Codul Rutier in vigoare, despre transportul cu scaune auto copii de la www.elfbebe.ro

Galati - 9 februarie 2015

Comunicat tip General in Sanatate

Cosul auto bebe sau scaunul de masina de pentru copiii mai mici de 3 ani au devenit obligatorii, din toamna anului 2014. Elfbebe .ro, magazine online de articole pentru copii si viitoare mamici, ii informeaza pe parinti cu privire la aceste modificari legislative.

scaune auto copii

scaune auto copii

 Scaune auto pentru copii unici, adica toti! 

Elfbebe.ro

Legislatia care reglementeaza circulatia pe drumurile publice a fost modificata, iar schimbarile intrate in vigoare pe 28 septembrie 2014 ii afecteaza in special pe soferii-parinti. Iata ce trebuie sa stie acestia despre noua forma a ordonantei privind circulatia pe drumurile publice.

Amenda pe loc

Conform aceleiasi legi, si pana la data respectiva era obligatorie transportarea copiilor sub 3 ani in dispozitive specifice (cos auto bebe, scaun auto copii, omologat). Schimbarea este aceea ca soferii care nu respecta litera legii risca, pe loc, penalizari si amenzi. Pana la acel moment nu exista posiblitatea sanctionarii directe a soferului autovehicului in care cei mici nu calatoreau in conditii de siguranta. Astfel, politistii pot aplica o penalizare de 3 puncte, dar ii pot sanctiona si cu 4 sau 5 puncte de amenda contraventionala. Cum punctul de amenda se traduce in 90 de lei, asta inseamna ca parintii care nu isi transporta copiii in scaune auto pot plati intre 360 si 450 de lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Char si asa, in cazul in care sunt amendati, parintii scot din buzunar aproape tot atat ca ar plati pentru un scaun de masina pentru bebe.

De asemenea, copiii mai mici de 12 ani nu mai au voie sub niciun pretext sa mai stea pe scaunul din fata, langa sofer. De asemenea daca sunt mai mari de 3 ani si stau pe bancheta din spate, insa nu poarta centura de siguranta, parintii lor risca tot amenzi.

 Practic, la acest capitol, legislatia romaneasca incepe sa se ralieze la normele de la nivel european, care reglementeaza drastic orice calatorie a copiilor in autovehicule. Regulile, desi par mai dure, nu duc decat la scaderea numarului de accidente rutiere soldate cu victime printre copii. Este vora, in final, de a-I responsabiliza pe parintii care tind sa faca economii in detrimentul unui lucru esential: siguranta celui mai mic membru al familiei.