Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei

Cluj-Napoca - 12 mai 2023

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

„Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei” este un proiect prin care Fundația Culturală Terrarmonia, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, își propune să contribuie la promovarea și reactivarea colindei transilvane ca element de patrimoniu cultural imaterial (inclus în patrimoniul UNESCO), în județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita.

Grup de colindatori

Grup de colindatori

Demersul Fundației transpune elementele tradiționale, autentice (colinde), pe o platformă online dedicată și angrenează publicul într-o succesiune de provocări – un  concursuri de interpretare pe baza colindelor prezentate de Terrarmonia și un concurs de interpretare pentru colinde inedite,  propuse de participanți, din zona de implementare a proiectului.   

În cadrul acestui proiect se vor realiza episoade filmate, bazate pe 5 colinde tradiționale, autentice,  selectate din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, fiecare material cuprinzând:

-              un moment documentar video cu imagini reprezentative de promovare a localității de unde provine colinda respectivă; date referitoare la culegător; date referitoare la persoanele-resursă, păstrătoare de informații; textul literar al colindei; suportul acustic al acestui moment îl va constitui colinda originală, culeasă din teren.

-              un videoclip cu interpretarea colindei de către Ansamblul de Muzica Tradițională Românească Icoane, realizat într-un cadru adecvat din Muzeul de Etnografie al Transilvaniei - secția în aer liber Hoia.

Colecția de material video realizată va fi prefațată de un comentariu care va prezenta obiceiurile, credințele, funcțiile rituale evocate de colindele respective, oferit de prof. univ. dr. Ioan Bocșa.

Toate aceste materiale, în format digital, vor fi încărcate pe o platformă informatică dedicată proiectului, care va prezenta, sub forma unei hărți interactive, cele 5 colinde și materialele multi-media, marcate pe harta administrativă. Platforma reprezintă un instrument eficient, accesibil și scalabil pentru prezentarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Proiectul are un caracter deschis din cel puțin două puncte de vedere: cele 5 județe din Transilvania reprezintă o etapă a acestui proiect cu caracter național, în prezent fiind acoperită întreaga Transilvanie, urmând Moldova și Țara Românească; platforma creată poate fi îmbunătățită permanent cu realizări valoroase venite din partea publicului larg.

Pentru a atinge obiectivele propuse în materie de dezvoltare și diversificare a publicului, Fundația Culturală Terrarmonia va iniția un dialog cu publicul țintă (elevii și cadrele didactice din cadrul instituțiilor de învățământ cu profil muzical din zona de implementare a proiectului. Se vor organiza concursuri de interpretare, pe baza colindelor prezentate de Fundația Terrarmonia (cele 5 colinde interpretate de Ansamblul Icoane) în cadrul platformei.  

Se va realiza  o acțiune de atragere și implicare a publicului în îmbogățirea repertoriului și promovarea unor colinde autentice noi, altele decât cele prezentate pe platformă, tot sub formă de concurs, unde participanții vor transmite în format electronic colinde autentice, inedite, interpretate de către ei. Juriul va evalua materialele primite, iar cele care corespund criteriilor de autenticitate, valoare artistică și calitate a interpretării, vor fi încărcate pe platformă și promovate în cadrul proiectului, alături de cele ale Ansamblului Icoane.

Fundația mizează pe ampla experiență în domeniul etnomuzicologiei și folclorului a specialiștilor propuși în echipa de proiect, pe calitățile artistice ale interpreților care vor prezenta colindele (Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradițională Românească Icoane) și pe colaborarea cu partenerii instituționali implicați în acest program (instituții de învățământ muzical din județele vizate prin proiect).

Considerăm că acest gen de abordare, cu implicare activă din partea publicului, care alternează rolurile spectator- actant, oferă premisa unui impact mult mai consistent și de durată față de viziunea clasică, unde informația este transmisă univoc, de la interpreți/specialiști către public.

Puteți afla mai multe informații despre activitatea Fundației Terrarmonia și activitățile proiectului pe site-ul: www.terrarmonia.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/edufun-publishing-srl/recuperari-si-restituiri-colinda-traditionala-in-zone-etnografice-ale-transilvaniei