul de Arte „George Georgescu”, Tulcea, Centrul Cultural ”Jean Bart” – Școala Populară de Arte și Meserii, Tulcea, Școala De Arte Şi Meserii “Gheorghe Lazăr”, Slobozia, Liceul Pedagogic “Ștefan Bănulescu”, Călărași, Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, Constanța, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, Călărași. Colaborarea cu acești parteneri a fost esențială pentru succesul proiectului și pentru promovarea colindelor tradiționale ca parte din moștenirea culturală a României.
„Prin Repere identitare: atunci și acum am dorit să readucem în atenția publicului comorile colindatului tradițional din sud-estul României. Numărul mare de participanți și implicarea acestora au fost o confirmare că tradițiile noastre au încă o rezonanță profundă. Sperăm ca această moștenire să fie transmisă generațiilor viitoare și ne bucurăm că am reușit să oferim o punte culturală între trecut și prezent,” a declarat prof. univ. dr. Ioan Bocșa, coordonatorul proiectului.
Pentru mai multe informații despre activitățile Fundației Terrarmonia și alte proiecte culturale, vizitați site-ul oficial: www.terrarmonia.ro.
-
Camelia Chioran
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- EDUFUN PUBLISHING SRL
-
Pagina contact: Contact EDUFUN PUBLISHING SRL