BUCUREŞTI, MON AMOUR… expoziţie cu farmec interbelic

BUCURESTI - 16 septembrie 2009

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Primăria Capitalei a găzduit marţi, 15 septembrie, vernisajul expoziţiei „Bucureşti, mon amour”, a artistului plastic Vitalie Butescu. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti împreună cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale şi Alumnus Club pentru UNESCO şi este recomandat de Asociaţia Elite Art Club UNESCO.

Expoziţia, însoţită de un catalog-calendar de artă, este deschisă în perioada 15- 25 septembrie şi poate fi vizitată în intervalul orar 10 - 15:00.

Organizat într-un spaţiu neconvenţional - holul central al Primăriei Municipiului Bucureşti- spaţiu folosit în premieră ca ambient pentru expoziţii artistice, după cum observa dna. Mădălina Negrea (PR manager, ArCuB), vernisajul s-a bucurat de un deosebit interes din partea publicului larg.

Colecţionari de artă, oameni de cultură, jurnalişti şi exponenţi ai mediului de afaceri au fost cuceriţi de farmecul arhitectural al unor edificii şi zone emblematice ale Bucureştiului interbelic şi contemporan. Pe fondul muzical asigurat în deschidere de un cvartet de corni, apoi susţinut prin muzică românească interbelică, invitaţi de tinere doamne costumate în haine specifice modei interbelice, oaspeţii au putut admira reprezentări artistice ale Casei George Enescu, ale Atheneului Român, ale Palatului Mogoşoaia, Bisericii Stavropoleos şi ale însăşi clădirii Primăriei.

Dintre lucrările expuse, reprezentările impunătoarei cădirii a CEC-ului de pe Calea Victoriei au atras în mod deosebit atenţia criticului de artă, dna. Maria Varga. Măiestria de a reda o întreagă atmosferă folosind doar tonuri de alb şi gri, specifice iernii, presupune un talent şi o tehnică nu foarte uşor de dobândit.

Analizând lucrările artistului în contextul cultural actual, criticul de artă a mai declarat: „Îţi trebuie mult curaj să înoţi împotriva curentului, îţi trebuie curaj să nu fii la modă, să rămâi tu însuţi şi să îţi respecţi înaintaşii în acelaşi timp”. În ton cu generaţia tinerilor pictori din anii `70, din care face şi el parte, Vitalie Butescu are aceeaşi predilecţie spre descoperirea de noi valenţe ale peisajului, nota de originalitate venind însă din tema aleasă. „Dacă majoritatea pictorilor s-au oprit asupra mahalalelor, asupra tuşelor puternice de culoare, Vitalie se opreşte la marile arhitecturi, fapt ce îl apropie de pictorului interbelic Vasile Popescu sau de contemporanul său Marin Constantin”.

Dna. Daniela Popescu, preşedinte Alumnus Club pentru UNESCO, a mulţumit oaspeţilor sosiţi la eveniment şi a precizat că expoziţia „Bucureşti, mon amour” va fi itinerată în ţară, urmând ca într-o etapă ulterioară să fie prezentată şi publicului din marile capitale europene.

„Bucureşti, mon amour” se înscrie în seria manifestărilor culturale reunite sub genericul „Zilele Bucureştiului” organizate cu prilejul unui triplu an aniversar în care bucureştenii sărbătoresc împlinirea a 550 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti (1459), a 350 de ani de când oraşul a devenit capitala Ţării Româneşti (1659) şi a celei de-a XVII-a ediţii a ”Zilei Europene a Patrimoniului”, a cărei temă este în acest an ”Accesul către monumentele istorice”.

Despre Elite Art Club UNESCO

ELITE ART Club UNESCO este asociaţie culturală fără scop patrimonial implicată în organizarea şi promovarea unor proiecte care se bucura de o mare vizibilitate în rândul publicului larg şi al presei - seria concertelor \'PROMS of Delight\', proiectul 'Pictori de azi la Balcic'. Principalul scop al acestor proiecte este de a aduce în prim plan adevăratele valori ale artei contemporane româneşti şi de a educa publicul in spiritul recunoşterii şi aprecierii lor.
Ana Ivanov- PR Manager
0742 355 772
ana.ivanov@eliteart.org

info@eliteart.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/elite-art-club-unesco/bucuresti-mon-amour-expozitie-cu-farmec-interbelic