„Izvoare, atunci și acum” – colinda tradițională din Moldova adusă în lumină printr-un ambițios proiect cultural
Cluj - Napoca - 13 noiembrie 2024
Comunicat tip General in Educatie / Cultura
Proiectul „Izvoare, atunci și acum,” realizat de Fundația Culturală Terrarmonia, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), a adus o nouă viață colindelor tradiționale din județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Vrancea. Cu scopul de a proteja și revitaliza aceste obiceiuri ca parte din patrimoniul imaterial UNESCO, proiectul a oferit publicului o incursiune autentică în tradițiile colindatului în Moldova printr-o serie de materiale documentare, un webinar și concursuri de interpretare.
Un element de noutate al proiectului „Izvoare, atunci și acum” a fost organizarea unui webinar dedicat colindei tradiționale, adresat atât membrilor comunității românești din diaspora, cât și cadrelor didactice de specialitate din România. Evenimentul online a reunit participanți pasionați de folclor și tradiții românești, oferindu-le o platformă de discuție și învățare despre semnificațiile colindatului moldovenesc. Cu sprijinul Societății Româno-Germane de Etnografie și Folclor „Ioan Bocșa,” webinarul a facilitat schimbul de idei între generații și a subliniat importanța conservării și promovării colindelor în rândul comunităților de români de pretutindeni.
Continuând demersul de dialog cultural și de activare a publicului, Fundația Terrarmonia a organizat două concursuri online. Primul concurs a provocat participanții să interpreteze colindele prezentate de Ansamblul Icoane Moldave pe platforma digitală, iar al doilea a invitat publicul să contribuie cu colinde inedite, autentice, din județele vizate prin proiect. Misiunea juriului de a departaja concurenții a fost foarte dificilă, dar și îmbucurătoare, în același timp: de la grupuri de copii de 6-8 ani, până la colindători cu vârste de 70 ani și peste, grupuri din Transilvania și din sudul țării care au cântat colinde moldovenești, alături de participanții din toată Moldova, toți au pus mult suflet și multă muncă în realizarea acestor înregistrări.
S-a strâns un număr impresionant de participanți, iar 23 de colinde au fost premiate de către juriu. Publicul a avut un cuvânt de spus, putând vota înregistrarea preferată pe canalele de socializare ale Fundației Terrarmonia. Colinda cu cel mai mare număr de aprecieri a primit Premiul Publicului. Câștigătorii concursurilor au fost recompensați cu premii constând în produse culturale oferite de Fundația Terrarmonia.
Proiectul „Izvoare, atunci și acum” a adus colindele tradiționale mai aproape de public prin intermediul unei platforme digitale inovative, concepută sub forma unei hărți interactive care permite explorarea colindelor și tradițiilor din cele șapte județe ale Moldovei. Această resursă interactivă reprezintă un pas important în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al României, oferind publicului o experiență unică și accesibilă.
Fundația Culturală Terrarmonia adresează mulțumiri Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru sprijinul oferit, precum și partenerilor care au făcut posibilă realizarea proiectului: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi, Liceul de Arte „Victor Brauner”, Piatra Neamt, Colegiul Național de Artă ”George Apostu”, Bacău, Școala Populară de Arte „George Enescu”, Botoșani, Liceul de Artă “Ștefan Luchian”, Botoșani, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, Suceava, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Ateneul Popular “Maior Ghe. Pastia” Focşani, Ansamblul Folcloric “Țara Vrancei”, Școala artelor, Suceava, Societatea Româno-Germană pentru Etnografie şi Folclor „Ioan Bocşa”, Germania.
Pentru mai multe informații despre activitățile Fundației Terrarmonia și despre evoluția proiectului, vizitați site-ul oficial: www.terrarmonia.ro.
-
Camelia Chioran
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- EDUFUN PUBLISHING SRL
-
Pagina contact: Contact EDUFUN PUBLISHING SRL